Debat

Direktør og MEP: Der findes ikke et scenarie, hvor vi producerer for meget grøn strøm

Selvom Danmark er førende inden for opsætningen af vindenergi, er der gode grunde til at fortsætte med at opstille vindmøller. Det er nemlig bedre at skulle dele eventuel overskudsstrøm med Europa end risikerer at importere fossil energi senere, skriver Jan Hylleberg og Morten Helveg Petersen. 

Vi er i en situation, hvor vi i sammenligning med andre lande tager os ret godt ud, men samtidig ikke tager ansvar for, at der er nok grøn strøm til samfundet i 2030 til at sikre, at vi bevarer vores grønne førsteplads, skriver Jan Hylleberg og Morten Helveg Petersen. 
Vi er i en situation, hvor vi i sammenligning med andre lande tager os ret godt ud, men samtidig ikke tager ansvar for, at der er nok grøn strøm til samfundet i 2030 til at sikre, at vi bevarer vores grønne førsteplads, skriver Jan Hylleberg og Morten Helveg Petersen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jan Serup Hylleberg
Morten Helveg Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I denne uge stimler den globale vindmølleindustri sammen i Bella Center til WindEurope Electric City, der er årets største energievent på dansk og europæisk jord.

Det finder ikke kun sted på dansk grund, fordi vi er hjem for nogle af verdens førende virksomheder inden for vind, men også fordi Danmark ligger i smørhullet for etablering af vindenergi i Nordeuropa.

Faktisk ligger vi så godt placeret, at vi kan forsyne store dele af Europa med grøn strøm - navnlig fra havvind i Nordsøen. Og vi er da ganske godt i gang herhjemme, men sandheden er, at det kunne og burde gå bedre.

I 2030 er vi bagud

Herhjemme er vi nemlig havnet i situation, hvor vi i sammenligning med andre lande tager os ret godt ud, og hvor en række politikere siger alt det rigtige, men samtidig ikke tager ansvar for, at der er nok grøn strøm til samfundet i 2030 til at sikre, at vi bevarer vores grønne førsteplads.

Uanset om strømmen fra en dansk vindmølle bruges i et datacenter i Odense, i en mobiloplader i Helsinki eller et Power-to-X-anlæg i Bremerhaven, så skal vi glæde os over, at vi fortrænger fossil produktion.

Jan Hylleberg og Morten Helveg Petersen
Adm. direktør, Wind Denmark og MEP (R)

Vi så det senest i den kommunale valgkamp, hvor lokalpolitikere i nogle kommuner med mange vindmøller udtalte, at de nu har taget deres tørn og ikke vil levere mere strøm til byerne. Vi hører udsagn om, at vindmøllerne kun kommer ejerne af datacentre til gode, og at Power-to-X godt kan laves på andet end grøn strøm. Der må vi bare konstatere, at det er ikke godt nok.

Selvfølgelig skal man stille vindmøller, solceller og anden grøn infrastruktur op, hvis man kan. Og uanset om strømmen fra en dansk vindmølle bruges i et datacenter i Odense, i en mobiloplader i Helsinki eller et Power-to-X-anlæg i Bremerhaven, så skal vi glæde os over, at vi fortrænger fossil produktion.

Vi kan nemlig ikke tage til takke med at tage os godt ud. Tallene viser faktisk, at Danmark i 2030 står til at importere strøm fra eksempelvis tyske kulkraftværker, fordi vi ikke opstiller nok vedvarende energi til vores eget elforbrug. Faktisk skal vi opstille tre gange så meget vedvarende energi som i dag, hvis vi blot skal nå vores eget 2030-mål - og det er uden at tælle eksport til andre lande med.

Vi bør tage et større ansvar

Vi skal derfor i gang nu!

Senest i 2022 skal vi i Danmark og i resten af EU have trykket speederen helt i bund og sluppet markedet mere fri. Der findes ikke et scenarie, hvor vi producerer for meget vedvarende energi den dag, hvor el- og Power-to-X-infrastrukturen er mere udbygget.

De byråd, folketingspolitikere og EU-parlamentarikere, der sidder på taburetterne i disse år, er de sidste med mulighed for at sætte fart på den grønne omstilling, hvis vi skal nå ambitionerne for 2030. De vindmøller, der opstilles nu, fortrænger også CO2 i 2050, og det er vigtigt at huske på.

I Danmark har vi mulighed for at producere langt mere grøn strøm, end vi selv kan bruge, og ligesom vi har taget et stort ansvar ved at sige, at olien skal blive i undergrunden, burde vi tage et tilsvarende stort ansvar og sige, at vi leverer strøm til de lande, der ikke selv kan eller ikke selv er ansvarlige nok.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024