Debat

Forsvarsattaché: I frygt for stemmetab indfører Olaf Scholz kun en værnepligt-light

Det er ingen hemmelighed, at den tyske forsvarsminister, Boris Pistorius, havde ønsket sig at få den "rigtige" værnepligt tilbage. Men Pistorius kunne ikke få trumfet sit ønske igennem over for forbundskansler Olaf Scholz, der frygter yderligere stemmetab blandt de unge vælgere, skriver Jakob Henius.

Den tyske "værnepligt light" indebærer, at 18-årige mænd får pligt til at lade sig registrere digitalt, men selve tjenesten skal fortsat være frivillig, skriver Jakob Henius.
Den tyske "værnepligt light" indebærer, at 18-årige mænd får pligt til at lade sig registrere digitalt, men selve tjenesten skal fortsat være frivillig, skriver Jakob Henius.Foto: Florian Gaertner/AP/Ritzau Scanpix
Jakob Henius
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Så kom værnepligten tilbage i Tyskland – eller gjorde den?

Efter lang tids stadig mere intensiv debat bekendtgjorde den tyske forsvarsminister Boris Pistorius (SPD) 12. juni sin plan for at styrke bemandingen af Forbundsværnet.

Som beskrevet i en tidligere artikel har det tyske forsvar i en årrække haft godt ti procent ledige militære stillinger. Og med det nye trusselsbillede kan man ikke længere nøjes med udsendelse af få og små styrkebidrag til internationale operationer; nu er næsten hele Forbundsværnets krigsstruktur stillet til rådighed for Nato.

Det er ingen hemmelighed, at Pistorius havde ønsket sig at få den "rigtige" værnepligt tilbage; den værnepligt som blev suspenderet i 2011, men som stadig er hjemlet i den tyske forfatning. Men Pistorius kunne ikke få trumfet sit ønske igennem over for sin partifælle og regeringsleder, forbundskansler Olaf Scholz.

Den tyske forbundskansler vil ikke risikere yderligere stemmetab blandt de unge vælgere.

Jakob Henius
Brigadegeneral og forsvarsattaché, Tyskland

Den foreløbige løsning bliver derfor en model, der bedst kan beskrives som "værnepligt light". Den indebærer, at 18-årige mænd får pligt til at lade sig registrere digitalt med en række personlige oplysninger, inklusiv det fysiske og psykiske helbred.

De skal desuden tilkendegive deres eventuelle interesse for uddannelse i Forbundsværnet. Det vil i udgangspunktet være forbundet med bødestraf for mændene ikke at besvare henvendelsen. Selve tjenesten skal fortsat være frivillig. For kvinder bliver også den digitale registrering frivillig.

Værnepligt baseret på frivillighed

Forsvarsminister Pistorius forventer, at cirka 400.000 ud af en årgang på omkring 750.000 18-årige besvarer den digitale henvendelse, det vil i princippet sige alle mændene samt et antal af kvinderne.

Ud af de forventede 400.000 besvarelser forventer man, at cirka 100.000 personer vil tilkendegive interesse for tjeneste i Forbundsværnet. Målet er herefter at indkalde de 40-50.000 bedst egnede frivillige til en fysisk session (lidt svarende til Forsvarets Dag), hvor de blandt andet vil modtage en mere indgående orientering om mulighederne i Forbundsværnet.

Læs også

Ud af de 40-50.000 mønstrede vil man udtage de 5-7.000 bedst egnede til frivillig værnetjeneste af 6-23 måneders varighed. Tjenestetidens længde vil afhænge af uddannelsens kompleksitet. De soldater, som udtrykker ønske om længere tjeneste end de minimale seks måneder, kan imødese forskellige bonusordninger, for eksempel i form af kørekort, lønmæssige tillæg, shortcuts til efterfølgende civile uddannelser med mere.

Med den nye model vurderer det tyske forsvarsministerium, at man efter en kortere årrække vil kunne have tilført reservestyrken det fornødne antal færdiguddannede soldater, som så kan fylde ubesatte pladser i krigsstyrken.

Bange for yderligere stemmetab

Det var, hvad Pistorius kunne få igennem. Altså ingen værnepligt, kun registreringspligt – og udelukkende for mænd. Spørgsmålet om en almen samfundstjenestepligt for alle unge, som den konservative opposition (CDU/CSU, også kaldet Unionen) længe har foreslået, er politisk helt usælgeligt for regeringen.

Den borgerpligt, som Unionen foreslår, vil indebære tjeneste for staten i 6-12 måneder indenfor samfundsbærende domæner som for eksempel Forbundsværnet, sundhedsområdet, ældreplejen, brand- og redningsberedskabet med mere.

Sporene fra Det Tredje Rige og DDR-tiden skræmmer stadig mange.

Jakob Henius
Brigadegeneral og forsvarsattaché, Tyskland

Men det næste forbundsdagsvalg ligger i efteråret 2025, og den tyske forbundskansler vil ikke risikere yderligere stemmetab blandt de unge vælgere. I meningsmålinger er de 18-29 årige nemlig de mest kritiske over for enhver form for pligt.

Desuden er det helt uklart, hvordan det tyske samfunds institutioner skulle være i stand til at absorbere op mod 750.000 unge årligt – man mangler i sagens natur strukturerne til at modtage, administrere, uddanne og lede så mange ekstra medarbejdere på én gang.

I alle tilfælde er der flere forhold, som skal afklares, inden den besluttede model kan implementeres. For eksempel kan der forventes debat om, hvorvidt man kan tvinges til at afgive personlige helbredsoplysninger til staten – i Tyskland er der ingen central registrering eller samkøring af personlige oplysninger, og sporene fra Det Tredje Rige og DDR-tiden skræmmer stadig mange.

Det er for eksempel også uklart, hvor hurtigt Forbundsværnet og delstaterne vil kunne udrulle modellen, navnlig med hensyn til administrationen af de forventede cirka 400.000 årlige registreringer, og – ikke mindst – indkaldelsen af 40-50.000 personer til fysisk session.

Men med "værnepligt light" modellen er der måske taget et indledende skridt hen mod en eventuel senere udvidelse til egentlig pligtig tjeneste. Det vil i så fald tidligst ske efter et eventuelt regeringsskifte i efteråret 2025.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Henius

Brigadegeneral og forsvarsattaché, Tyskland

Olaf Scholz

Forbundskansler (SPD), Tyskland
Universität Hamburg

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024