Debat

Tidligere elitegymnast: Problemerne opstår, når de svulmende biceps ikke skal bruges til noget

For unge herregymnaster er der øget fokus på fysikken, men det bliver først problematisk, hvis kroppen bliver et mål i sig selv. Gymnastikken kan vise, at kroppen kan bruges til mere end blot at se sej ud, skriver Rasmus Fristed Jensen.

<span>Til springgymnastik kan unge drenge&nbsp;lære,
at kroppen kan bruges til noget sejt og ikke blot <i>være</i> noget sejt, skriver&nbsp;</span>Rasmus Fristed Jensen.
Til springgymnastik kan unge drenge lære, at kroppen kan bruges til noget sejt og ikke blot være noget sejt, skriver Rasmus Fristed Jensen.Foto: Uwe Anspach/AP/Ritzau Scanpix
Rasmus Fristed Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når professor i ungdomsforskning ved Aalborg Universitet Niels Ulrik Sørensen i sin kronik i Altinget udtaler, og jeg citerer frit, at der intet dårligt er ved, at unge mænd stimler sammen i fitnesscentre og dyrker fitness og former deres kroppe, erklærer jeg mig 100 procent enig.

Som samfund og som kultur kan vi ikke andet end at opfordre til sunde motionsvaner og generel sund levevis; Det er i min optik ikke et udtryk for såkaldt diet culture, der er undertrykkende, må man forstå. At opfordre til, at vi som borgere (unge som ældre) i Danmark sørger for at leve sundt i videst mulige omfang. Det kan vi alle kun have interesse i.

Når Niels Ulrik Sørensen i samme kronik yderligere skriver, at det er ”afgørende, at vi sørger for, at unge mænd kropsdyrkelse ikke indebærer en øget utilfredshed med kroppen og i værste fald brug af anabolske steroider”, er jeg igen mere end 100 procent on board. At tage anabolske steroider for at opnå en større fysik er altid allerede dumt og dybt go’nat; både for den 44-årige, men i særdeleshed for den 14-årige!

Læs også

Et toptunet muskulært stillads

Når jeg på opfordring er blevet bedt om at deltage i Altingets temadebat om unge mænds kropsidealer, så skyldes det primært, at jeg igennem mange år har befundet mig i inderkredsen af dansk elitegymnastik; både som gymnast og senere som træner. I den forbindelse har jeg oplevet, at der er kommet, og det gælder i særdeleshed for unge herregymnasters vedkommende, et større fokus på deres fysik.

Temadebat

Kalder drenge og unge mænds kropskultur på politiske indsatser?

Stadig flere unge mænd bruger ulovlige dopingstoffer i fitness-miljøet, og eksperter udtrykker bekymring for en normalisering af præstationsfremmede midler. I en ny temadebat sætter Altinget Idræt fokus på, hvordan udviklingen skal håndteres politisk.

Skriv til Jeppe Højberg Sørensen, hvis du ønsker at skrive et indlæg til debatten. 

Dette større fokus har sin logiske årsag; Gymnastiksporten (teamgym) er blevet en sport, hvor de færdigheder, som gymnasterne skal mestre for at befinde sig i toppen af deres sport (herunder blandt andet landshold og/eller Verdensholdet) nu kræver en langt stærkere fysik end tidligere, hvis gymnasterne skal kunne holde til at dyrke sporten.

Det er ikke ualmindeligt, at en mandlig team-gymnast på eliteniveau i disciplinen minitrampolin kan præstere tredobbelt kuperet salto med 2.5 skruebevægelse. Sådan et trampolinspring af absolut højeste sværhedsgrad (og ”risikograd”) kræver et toptunet muskulært stillads, hvis gymnasten skal kunne lave de mange, mange repetitioner af springet, som det kræves, førend springet er automatiseret og klar til konkurrence.

Af den grund bruger mandlige gymnaster nu væsentligt flere timer ugentligt på hård og tung styrketræning end generationerne før; Det er kun godt. Sporten kræver det, og så må gymnasten ”adlyde”, hvis denne vil forblive på elieniveau. Spørgsmålet er så nu, om det øgede fokus på de mandlige gymnasters fysik har skabt en ændring i gymnasternes kropsidealer. Sådan et spørgsmål kræver jo en kvalitativ undersøgelse, og denne har jeg ikke udarbejdet, men jeg har dog et muligt bud på et svar, og det lyder: Ja, mon ikke der er sket en ændring i de mandlige gymnasters kropsideal.

Læs også

Biceps og vaskebræt

Spørgsmålet, der nu rejser sig, er så; Jamen, er denne ændring noget, vi skal være bekymrede for? Ikke i min optik.

Idealet for en mandlig elitegymnast må være den stærke krop, der sådan set ikke altid oversættes til en overdreven muskuløs krop. Så længe gymnasten er fysisk stærk, så er der altså intet officielt krav om hverken vaskebræt eller biceps på størrelse med Brøndby station.

Så længe gymnasten er fysisk stærk, så er der altså intet officielt krav om hverken vaskebræt eller biceps på størrelse med Brøndby station.

Rasmus Fristed Jensen
Tidligere elitegymnast

En ”uheldig” konsekvens af den tunge styrketræning er, at mange af de mandlige gymnaster efterhånden ligner fitness-modeller, og det er der jo intet galt med. I min optik er der først noget galt med idealet om den muskuløse krop, hvis denne kropstype bliver målet i sig selv. Og der er måske i vores senmoderne samfund en uheldig tendens til at mange unge mænd har dette og i min optik let åndsfattige mål.

Kroppen skal bruges til noget og ikke blot være noget i sig selv. Du må selvfølgelig gerne forme din krop, som du gerne vil; Dertil er jeg temmelig liberal i min anskuelse. Jeg mener bare ikke, at dyrkelsen af kroppen udelukkende som et græsk tempel kan stå alene.

Send sønnike til springgymanstik

Gymnasten træner sin krop, så han kan modstå den massive belastning; Den unge fitness-gut, der blot ønsker store muller og gerne i en steroide-fart, har intet andet mål med sin træning end ”at komme til at se godt ud”; Og det mål kan ikke være sundt. I hvert fald ikke i længden.

Der skal andet og mere til. Og som samfund bør vi, og her lægger jeg mig igen op ad Niels Ulrik Sørensens argumentation, være opmærksomme på disse unge mænd og deres opfattelse af, hvad der definerer en ideel krop; Om det skal være fra politisk side, er jeg mindre overbevist om.

En sund forældre-samtale kan også være en vej at gå. Hjælper den ikke, så foreslår jeg, at man sender sønnike til springgymnastik, hvor han kan lære, at kroppen kan bruges til noget sejt og ikke blot være noget sejt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Fristed Jensen

Lektor i Dansk og Billedkunst
cand.mag. i Nordisk Sprog og Litteratur og Kunsthistorie

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024