Debat

EU-kandidat: Naturen taber til den køllesvingende overklasse

Det er afgørende, at alle golfbaner i EU skal leve op til fremtidige krav som grundvandsbeskyttede områder, der kun bruger biologiske bekæmpelsesmidler, skriver Mikael Hertig, EU-kandidat for Alternativet.

Alle golfbaner i EU bør behandles
som grundvandsdannende områder. Det betyder ingen gødskning og kun
biologiske bekæmpelsesmidler, skriver Mikael Hertig.
Alle golfbaner i EU bør behandles som grundvandsdannende områder. Det betyder ingen gødskning og kun biologiske bekæmpelsesmidler, skriver Mikael Hertig.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mikael Hertig
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jeg tror, de fleste forestiller sig, at de danske golfbaner er sund, dansk natur. Men golfbaner er ikke i nærheden af at være økologiske. De strutter af kunstgødning, og de fleste klubber bruger, så vidt jeg er orienteret, kemiske, ikke biologiske pesticider og bekæmpelsesmidler.

Man kunne egentlig godt have forestillet sig, at store pladskrævende arealer, som golfbaner er, kunne anvendes som grundvandsdannende områder. Man kunne drømme om, at der ikke kom kvælstof fra gødskning på landets golfbaner ud i vandløb og dermed havet eller ned i grundvandet.

Jeg har altid har drømt om, at rekreative arealer skulle bruges som vandreservoirer, som grundvandsmagasiner for fremtidige generationer.

Læs også

Hvor er de biologiske pesticider?

Det overrasker mig, at golfbanerne for længst ikke er blevet pålagt udelukkende at bruge ugiftige bekæmpelsesmidler (”biologiske pesticider”).

Nu kan man måske antage, at pesticidanvendelsen på golfbaner er beskeden, men man skal dels ikke se bort fra eksemplets magt, dels undrer det, at nogle golfbaner fortsat bruger kemiske midler, når mindre kan gøre det.

Verden bryder ikke sammen, fordi kuglen støder på en mælkebøtte eller en tidsel.

Mikael Hertig
EU-kandidat, Alternativet
Det hele handler jo om at få en kugle til at trille lige. Verden bryder ikke sammen, fordi kuglen støder på en mælkebøtte eller en tidsel. Når vi så fortsat fra det offentliges side tillader brug af bekæmpelsesmidler, i det hele taget, på golfbaner, forekommer det lettere dekadent. Kunne en plæneklipper ikke gøre det?

Golfbaner er modsat landbrug fritaget for af føre gødskningsregnskab.

Mens golfbanerne er pålagt skærpede pesticidbestemmelser, skal golfklubberne ikke modsat landmænd aflevere et regnskab over deres gødningsforbrug til miljømyndighederne.

Det skyldes måske, at de fleste, ligesom jeg, bliver overraskede over, at golfbanerne i det hele taget gøder. Problemet er, at de mange golfmennesker med trillevogne, caddyer og små elektriske vogne går og kører på banerne. Trykket på banerne er betydeligt.

Stop yderligere forurening af natur

Jeg er ikke golfmenneske selv, men får det indtryk, at det kuperede terræn, de små søer og sandkasser, buskadser ude i roughen er en slags efterligning af den romantiske park omkring et gods i 1800-tallet.

Det behøver ikke være natur, det skal måske bare se sådan ud?

En ting er, at det forekommer mig kritisabelt, at der skal sprøjtes og gødes, for at en kugle skal kunne trille lige. En anden, at rekreative arealer som golfbaner ikke bør drives, så man kan mistænke dem for at forurene miljøet.

Man kan naturligvis anføre, at landets golfbaner kun fylder et begrænset areal, at landbruget konsekvent belaster og forurener mere massivt end golf.

De små søer og sandkasser, buskadser ude i roughen er en slags efterligning af den romantiske park omkring et gods i 1800-tallet.

Mikael Hertig
EU-kandidat, Alternativet

På den anden side må de fleste byboere kunne forstå, at hvis man piller et betydeligt beløb ud af en landmands årlige driftsregnskab, så går han muligvis konkurs, før han får sin kompensation.

For den, der driver et landbrug og hans finansielle støtter, er det den fortsatte (be)drift, der står på spil.

Men når mellem- og overklassen vader rundt og svinger med køller i noget, der ligner fri og grøn natur, burde det være mere indlysende at stoppe med at svine naturen i dybere forstand til.

Ingen gødskning

Jeg forestiller mig, at en meget stor del af landets golfbaner optager arealer, der kunne bruges som grundvandsdannende, altså fremtidige generationers drikkevand. Og med stigende undren er det gået op for mig, at det på grund af internationale golfregler om banneres indretning ikke helt lader sig gøre.

Så nu foreslår jeg, at alle golfbaner i EU skal behandles som grundvandsdannende områder, som udgangspunkt: ingen gødskning, kun biologiske bekæmpelsesmidler.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mikael Hertig

Fhv. kandidat til Europa-Parlamentet (ALT)
cand. scient. pol.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024