Kronik

Hans Bonde: Demokratiet skal turde fejre sig selv – ellers står stærke mænd klar med autoritære alternativer

Et demokrati bør tilbyde meningsfulde ritualer, skriver professor ved Københavns Universitet, Hans Bonde. Han glæder sig over at flere fonde har bidraget til renoveringen af Ollerup Gymnastikskole og få lukket skeletterne ud af skabene.

Demokratier kan hurtigt ende i et "ritualvakuum". Men demokratifestivalen, der afholdes 5. juni på Grundlovsdag og arrangeres af de fire frie skoler i Ollerup, udgør Danmarks største fejring af, hvad man kan kalde demokratiets fødselsdag og Danmarks nationaldag, skriver Hans Bonde. 
Demokratier kan hurtigt ende i et "ritualvakuum". Men demokratifestivalen, der afholdes 5. juni på Grundlovsdag og arrangeres af de fire frie skoler i Ollerup, udgør Danmarks største fejring af, hvad man kan kalde demokratiets fødselsdag og Danmarks nationaldag, skriver Hans Bonde. Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix
Hans Bonde
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I 2015 blev grundlovsfejringen i den sydfynske by Ollerup udvidet til en demokratifestival. Der foregik en fejring af 100-året for kvinders stemmeret og en lang række kulturelle møder med skoler, efterskoler, højskoler, politiske partier og deres ungdomspolitiske afdelinger.

På stande inviterede græsrodsbevægelser lokalpolitiske partiforeninger og andre foreninger til dialog med de fremmødte. Der optrådte kunstnere som Anne Marie Helger, Søren Huss og Dicte. Demokratiet blev fejret i et form for totalteater med politik, debat, kunst, teater, fællessang, opvisninger og musik.

Demokratiet kan i sin fornufts- og kompromissøgen komme til at skabe et ”ritualvakuum”, hvor der er for lidt, der begejstrer.

Hans Bonde
Professor og dr.phil. i historie

Demokratifestivalen arrangeret af de fire frie skoler i Ollerup udgør Danmarks største fejring af, hvad man kan kalde, demokratiets fødselsdag og Danmarks nationaldag.

Grundlovsmøder over hele landet foregår typisk som de enkelte partiers festligholdelse af sig selv. Her har Ollerup på ægte demokratisk vis åbnet for den politiske vekselvirkning ved år efter år at skifte mellem regerings- og oppositionsledere som hovedtalere samt ved at invitere andre talere af forskellig politisk observans – således også i 2019 EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager.

5. juni 2019 holdt Mette Frederiksen hovedtalen, og det skete blot nogle timer før, det blev klart, at hun havde vundet Folketingsvalget samme dag. Efterfølgende dannede hun en socialdemokratisk mindretalsregering.

I år skal – i mangel af en entydig oppositionsleder – Franciska Rosenkilde fra Alternativet og Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti holde taler, og Poul Krebs runder dagen af med en koncert.

Vigtigt at demokratiet tør fejre sig selv med manér

Men hvorfor er der grund til at fejre demokratiet i festivalformer? Mange ikke-demokratiske styreformer fejrer sig selv og deres ledere på opmarchpladser med førere på pompøse podier foran militærparader, kolonner af unge uniformerede mænd og sportsmænd på lige rækker med nøgne overkroppe, skinnende spader og politiske symboler.

Heroverfor tilbyder demokratier ofte kun valgdagens lidt glansløse afstemning i den anonyme valgboks og grundlovsfester med øl, pølser og hornmusik. Men et demokrati bør tilbyde meningsfulde ritualer, der fejrer folkestyrets fødsel og det folkelige fællesskab.

Her byder demokratifestivalen sig til som en nyudvikling af grundlovsfesten med et emotionelt potentiale og med en god blanding af demokratiets toppolitikere og dets basis i form af skoler, idrætsklubber og ungdomsforeninger.

Demokratifestivalen byder sig til som en nyudvikling af grundlovsfesten.

Hans Bonde
Professor og dr.phil. i historie

Studier i autoritære samfundssystemers opkomst viser ikke kun en længsel efter en stærk mand, der med sin suveræne herskervilje skærer igennem og anviser en lokkende entydig vej fremad. De viser også en mere generel menneskelig higen efter ceremonier, der giver en følelse af fællesskab omkring noget ophøjet. Mennesket lever ikke af ord alene.

