Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

Fritidsleder i modsvar til centerchef: Støtte til civilsamfundet kræver lokal indsigt og national styring

For at sikre en retfærdig og effektiv fordeling af ressourcer blandt ngo'er, er det afgørende at finde balance mellem national styring og lokal fleksibilitet, skriver leder af Kultur & Fritid i Vejen Kommune, Casper Rasmussen.

Vi bør undgå en fragmenteret indsats ved at sikre en
velovervejet støtte, der tager højde for diversiteten i civilsamfundet, skriver
Casper Rasmussen.
Vi bør undgå en fragmenteret indsats ved at sikre en velovervejet støtte, der tager højde for diversiteten i civilsamfundet, skriver Casper Rasmussen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Rillo Snerup Rud fremfører en vigtig pointe i hendes debatindlæg om, at hjælpen til civilsamfundet bør afspejle den sektoroverskridende tilgang.

Jeg er enig i, at mange af vores samfundsudfordringer kræver fleksible løsninger på tværs af sektorer, og civilsamfundets evne til at samarbejde bredt er en stor styrke.

Rillo Snerup Rud mangler dog tre vigtige perspektiver, når hun skriver, at civilsamfundet går på tværs af sektorer og argumenterer for, at hjælpen også bør gøre det ved blandt andet at udvide CFSA's målgruppe.

Forskellige aktører, forskellige behov

En central udfordring, som Rillo Snerup Rud ikke tager højde for, er forskellene mellem de aktører, der udgør civilsamfundet.

Støtten til civilsamfundet bør være differentieret.

Casper Rasmussen
Leder, Skoler, Kultur og Fritid

Frivillige i sociale foreninger og frivillige i for eksempel folkeoplysende foreninger har ofte forskellige mål og behov.

Som mangeårig leder indenfor både sundheds- og fritidsområdet har jeg forsøgt flere gange at samle civilsamfundets aktører under en samlet hat, men med begrænset succes.

Simpelthen fordi de opfatter sig forskelligt, selvom udfordringerne fra et kommunalt helikopterperspektiv ligner hinanden.

Det kalder på, at støtten til civilsamfundet bør være differentieret, så den afspejler de forskellige typer af frivilligt arbejde.

Statslig styring eller ej

Et andet perspektiv i debatten er, hvad der sker, hvis vi dropper den statslige støtte.

Hvis staten undlader at styre, hvad midlerne skal gå til, risikerer vi, at fordelingen af ressourcer i højere grad bliver præget af markedsmekanismer.

Læs også

Dette kan føre til, at de mest synlige og populære initiativer får finansiering, hvilket overordnet kan være godt for samfundet. Omvendt kan mindre synlige, men lige så vigtige initiativer bliver overset.

For at sikre en retfærdig og effektiv fordeling af ressourcerne er det afgørende at finde en balance mellem national styring og lokal fleksibilitet.

Nej tak til flere organisationer, der ligner hinanden

Endelig er der spørgsmålet om, hvorvidt CFSA ikke kommer til at ligne alle de andre.

Vi bør undgå en fragmenteret indsats ved at sikre en velovervejet støtte.

Casper Rasmussen
Leder, Skoler, Kultur og Fritid

Fra den kommunale side af skrivebordet er vi mange, der oplever, at flere større organisationer godt kan komme til at ligne hinanden.

Når disse organisationer tilbyder de samme ydelser, kan det skabe overlap og ineffektivitet. Det kan resultere i, at ressourcerne spredes tyndt ud, og at vi mister fokus på at styrke mindre og unikke aktører.

Vi bør undgå en fragmenteret indsats ved at sikre en velovervejet støtte, der tager højde for diversiteten i civilsamfundet.

Sammenfattende synes det klart, at mens Rillo Snerup Rud fremhæver vigtige aspekter af behovet for sektoroverskridende samarbejde i civilsamfundet, må vi også tage højde for de udfordringer, der følger med.

Det kræver en afbalanceret tilgang, der både respekterer nationale prioriteringer og lokal indsigt, anerkender forskellene mellem aktørerne, og undgår en snæver fordeling af ressourcerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Casper Rasmussen

Leder, Kultur og Fritid

Rillo Snerup Rud

Centerchef, CFSA, bestyrelsesmedlem, Civilsamfundets Brancheforening
journalist (DJH)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024