Ammunitionsudbud kritiseres for at favorisere udenlandske bydere

Krav om en stor pose penge i ryggen og omfattende erfaring med produktion af ammunition favoriserer udenlandske bydere i konkurrencen om at genetablere dansk ammunitionsproduktion, lyder kritikken fra en dansk byder. Moderaterne maner dog til besindighed.

Forsvaret solgte i 2008 ammunitionsfabrikken "Krudten" til spanske Denex. I 2020 blev den lukket. Nu har Staten købt bygningerne tilbage og leder efter nogen, der vil genstarte ammunitionsproduktion på dansk jord.
Forsvaret solgte i 2008 ammunitionsfabrikken "Krudten" til spanske Denex. I 2020 blev den lukket. Nu har Staten købt bygningerne tilbage og leder efter nogen, der vil genstarte ammunitionsproduktion på dansk jord.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

I sidste uge udsendte Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) et seks sider langt dokument med såkaldte ”prækvalifikationskrav” til de virksomheder og konsortier, som måtte være interesserede i at stå for produktionen af ammunition på den tidligere ammunitionsfabrik ”Krudten” i Elling i Nordjylland, som politikerne har besluttet at købe tilbage og genåbne.

Fra politisk hold har et af hovedargumenterne for at genåbne ”Krudten” været, at det vil være godt for vores forsyningssikkerhed i en krise- eller krigssituation, at vi har vores egen ammunitionsproduktion. Så risikerer vi ikke at komme i ammunitionsmangel, hvis en udenlandsk leverandør i en tilspidset situation vælger at prioritere leverancerne til sit eget hjemlands forsvar.

”Ammunitionsforsyning er af national sikkerhedsinteresse,” understregede forsvarsminister Troels Lund Poulsen, da Staten i oktober 2023 købte ”Krudten” tilbage fra private ejendomsudviklere.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024