Viceforsvarschef efterlyser nuancer: Kvinder er tryggere i Forsvaret end i ungdomspolitik eller en sportsklub

Omfanget af kønskrænkende adfærd i Forsvaret er for højt, mener viceforsvarschef Kenneth Pedersen. Men han påpeger, at det står værre til i det omgivende samfund. "Målet er, at vi holder op med tale om kvinder som en minoritet," siger han.

"Vi har sat rigtig meget i gang omkring det her med kønskrænkende adfærd og kulturændring. Vi har arbejdet meget seriøst og tungt med det her," fortæller viceforsvarschef Kenneth Pedersen.
"Vi har sat rigtig meget i gang omkring det her med kønskrænkende adfærd og kulturændring. Vi har arbejdet meget seriøst og tungt med det her," fortæller viceforsvarschef Kenneth Pedersen.Foto: Peter Dalby Madsen/Forsvaret
Nathalie Mortensen

De seneste år har Forsvaret været i mediernes søgelys på grund af omfattende sager om seksuel chikane.

For at løse udfordringerne vil Forsvarets ledelse gerne tage affære og forsøge at ændre Forsvarets kultur, så det bliver mere trygt og rart at være kvinde i Forsvaret. Men der er også nuancer i sagerne om krænkende adfærd, påpeger viceforsvarschef Kenneth Pedersen i et interview med Altinget. 

"Omkring 50 procent af den krænkende adfærd er værnepligtige, der gør det mod andre værnepligtige, mens der ikke er en befalingsmand til stede," siger han.

Det er ifølge ham en væsentlig del af problemet, og det tyder på, at problemet ikke er begrænset til Forsvarets institutioner. Den krænkende adfærd kan derimod ligge flere steder, mener han.

"Problemet ligger blandt andet i, hvordan vi omtaler og behandler hinanden i det danske samfund, og dér vil vi ikke være," understreger han, og uddyber:

"Det vil jo være underligt, hvis ikke vi tager hele samfundsdelen ind fra starten, for hvis der er noget, der i hvert fald er sikkert omkring Forsvaret, så er det, at det er et spejl af samfundet."

Læs også

En undersøgelse om krænkende adfærd i Forsvaret fra 2023 viser, at 32 procent af kvinderne i Forsvaret har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed eller chikane de seneste 12 måneder.

Samme år blev 66 tilfælde af kønskrænkende adfærd anmeldt til Forsvarets Auditørkorps, som er seks flere end i 2022, hvor antallet af anmeldelser steg eksplosivt, da Operation X på TV 2 afdækkede krænkelser i Forsvaret.

Men ifølge Kenneth Pedersen overser undersøgerne ofte den bredere samfundsmæssige kontekst, når de foretager undersøgelser, der skal afdække omfanget af krænkelser i Forsvaret, fordi de undlader at sætte tallene i forhold til andre sektorer.

"Alt empiri kan udfordres, og det tror jeg bliver vores rigtig vigtige afsæt. Det er at finde ud af, hvad vi mangler af empiri, og hvad har vi hver især i advisory boardet, der kan gavne processen," forklarer han.

Det såkaldte advisory board, Kenneth Pedersen taler om, er et nyt rådgivningsorgan, der skal være med til at vende udviklingen og de kommende år hjælpe Forsvaret med at håndtere udfordringerne med ligestilling. Her er det ham selv, der som viceforsvarschef sidder for bordenden.

Forsvarsforliget fra april 2024

I den nye forsvarsaftale fra april 2024 bliver vilkårene ens for mænd og kvinder i værnepligten.

  • Alle skal uanset køn deltage på Forsvarets Dag.
  • Til sessionen skal alle trække et nummer og kan dermed tvinges til at aftjene værnepligt, hvis der ikke er tilstrækkeligt med frivillige.
  • Alle, der erklæres egnet til værnepligtstjeneste, ligestilles i forhold til eventuelle tvangsindkaldelser.

Aftalen træder i kraft 1. januar 2027.


Kilde: Anden delaftale under forsvarsforliget 2024-2033

Udfordringen, de skal komme med input til at løse, bliver ikke mindre presserende af, at både mænd og kvinder fra 2027 har værnepligt. Det betyder, at antallet af kvindelige værnepligtige sandsynligvis vil stige markant fra de nuværende knap 25 procent.  

For viceforsvarschefen handler det om, at Forsvarets rammer skal respektere begge køn og deres forskelligheder, og at simple ting som sprog og omgangstone også har en afgørende værdi.

"Som en kvindelig oversergent så rammende sagde til mig: 'Det bliver lidt gammeldags, når en overordnet efter fire år bliver ved med at sige: kom så, drenge!'," fortæller Kenneth Pedersen.

Kvinder er mere sikre i Forsvaret end ude i samfundet 

Hvis der sidder nogle kvinder og er skeptiske omkring at benytte deres værneret nu eller blive indkaldt som værnepligtige fra 2027, hvad ønsker du så at fortælle dem?  

"Så vil jeg sige, at de i hvert fald er sikrere, end hvor de sidder nu. Og det er ikke det samme som at sige, at der ikke kan ske noget, for den sidste idiot er ikke født endnu," svarer Kenneth Pedersen og tilføjer:

"Hvis en far spørger mig, om han trygt kan sende sine to døtre ind i min krænkerbutik, vil mit svar være, at jeg ikke kan garantere noget. Men jeg kan garantere, at hun er 20 procent mere tryg hos mig end ude i sportsklubben, idrætsforeningen eller i en politisk ungdomsorganisation."

