Løkke er jokeren, der kan forpurre de borgerliges regeringsdrøm
Mens målingerne rasler ned for regeringspartierne, og det interne sammenhold sættes på prøve, er de fire partiledere i blå blok for alvor begyndt at søge hinanden i en ny borgerlig alliance. Men Lars Løkke kan blive en kæp i hjulet for det borgerlige projekt, skriver Thomas Larsen.
Thomas Larsen
Politisk kommentatorTrods forrygende forårsvejr var det bestemt ikke alle, der havde en fantastisk 1. maj.
Statsminister Mette Frederiksen brugte dagen på at lægge massiv afstand til tidligere udtalelser om, at danskerne arbejder for lidt. Formentlig har hun selv og hendes nærmeste måttet erkende, at opsangen har sendt kritisk mange vælgere væk fra liste A.
I Venstre var depressionen udtalt oven på endnu en måling – denne gang fra DR – der viste, at partiet nu kun får støtte fra sølle 6,5 af danskerne. Hvilket er lysår fra Anders Fogh Rasmussens valgtriumf i 2001, da V kunne indtage positionen som Danmarks største parti.
Skulle man finde en god fest, skulle man snarere søge til Landstingssalen på Christiansborg, hvor DF-leder Morten Messerschmidt var vært for et blåt 1. maj-stævne.
På podiet foran en propfuld sal stod han sammen med Mona Juul fra Det Konservative Folkeparti, Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance og Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne. Stemningen var god, og det var tydeligt, at alle fire partiledere ønsker at nærme sig hinanden og bygge en fælles platform.Det betyder ikke, at de er enige om alt. Absolut ikke. Debatten blotlagde blandt andet, at Messerschmidt ser markant anderledes på EU's rolle i for eksempel sikkerhedspolitikken end de øvrige. Der kan også nemt findes stribevis af emner, hvor skillelinjer og potentielle konflikter popper op.
Det nye handler om, at de fire ønsker at vise sammenhold dér, hvor det er muligt.
Undervejs i debatten blev den tidligere konservative statsminister, Poul Schlüter, trukket frem som et forbillede på en borgerlig regeringschef, der kunne skabe samling og holdånd i det blå Danmark.
Det blev igen og igen understreget, at det er vigtigt at give plads og unde hinanden sejre. Og der blev lagt afstand til de senere års hidsige uro og rivalisering, der i perioder har gjort det umuligt for vælgerne at få øje på et borgerligt projekt.
Kritikerne vil med rette kunne sige, at det nye blå projekt fortsat er yderst spinkelt. Men faktum er, at det også er så svært at se et kommende fælles projekt mellem for eksempel S, SF, Enhedslisten og Radikale.
Skal de borgerlige til magten, skal blå vælgere som minimum kunne se, at de fire partier har flyttet sig fra de destruktive magtkampe fra VLAK-regeringens tid.
Thomas Larsen
Den afgørende pointe handler derfor om, hvorvidt partierne indenfor den enkelte blok ønsker at lede efter fælles løsninger, eller om de vil stå så hårdt på egne standpunkter, at parløb bliver umuligt, og hver eneste forhandling ender i sejpineri og i yderste konsekvens: sammenbrud.
De fire blå ledere ønsker tydeligvis at vise, at de kan være i stue sammen, og at de kan udvikle politik i fællesskab. Kemien er bedre end længe, og der koordineres tættere mere mellem de fire partier. Også på rådgiver- og embedsmandsniveau.
Det kan synes som små skridt, men skal de borgerlige til magten, skal blå vælgere som minimum kunne se, at de fire partier har flyttet sig fra de destruktive magtkampe fra VLAK-regeringens tid, hvor især opgørene mellem DF og LA var altødelæggende.
I dag står man i en situation, hvor relationen mellem DF og LA aldrig har været stærkere, og hvor Morten Messerschmidt er parat til at pege på Alex Vanopslagh som statsministerkandidat.
Forholdet mellem DF og Danmarksdemokraterne er i bedring, selv om Messerschmidt og Pia Kjærsgaard aldrig helt vil tilgive alle DF'erne, der er søgt til Danmarksdemokraterne, ligesom de fortsat har det stramt med Inger Støjbergs succes som partileder.
Oven i dette er den nye i klassen – Mona Juul – stemplet ind som en ligeværdig partner. Hun er hurtig hovedet, klar i tale og fast fokuseret på at medvirke til at skabe samling. Og så har hun evnen til at håndtere Morten Messerschmidt, når han får lidt for travlt med at promovere DF på de andres bekostning. "Nu står du der og øffer igen, Morten" – lød det fra Mona Juul, mens publikum grinte, og selv Messerschmidt ikke kunne lade være med at smile.
Alt dette kan dog ikke skjule den kendsgerning, at blå lejr fortsat er udfordret. Der er nervøsitet over, hvad Lars Boje Mathiesens ambition om at stifte et nyt borgerligt parti vil resultere i. Men den afgørende bekymring handler om Venstre og Moderaterne, der sidder på vigtige blå stemmer.
Løkke kan blive den brik, der mangler, hvis et blåt regeringsskifte skal blive en realitet.
Thomas Larsen
Ovenpå de seneste katastrofale målinger har den erfarne politiske kommentator, Hans Engell, netop konstateret, at Venstre ikke kan holde til at fortsætte i SVM-regeringen.
Til Ekstra Bladet sagde han: "Spørgsmålet er ikke så meget, om Venstre træder ud af regeringssamarbejdet. Det begynder mere at ligne spørgsmålet om, hvornår de gør det, for Venstre kan ikke fortsætte i et samarbejde, hvor de som parti er nede at ligge på omkring seks procent af vælgerne, og Inger Støjberg har det dobbelte."
Men hvornår kommer Venstre hjem? Spørgsmålet udløste tøven hos de fire blå partiledere i Landstingssalen. Inger Støjberg mente dog, at Venstre nok skal komme hjem fra nabokonen igen og få kommoden på plads i det blå hus. Men hun tilføjede, at der ikke må være noget rødt tøj tilbage i skufferne, når det sker.
Men måske var Alex Vanopslagh tættere på sandheden, da han vurderede, at Venstre vil komme hjem, men tilføjede, at det vil tage tid, eftersom partiets krise er så dyb, at Troels Lund Poulsen & Co. har fået tiltagende svært ved at få øje på vejen ud af moradset.
På ét felt blev der helt stille. Det skete, da en tilhører spurgte, hvordan de fire partiledere stiller sig i forhold til Lars Løkke Rasmussen? Stilheden blotlagde, at Løkke kan blive den brik, der mangler, hvis et blåt regeringsskifte skal blive en realitet.