Debat

Dansk Erhverv: Udbygning af elnettet skal ske med øje for danskernes og virksomhedernes økonomi

Det er helt afgørende, at den proaktive udbygning af elnettet sker så omkostningseffektivt som muligt, og at vi først og fremmest udnytter fleksibilitet i forbrug og produktion til fulde, før vi udbygger, skriver Ulrich Bang.

Det er positivt, at netselskaberne snart får bedre muligheder for at investere i kabler og udstyr gennem et grønt tillæg. Det giver bedre muligheder for at investere i infrastrukturen, inden behovet opstår. Spørgsmålet er, om det er nok, skriver Ulrich Bang.
Det er positivt, at netselskaberne snart får bedre muligheder for at investere i kabler og udstyr gennem et grønt tillæg. Det giver bedre muligheder for at investere i infrastrukturen, inden behovet opstår. Spørgsmålet er, om det er nok, skriver Ulrich Bang.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Ulrich Bang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Allerede i dag har vi ikke grøn energi nok til at dække vores elforbrug. Et elforbrug, som forventes at mangedobles i fremtiden – særligt med en gryende Power-to-X-produktion.

Heldigvis har Danmark, med god havbund og vores vind til lands og på havet, verdens bedste mulighed for at have mere end nok grøn energi til at dække vores energiforbrug. Det kan gavne vores klima, sænke vores energiregninger og give uafhængighed fra russisk gas.

Det kræver selvfølgelig, at den grønne strøm kan transporteres fra producenter til forbrugere. Elnettet syder allerede og skal ikke overophede i fremtiden. Udbygning af elnettet tager lang tid, da kabler og transformerstationer er svære at skaffe, og godkendelsesprocesserne er for lange.

Derfor er der brug for proaktive investeringer, så vi ikke står uden det nødvendige elnet, når behovet for alvor er der.

Virksomheder venter på tilslutning

Derfor er det positivt, at netselskaberne nu får bedre muligheder for at investere i kabler og udstyr gennem et grønt tillæg. Det giver bedre muligheder for at investere i infrastrukturen, inden behovet opstår. 

Spørgsmålet er, om det er nok – i en virkelighed hvor virksomheder i nogen tilfælde venter længe på nettilslutning.

Læs også

For opstillere af grøn energi går ventetiden ud over virksomhedens indtjening og er svært at retfærdiggøre for befolkningen, der skal være naboer til vindmøller for blot at se dem stå stille.

For virksomheder, der ønsker at elektrificere, kan tempoet i for mange tilfælde være bestemt af elnettets udbygning. 

Vi skal dog huske, at det er dig og mig og danske virksomheder, der betaler til vores kollektive elnet

Det er en forudsætning for virksomheders konkurrenceevne, at tarifferne holdes i ro. Lave tariffer er et konkurrenceparameter for virksomhederne – akkurat ligesom skatter og afgifter er det. Det er derfor helt centralt, at vi husker, at den proaktive udbygning skal ske så omkostningseffektivt som muligt, og at vi først og fremmest skal udnytte fleksibilitet i forbrug og produktion til fulde, før der udbygges.

Udbyg det mest nødvendige

Heldigvis er der gode værktøjer i værktøjskassen, der kan sikre, at elregningerne ikke eksploderer, og vi kun udbygger det mest nødvendige elnet.

For det første skal vi udnytte det store potentiale i fleksibilitetsmarkedet. Virksomhederne står klar til at tilbyde fleksibilitet, som kan mindske belastningen af nettet.

Vi har teknologien til at forme et kinderæg.

Ulrich Bang
Underdirektør, Dansk Erhverv

For eksempel tillader energiproducenter, at ikke al deres energi skal ind i nettet, fordi en del af produktionen går direkte til nye Power-to-X-anlæg.

Vi kan også udnytte nye muligheder for lagring og batterier, der flytter produktionstimer midt på dagen, hvor solen står højest, til de timer, hvor aftensmaden skal laves.

Her er Danmark langt fra et foregangsland. Derfor bør vi indsamle erfaringer fra lande, der er længere fremme end Danmark i forhold til lagring og batterier.

Det giver mindre behov for udbygning af elnettet, fordi vi får mindsket spidsbelastningen af nettet ved at flyttet produktionen, så ikke al eksempelvis solkraft går ind i nettet på samme tidspunkt.

Klog teknologi sikrer fremtiden

For det andet skal vi sikre, at forbrug fra eksempelvis varmepumper og elbiler bliver så intelligent som muligt.

Disse teknologier vil fylde meget mere i fremtidens elnet. Heldigvis for det, da det hjælper til at omstille vores varme- og transportsektorer til en grøn fremtid.

Temadebat

Hvordan skal elnettet fremtidssikres?

Danmarks elnet skal udvides, men målet sætter nye krav til netselskaberne.

Altinget Energi og Forsyning inviterer til debat om fremtiden for det danske elnet og de udfordringer, som energi- og forsyningsbranchen kræver svar på.

Vil du deltage i debatten, kan du kontakte Sophie Bavnhøj.

Men hvis det ikke gøres smart, og alle lader bilen på samme tidspunkt, ender det grønne forbrug med at belaste vores elnet unødigt. 

Endelig er det afgørende, at processerne omkring miljøvurderinger ved udbygning af elnettet, ikke unødigt forsinker udbygningen af det overordnede elnet.

Vi skal værne om vores fælles natur, men ikke bruge unødigt tid på bureaukrati og uklare regler omkring miljøvurderinger. Det er spild af tid, vi ikke har. 

Udviklingen af smart og grøn energiteknologi stormer frem, og meget er muligt i dag i kampen for at vride mere ud af mindre.

Faktisk har vi teknologien til at forme et kinderæg, som på én og samme tid reducerer danskernes energiregninger, aflaster elnettet og styrker energiuafhængigheden. Dét skal vi udnytte til at udbygge elnettet til fremtiden – men med øje for danskernes og virksomhedernes økonomi.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ulrich Bang

Underdirektør, Dansk Erhverv, markedschef for klima, energi og miljø, Dansk Erhverv, medlem, Rådet for Energieffektiv Omstilling, Klimarådets Dialogforum, rådgivningsgruppemedlem, KU Science
cand.techn.soc. (RUC 2000)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024