Her henviser viceforsvarschefen til en rapport fra Vive om "danskeres erfaringer med sexistisk adfærd og omgivelsernes reaktioner". Her fremgår det, at 69 procent af undersøgelsesdeltagerne har oplevet mindst én uønsket hændelse inden for det sidste år.

Endnu ingen dato for første møde

Har I en dato for advisory boardets første møde?

"Status er, at vi lige har sendt en pressemeddelelse ud, efter at den politiske proces har godkendt kommissoriet. Så nu ligger bolden hos os. Og allerede i morgen vil jeg sende et brev ud til alle de gode mennesker, der skal være med, og aftale et sættemøde," fortæller Kenneth Pedersen, da Altinget taler med ham på hans kontor i Forsvarskommandoen i det indre København i starten af oktober.

"Min klare ambition er i hvert fald ét møde i år, hvis ikke to. Men lad os nu se. Det er ikke for at sende en klagesang, men vi har også en krig i Ukraine, der har vores opmærksomhed," tilføjer han.

Advisory boardet har fra 2026 et budget på ti millioner årligt, der skal bruges til skabe mere ligestilling i Forsvaret blandt andet ved at hente inspiration udefra.

"På Forsvarsministeriets hjemmeside er det blandt andet beskrevet, at vi skal indhente erfaringer fra andre lande," fortæller Kenneth Pedersen og fortsætter:

"Så mon ikke vi skal ud og rejse for at se, hvordan andre lande arbejder? Det kan også være, at vi skal ud og besøge Forsvaret."

Endnu en bureaukratisk idé?

Forsvaret har tidligere foretaget initiativer og forskellige kampagner, der skal være med til at sikre ligestilling. Er beslutningen om at få rådgivning udefra et tegn på, at Forsvaret ikke kan løse problemet selv?

"Vi har sat rigtig meget i gang omkring det her med kønskrænkende adfærd og kulturændring. Vi har arbejdet meget seriøst og tungt med det her," fortæller Kenneth Pedersen og fortsætter:

"Det er derfor meget relevant, altså at Forsvaret kommer og forklarer overfor advisory boardet, hvad vi har gjort af indsatser, og hvad status er."

Derfor peger Kenneth Pedersen også på vigtigheden af, at det ikke kun er Forsvaret, der løser problemet med interne aktører:

"Derfor mener jeg, at de eksterne skal bydes meget velkommen i advisory boardet. Jeg er nødt til at have inspiration udefra. Derfor har jeg fra start været meget begejstret omkring, at kvindelige veteraner er med – og særligt også værnepligtsrådet, fordi det er de unge stemmer," forklarer han.

Blandede hold styrker Forsvarets kerneopgave

Hvor vil du placere ansvaret for, at I kommer i mål med ligestilling?

"Ansvaret ligger ultimativt i Forsvarets øverste ledelse, altså forsvarschefen og mig. Men også hos hver eneste, der har et ansvar hele vejen ned. Og på tværs fordi folk gør det mod hinanden," fortæller Kenneth Pedersen og tilføjer:

"Det kan lyde lidt mærkeligt, men målet er jo, at det skal ligge hos individerne selv."

Altinget spørger afsluttende Kenneth Pedersen ind til, hvad han ser som den vigtigste dagsorden for at nå ligestilling.

"Det er, at vi holder op med tale om kvinder som en minoritet," svarer han. 

"Det er efterhånden blevet mit slogan, at vi bliver bedre til at løse vores kerneopgave, som er at slå ihjel, med de her blandede hold."

Advisory Boardet

Advisory boardet er nedsat af Forsvarsministeriet og har 18 medlemmer med viceforsvarschef Kenneth Pedersen i spidsen. Boardet er nedsat på bagkant af flere episoder med hændelser om krænkende adfærd i Forsvaret.

Medlemmer

Advisory boardet ledes af viceforsvarschef Kenneth Pedersen.

Herudover består advisory boardet af følgende medlemmer:

  • Fungerende stabsdirektør Pernille Reuter Eriksen, Forsvarsministeriet
  • Direktør Janni Torp Kjærgaard, Forsvarsministeriets Personalestyrelse
  • Major John Varmack Jakobsen, Hjemmeværnet
  • Major Søren Rich, gender advisor ved Forsvarets Ledelse
  • Vicedirektør Peter Kragh, Beredskabsstyrelsen
  • Major Anne Fiil Bach, Flyverkommandoen
  • Seniorsergent Camilla Scharla, Søværnskommandoen
  • Korporal Alexandra Heiberg Kapsch-Tuxen, Hærkommandoen
  • Formand Tina Tingberg, HK Forsvarets Landsklub
  • Formand Tom Block, Hærens Konstabel- og Korporalforening
  • Emil Fris Jørgensen, Værnepligtsrådet
  • Underdirektør Pernille Erichsen, Dansk Industri
  • Vicedirektør Omer Ciric, Kommunernes Landsforening
  • Direktør Henriette Laursen, KVINFO
  • Direktør Nina Groes, Foreningen Divérs
  • Forkvinde Karen Philippa Larsen, Foreningen Kvindelige Veteraner
  • Casper Schmedes, Dansk Ungdoms Fællesråd 

Kilde: Forsvarsministeriet

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Pedersen

Generalløjtnant, chef for Forsvarsstaben og viceforsvarschef
premierløjtnant (Hærens Officersskole 1992), Master of Strategic Studies (United States Army War College, Pennylvania, USA 2015)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024