Debat

Konsulenter: Sådan sikrer vi, at de flere kvinder i Forsvaret har lyst til at blive der

Mange kvinder oplever et arbejdsmiljø præget af kønsdiskrimination og uønsket adfærd, hvilket gør det svært at fastholde dem i Forsvaret. Vi har samlet syv trin og overvejelser, som er afgørende for Forsvarets kulturændring, skriver Bitten Døjholt, Trine Schultz og Stine Møller Jørgensen.

Vejen mod ligestilling i militæret er fyldt med udfordringer og kræver omfattende kulturforandringer. Ledelsen skal gå forrest som rollemodeller, der udviser de ønskede adfærdsmønstre, skriver Bitten Døjholt, Trine Schultz og Stine Møller Jørgensen.
Vejen mod ligestilling i militæret er fyldt med udfordringer og kræver omfattende kulturforandringer. Ledelsen skal gå forrest som rollemodeller, der udviser de ønskede adfærdsmønstre, skriver Bitten Døjholt, Trine Schultz og Stine Møller Jørgensen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et politisk flertal er enige om, at der skal indføres kvindelig værnepligt fra 1. januar 2027.

Et initiativ, som blandt andet har til formål at skabe en mere kønsinkluderende og mangfoldig arbejdsstyrke i Forsvaret.

Men erfaringer fra Norge, Sverige og England viser, at vejen mod ligestilling i militæret er fyldt med udfordringer og kræver omfattende kulturforandringer.

Det ses også herhjemme.

Seneste beskrevet i Altinget i sidste uge, hvor Forsvarsministeriets Auditørkorps’ seneste årsberetning fra maj 2024 for eksempel viste, at Forsvaret stadig har udfordringer med seksuel chikane og krænkelser.

Trods offentlige erklæringer og initiativer for at fremme ligestilling, udgør kvinder stadig kun ti procent af den samlede arbejdsstyrke i det danske forsvar, selvom de udgør 25 procent af de værnepligtige.

Mange kvinder oplever nemlig et arbejdsmiljø præget af kønsdiskrimination og uønsket adfærd, hvilket gør det svært at fastholde dem i Forsvaret.

Den inkluderende kultur kommer ikke af sig selv

Vores erfaringer med kulturændringer i store organisationer viser, at kulturforandring er svært.

Kun gennem vedholdende arbejde og tæt involvering med alle medarbejdere kan Forsvaret opnå reel kønsligestilling.

Bitten Døjholt, Trine Schultz og Stine Møller Jørgensen
Eksperter i kulturforandring i den offentlige sektor, PA Consulting

Det kræver struktur og planlægning, og det er vigtigt at gå helt konkret til værks både hvad angår arbejdsprocesser, de ord, man vælger at bruge, ens mødekultur og meget andet.

Vigtigst af alt skal det ske i tæt involvering med de berørte medarbejdere.

Glem, at ansætte en enkelt mangfoldighedsspecialist til at løse opgaven alene. For at ændre kultur og adfærd skal alle medarbejdere på alle trin og i alle faggrupper være investeret og involveret.

Vi har samlet syv trin og overvejelser, som er afgørende for succes:

1. Definér formålet med kulturændringen

Først og fremmest skal der være en klar og fælles forståelse af, hvorfor kulturændringen er nødvendig, og hvad man ønsker at opnå. For Forsvaret handler det om at fremme kønsligestilling og skabe et miljø, hvor kvinder trives og har lyst til at gøre karriere.

Det er også vigtigt at gøre sig klart, hvilken kultur man ønsker – og hvilke værdier, indstillinger og adfærd, der skal fremmes. Det skal formidles på en måde, der giver mening for alle medarbejdere.

2. Undersøg den nuværende kultur

Det er vigtigt at forstå den eksisterende kultur i Forsvaret, inklusiv de uformelle regler og adfærdsmønstre, der kan være dybt rodfæstede.

Det indebærer, at man lytter til både mænd og kvinder på alle niveauer for at få en omfattende forståelse af deres oplevelser og synspunkter.

Læs også

Uden den indsigt risikerer ændringsinitiativer at blive afvist. Samtidig har enhver organisation kulturelle styrker, som kan udnyttes til at fremme ændringer.

I Forsvaret kan det være værdier som disciplin, samarbejde og fællesskab. Ved at identificere og bygge videre på de styrker kan man skabe en positiv og motiverende ramme for ændringerne.

3. Få den nødvendige opbakning fra ledelsen

Ledelsen skal gå forrest som rollemodeller, der udviser de ønskede adfærdsmønstre.

Lederne – fra gruppeførere til Forsvarets øverste ledelse – skal være engagerede i og ansvarlige for at drive kulturændringen.

Det kræver, at de både forstår og aktivt støtter de ønskede kulturmål.

4. Tilpas strukturer og processer

Forsvarets strukturer, processer og systemer skal tilpasses for at understøtte den ønskede kultur.

Det kan omfatte ændringer i for eksempel HR-politikker og træningsprogrammer.

Selv små justeringer kan sende stærke signaler om den ønskede retning og understøtte de overordnede kulturmål.

5. Fornem forandringen – også med følelserne

For at ændre adfærd skal medarbejderne opleve en følelsesmæssig forbindelse. Logiske argumenter er sjældent tilstrækkeligt – folk skal være engagerede og føle fremtiden.

Det kan opnås gennem fortællinger, billeder og oplevelser, der engagerer medarbejderne og skaber en fælles følelse af formål.

6. Skub medarbejdernes vaner i den rigtige retning

Det er let at undervurdere den effekt, et lille skub kan have – selv en lille ændring kan have en stor effekt, for eksempel at ændre ét ord i en e-mail.

Nye vaner vil med tiden ændre, hvordan folk tænker, føler og opfører sig, hvilket fører til en kulturel forandring.

Læs også

Derfor er det vigtigt at identificere adfærdsmønstre, der bringer Forsvaret tættere på den ønskede kultur og finde praktiske måder at skubbe vaner i dén retning.

7. Lyt og justér løbende

Kulturændring er en langsigtet proces, der kræver løbende opmærksomhed og tilpasning.

Det er vigtigt at måle fremskridt, fejre succeser og være åben for feedback, så man kan justere indsatsen efter behov.

Vi hepper og tror på forandringen

Det er bestemt muligt for Forsvaret at skabe en mere kønsinkluderende og støttende kultur, der ikke kun fremmer kønsligestilling, men også styrker organisationens samlede effektivitet og trivsel.

Men det kræver vedvarende indsats og tålmodighed.

Kun gennem vedholdende arbejde og tæt involvering med alle medarbejdere kan Forsvaret opnå reel kønsligestilling og skabe et miljø, hvor både mænd og kvinder trives og bidrager på lige vilkår.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024