Debat

Udflytterbørnehave: Klirrer kommunens champagneglas for regneark eller varme hænder?

Udflytterbørnehaver burde være topprioriteten i en tid, hvor statskassen bugner, mens børn og unges trivsel er i frit fald. Men Københavns Kommune slår an til andre takter, skriver forældrebestyrelsen i udflytterbørnehaven Røde Ko i Centrum.

<span>Rigtig mange forældre ser værdien i at give bybørn mulighed for at udforske naturens planter og dyr, skriver Christine Nissen, Jakob Dreyer og&nbsp; Josefine Ørskov. Arkivfoto.<br></span>
Rigtig mange forældre ser værdien i at give bybørn mulighed for at udforske naturens planter og dyr, skriver Christine Nissen, Jakob Dreyer og  Josefine Ørskov. Arkivfoto.
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hver morgen kører børn og pædagoger fra Røde Ko og mange andre børnehaver fra Københavns Centrum i skoven, så de i den friske luft kan lege og udvikle sig.

Rigtig mange forældre ser værdien i at give bybørn mulighed for at udforske naturens planter og dyr. 

Vores politikere siger, at vores børn er glade og udfolder sig fysisk og psykisk. Noget som vi burde kunne prioritere i en tid, hvor statskassen bugner, mens børn og unges trivsel er i frit fald.

Desværre er virkeligheden en anden med den beslutning, der i Københavns Kommunes Børne- og Ungeudvalg lige nu truer med at lukke Røde Ko i Centrums udflytterbørnehave og en lang række andre populære og traditionsrige udflytterbørnehaver.

Rigtig mange forældre ser værdien i at give bybørn mulighed for at udforske naturen.

Forældrebestyrelsen, Røde Ko i Centrum.

Lukning på grund af afbureaukratisering

Ifølge politikerne, der synes, at lukningerne er en god ide, er grunden, at der er færre småbørn, end vi havde forventet i kommunen.

Men det er ikke tilfældet i vores institution, der har lange ventelister og fyldte stuer. 

En medvirkende årsag til, at Røde Ko og en række andre institutioner er lukningstruede, er da også en helt anden: Nemlig at kommunerne er blevet pålagt at de skal afbureaukratisere.

Alt efter perspektiv, kan det give fin mening. Men frem for at have lidt færre kolde hænder på Rådhuset, lægger Københavns Kommunes børne- og ungeudvalg op til, at det skal ramme de mindste børn.

Det kan bestemt være nødvendigt at lukke institutioner, når der er færre børn i kommunen. Men hvad skal kriterierne for lukningerne være?

Oplagte bud kunne være, om de er velfungerende og populære både blandt børn, forældre og ansatte. Men det har folkets repræsentanter ikke lagt op til når det gælder vores institution.

Røde Ko har haft alenlange ventelister i årevis. Børnene har en høj trivsel. De fleste pædagoger har været der i årtier, og personalet har planer om at blive der resten af deres arbejdsliv. Den traditionsrige institution har eksisteret i 50 år, og Dea Trier Mørchs berømte bøger om børnelivet bygger på Røde Ko.

Lukningen af de traditionsrige, populære udflytterbørnehaver med tårnhøj trivsel er desuden et noget kortsigtet hensyn, da fremskrivninger viser, at antallet af børn i vores hovedstad vil stige igen.

Læs også

Lukning med vidtrækkende konsekvenser

Hvad ville lukningerne betyde for vores trivsel og tillid?

Først og fremmest vil beslutningen naturligvis ramme børnene og pædagogerne i de ramte institutioner. At tvinge børn væk fra en institution, som de kender og holder af, er en stor og svær omvæltning særligt for dem, som i forvejen har det svært. 

Pædagogerne, hvoraf flere rejser op til en time for at komme til institutionen, som de brænder for, vil desuden skulle søge nyt job sandsynligvis uden for København.

Flere forældre overvejer desuden helt at flytte fra København, ikke mindst fordi kommunen vil frasige sig pladsgarantien for de ramte børn.

Flere forældre overvejer at flytte fra København, fordi kommunen vil frasige sig pladsgarantien for de ramte børn.

Forældrebestyrelsen, Røde Ko i Centrum.

Men de varslede lukninger har langt større konsekvenser for vores tillid til kommunen.

For hvis beslutningen står ved magt, betyder det, at politiske regneark og luner kan medføre, at alle institutioner kan lukkes - uanset hvor høj trivsel de har, og hvor populære de i øvrigt er. Og så endda i en periode med meget stærke offentlige finanser.

Det gør, at langt flere forældre må overveje, om de skal fravælge det offentlige og søge private institutioner.

Eller måske finde en kommune, hvor man kan have tillid til, at børns trivsel er en politisk topprioritet. Er disse konsekvenser regnet med i Rådhusets regneark?

Tomme ord i skåltaler

Der er dog stadig en chance for at redde velfungerende, populære og traditionsrige institutioner. Det kræver bare en simpel beslutning fra vores repræsentanter på Rådhuset.

Så kære, ansvarlige politikere:

Det er op til jer. Vil I forsvare vores varme hænder, trivsel og børn, som I altid skåler for ved festtaler?

Eller er det i sandheden de kolde hænder, regnemodellerne og magtens logik, som champagneglassene klirres for?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christine Nissen

Chefanalytiker, Tænketanken Europa
ph.d. (Roskilde Uni. 2018), MSc i international politik og EU (London School of Economics 2012)

Jakob Dreyer

Ph.d.-stipendiat, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Universitet 2020), sprogofficer (Forsvarsakademiet, 2016)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024