Debat

Franciska Rosenkilde: Sidste års forsømmelse af Københavns turisme må ikke gentages

Sidste sommer understøttede regeringen især de små øer og provinsen. I år bør også de store byer og København tilgodeses efter et mareridt af en sommer i 2020, hvor seksdagesreglen holdt besøgende væk, skriver Københavns kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde (ALT). 

Der mangler ikke forslag til idéer og initiativer, der skal sikre Københavns turisme i 2021 - det handler om at få regeringens øjne op for dem, skriver Franciska Rosenkilde (ALT). 
Der mangler ikke forslag til idéer og initiativer, der skal sikre Københavns turisme i 2021 - det handler om at få regeringens øjne op for dem, skriver Franciska Rosenkilde (ALT). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Franciska Rosenkilde
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For Københavns ellers normalt sprudlende madscene og levende kulturliv var 2020 ikke mindre end et rædselsår. Og sommeren især.

Regeringens krav om seks overnatninger for udenlandske turister i København - og sommerpakkens mange initiativer, der fik danskerne til at lægge ferien i det danske sommerland - var en katastrofe for hovedstadens restauratører og kulturaktører. Gæsterne udeblev i stor stil.

København står for 40 procent af jobtab
Corona har ramt hele verden og Danmark, men krisen i oplevelsesbranchen vidner om betydelige regionale forskelle, hvor særligt hovedstaden er meget hårdt ramt.

Omkring 40 procent af det samlede jobtab i 2020 har fundet sted i København.

I år må København ikke lades i stikken. I dette års sommerpakke bør der tages højde for hele landet. Også hovedstaden.

Der er brug for, at sommeren 2021 bliver anderledes positiv for byens kulturaktører, udbydere af oplevelser, restauratører og hoteller. Det er vigtigt at understøtte især kulturaktørerne- og udbyderne, de kreative erhverv samt de mindre lokale, erhvervsdrivende.

For det er naivt at tro, at alt er, som det plejer, når samfundet genåbner. Man kan ikke regne med, at kulturen bare er der.

Det er vigtigt fra politisk side at pleje og støtte kunsten og dér, hvor kunst opstår, så der kommer gang i aktiviteterne og oplevelserne igen, og så vi får et åbent og udadvendt kulturliv.

Samtidig er der brug for et politisk fokus og klar prioritering af hovedstaden, så kulturinstitutionerne og restauratørerne kan blomstre igen og byde gæster velkomne.

Derfor opfordrer jeg regeringen til i dette års sommerpakke også at rette fokus mod de større byer - især København.

Genopretningsplanen indeholder ikke umiddelbart nogle konkrete initiativer, som er med til at sikre omsætning her og nu hos kultur- og oplevelseserhvervet.

Franciska Rosenkilde (ALT)
Københavns kultur- og fritidsborgmester

Plan uden konkrete initiativer til omsætningen
Regeringen, Københavns Kommune og Wonderful Copenhagen lancerede i februar i år en genopretningsplan for hovedstadens turisme, som har fokus på markedsføring af hovedstaden og på at styrke hovedstadens turisme generelt.

Genopretningsplanen indeholder ikke umiddelbart nogle konkrete initiativer, som er med til at sikre omsætning her og nu hos kultur- og oplevelseserhvervet. De skal understøttes, og der er mange måde at gøre det på.

Det kunne for eksempel være i form af tilskud til rabatter på billetprisen på kulturelle oplevelser eller et egentligt kort til kultur- og oplevelsestilbud, der sikrer gæster gratis adgang til oplevelser.

Og hvor aktørerne så kompenseres.

Dansk Erhverv og Dansk Industri er kommet med flere gode forslag. Der kunne afsættes penge til at øge skolernes og institutionernes ekskursioner til museer, teatre og andet kultur i efteråret 2021 og 2022.

Mange ture til hovedstaden har været aflyst på grund af nedlukningen – og ikke alene er det synd for børnene; det rammer også kulturinstitutionerne.

København har alt for længe været nedprioriteret
Et fradrag på kulturelle oplevelser som teaterforestillinger og koncerter kunne også være en løsning, for udover at gavne kultur- og oplevelseserhvervene har det også betydning for restaurationerne og butikslivet.

Når en del af os går i teatret, lægger vi gerne vejen forbi en restaurant eller en café enten før eller efter forestillingen.  

Det skorter ikke på idéer og konkrete forslag, der kan give lidt velfortjent vind i sejlene til de mange ramte aktører på kulturområdet især. Det handler om at få regeringens øjne op for dem.

København har alt for længe været nedprioriteret på den landspolitiske scene. Coronakrisen er og bør være en kærkommen lejlighed til at få lagt land og by-diskussionen på hylden og få hjulpet også København på ret køl igen.

For København er ikke kun københavnernes by. København er vores alle sammens hovedstad.

En hovedstad, som er og bør være drivende for kulturen og oplevelseserhvervene og som alle, heriblandt regeringen, burde have en interesse i, klarer sig godt.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024