Debat

Tidligere S-chef i forsvar: Lars Olsens kritik af S i København er bagstræberisk og provinsiel

I deres nye bog glemmer Lars Olsen og Bjørn Brandenborg (S), at virkeligheden i København er anderledes end i Holbæk eller på Sydfyn. Og Socialdemokratiet skal forny sig - ellers uddør vi helt bogstaveligt, skriver Erik Boel.

Med deres nye bog "Det, de kalder udkant, kalder vi hjem" kritiserer Lars Olsen og Bjørn Brandeborg (S) Socialdemokratiet i København. Desværre er forfatternes kritik gammel vin på nye flasker, skriver Erik Boel.
Med deres nye bog "Det, de kalder udkant, kalder vi hjem" kritiserer Lars Olsen og Bjørn Brandeborg (S) Socialdemokratiet i København. Desværre er forfatternes kritik gammel vin på nye flasker, skriver Erik Boel.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Erik Boel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alle har en mening om København. Senest er det fynbo og folketingsmedlem Bjørn Brandenborg (S) og "uofficiel ideolog" for Socialdemokratiet Lars Olsen fra Holbæk, der spiller på banen.

Det sker med bogen "Det, de kalder udkant, kalder vi hjem". Sidstnævnte uddyber synspunkterne i et interview med Altinget, hvor Socialdemokratiet i København får mærkaten "tonedøv".

Desværre er forfatternes kritik gammel vin på nye flasker.

Lars Olsen gentager det S-slogan om flere billige boliger, som i årtier været Socialdemokratiets slagnummer. Sangen om flere boliger har været et påskud hver gang, grønne områder inddrages til boligbyggeri eller når bevaringsværdige bygninger nedrives.   

Men de billige boliger er et fatamogana. Tag Papirøen, hvor mange af de nybyggede lejligheder i denne mastodont placeret midt i det historiske København koster et tocifret millionbeløb.  

Forfatterne forklarer ikke, hvorfor stadig flere danskere skal klumpes sammen i en hovedstad, der i forvejen er uforholdsmæssig stor. Resultatet bliver et stadig mere skævvredet Danmark. Mere trafik, støj, stress og forurening i storbyen.

Læs også

Valgløftet om flere billige boliger har ikke hidtil givet fremgang for Socialdemokratiet i København. Vælgerne gennemskuer, at det er varm luft og de mennesker, der bor i byen og har stemmeret der, er selvfølgelig mere optaget af, at byen bliver menneskevenlig og attraktiv at leve i.

I forfatternes kritik af boliger med friværdi, overser de, at mange af de vælgere, der traditionelt stemmer socialdemokratisk, bor i ejerbolig.

I den forstand er klassekampen et overstået kapitel.

Parkering for byens beboere

Lars Olsen fremhæver som et særlig grelt forslag Socialdemokratiets ønske om at nedlægge parkeringspladser i København. Lad ligge, at Lars Olsen her er helt på linje med bilpartiet De Konservative. 

For at sige det råt og brutalt: Skal man til København fra provinsen, bør man tage toget.

Erik Boel
Forhenværende international sekretær i Socialdemokratiet

Virkeligheden i København er meget anderledes end i Holbæk eller på Sydfyn. Selvfølgelig er det irriterende, at man ikke lige kan finde en parkeringsplads, hvis man kommer fra provinsen og har taget bilen. 

Men glem ikke, at 400 til 500 københavnere dør hvert år på grund af luftforurening. Næppe nogen anden vestlig storby har med H.C. Andersens Boulevard en seksspors motorvej ned gennem centrum.

Målet bør være en by, hvor biltrafikken begrænses og trafikanterne – fodgængere, cyklister og bilister – bliver klart adskilt. Den kaotiske blanding af trafikformerne i dagens København er en kilde til uundgåelige ulykker og masser af stress og vejvrede.

I det moderne København bør parkeringspladserne overvejende være forbeholdt byens indbyggere. For at sige det råt og brutalt: Skal man til København fra provinsen, bør man tage toget. Når man er kommet til byen, er der et glimrende net af metro, S-tog og busser til rådighed.

Læs også

Lars Olsen er kritisk over for "wokeismen". Ifølge ordbogen betyder "woke" at være politisk engageret og bevidst om racisme, undertrykkelse og diskrimination.

Igen: Det, der ikke giver mening på Sydfyn og i Holbæk, giver mening i storbyen, hvor vi er mennesker med vidt forskellige baggrunde og indstillinger til tilværelsen, der skal leve sammen. Denne forskellighed skal et moderne Socialdemokratiet naturligvis kunne rumme. 

Frederik Vads melding om, at en gruppe ellers velintegrerede indvandrere er i gang med at underminere det danske samfund indefra, var ikke velkommen i København.

Her lever vi dør om dør med mennesker med forskellig baggrund fra os selv. Vi bliver venner, nogle bliver sågar kærester, andre stifter familie. Vi møder hinanden hos frisøren, bageren, på restauranten.

Glædeligvis lagde Socialdemokratiets politiske ordfører i København, Laura Rosenvinge, afstand til Vads udtalelser. Det populistiske stunt har da heller ikke vendt S-nedturen på landsplan – og vil slet ikke gøre det i København.

Vi risikerer at uddø

De to forfatteres optagethed af ulighed er velkommen. Den er desværre typisk stigende, når S er i regeringsposition.

Her kunne man spørge, hvorfor Bjørn Brandenborg som folketingspolitiker har stemt for skattelettelser til de velbjærgede, hvis målet er at komme uligheden til livs?

Forfatterne repræsenterer med deres bogprojekt et provinsielt og fortidigt Socialdemokrati.

Erik Boel
Forhenværende international sekretær i Socialdemokratiet

Lars Olsen og Bjørn Brandenborg repræsenterer med deres bogprojekt på mange måder et provinsielt, fortidigt og 1950'er-agtigt Socialdemokrati. Med deres støtte til bilisme og kritik af wokeismen, klimasag og græsrodsbevægelser som Normstormerne.

Vist er det hyggeligt, at bedsteforældrene er socialdemokrater. Men det går ikke, at børnene og børnebørnene bliver SF'ere eller stemmer på Enhedslisten. Faren ved Lars Olsen og Bjørn Brandenborgs kritik er, at går Socialdemokratiet ned ad den vej, vil partiet i stadig mere udpræget grad blive et pensionistparti.

At vi uddør – sådan helt bogstaveligt.

Fornyelsen af Socialdemokratiet i København tegner blandt andet Louise Rosenvinge. Den er en ny følsomhed overfor betydelige bevægelser i opinionen.

Også selv om de ikke udspringer fra Socialdemokratiet, hvad de som oftest ikke har gjort, og selv om partiet starter med at tage afstand fra dem.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Boel

Forfatter, fhv. landsformand, Europabevægelsen, international sekretær, Socialdemokratiet 1992-2003
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

Lars Olsen

Journalist, forfatter, foredragsholder
cand.phil. i samfundsfag (Københavns Uni. 1983)

Bjørn Brandenborg

MF (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, organisator, 3F Sydfyn
bachelor i politik & administration (Aalborg Uni. 2015)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024