Demokratiet kan i sin fornufts- og kompromissøgen komme til at skabe et ”ritualvakuum”, hvor der er for lidt, der begejstrer, og hvor farlige og forføreriske grupper byder sig til med storslåede ceremonier for den stærke mand og følelsen af enhed via udstødelse af ”de mindreværdige”.

En applauderende masse frem for et dialogisk og demokratisk folk. Netop derfor, er det vigtigt, at demokratiet tør fejre sig selv med manér. Også demokratiet har brug for ritualer.

Modet til at lukke skeletterne ud af skabet

I 1992 valgte Gymnastikhøjskolens forstander fra 1976 til 1998 Gunnar B. Hansen at åbne skolens arkiver for faghistorisk forskning ud fra den opfattelse, at kun en afdækning af sandheden om skolens grundlægger Niels Bukh (1880-1950) kunne muge ud i de mange rygter og sikre ro om skolen – uanset udfaldet.

Det blev afdækket, at Niels Bukh ganske vist var en genial gymnastikleder, der skabte en helt ny internationalt anerkendt mandegymnastik, men også umiddelbart efter den nazistiske magtovertagelse i 1933 var tiltrukket af nazismen i en grad, der nærmede sig en uforbeholden førerdyrkelse. I den anledning opmuntrede han den danske ungdom til politisk indgriben.

Læs også

Gennem 1930’erne var Bukh fortsat optændt af en dyb beundring for Hitler og det nazistiske Tyskland, og han samarbejdede med den tyske rigssportsfører. Det fortsatte ind i besættelsen, hvor han lagde planer til et ungdomsforbund og en arbejdstjeneste, der – i lyset af hans protyske holdninger – kunne være blevet til fare for dansk demokrati.

I begyndelsen af 1943 fremlagde Bukh på et møde med statsminister Scavenius og undervisningsminister og næstformand i Dansk-tysk Forening A.C. Højberg-Christensen planer om at afholde – ikke en grundlovsfest – men en stor international fredsfest, når tyskerne efter hans forhåbning havde vundet krigen i 1945. Det skete heldigvis ikke. Til gengæld kan demokratiet nu bruge hans pompøse rammer til at fejre demokratiets fødselsdag.

Til alles overraskelse viste det sig, at den afslørende forskning om Niels Bukh ikke skadede, men tværtimod gavnede skolen. Gymnastikhøjskolen blev nu for alvor anerkendt som en del af den danske kulturarv, og det bidrog stærkt til offentlighedens anerkendelse, at skolen havde mod til at lukke skeletterne ud af skabet, så vi alle kan lære af historien.

Det er vigtigt at demokratiets tør fejre sig selv med manér. Også demokratiet har brug for ritualer.

Hans Bonde
Professor og dr.phil. i historie

Der var derfor tale om en kontinuitet fra Gunnar B. til hans efterfølger Uffe Strandbys forstandertid fra 1998 – 2020, eftersom det var Gunnar B’s beslutning om at åbne arkiverne for forskningen, der nu gjorde det muligt at vække forskellige fondes interesse for at støtte en renovering og nyudvikling af Gymnastikhøjskolen. Den rige arkitektoniske arv fra Niels Bukh animerede til nyudvikling.

I tråd med skolens motto om ‘Ord og Dåd’ lod Uffe Strandby og hans nye bestyrelse nu handlingerne tale. Skolen påbegyndte nu – bistået af nærværende skribent – en række succesfulde fondsansøgninger, der resulterede i en arkitektonisk og kunstnerisk ekspansion af Bukhske dimensioner.

En nødvendig saltvandsindsprøjtning til demokratiet

Første skud på stammen var i 2003 et nyt springcenter til 21 millioner kroner finansieret af EU Mål2-midler samt bidrag fra gamle elever. Næste skud på stammen var i 2007, hvor skolen indviede en Realdania-støttet renovering til 19 millioner kroner af den nyklassicistiske svømmehal fra 1926. Herefter fulgte en bevilling fra Ny Carlsbergfondet på mere end 15 millioner kroner til nye kunstværker.

Gymnastikhøjskolens imponerende kulisser, som Niels Bukh brugte til at fejre ungdommens kropslige skønhed og iscenesætte sin egen person, bliver nu brugt til et helt andet formål: At fejre demokratiets fødselsdag i nye Ny Carlsberg Fonds støttede kunstneriske rammer, der skal opmuntre til kritisk refleksion over stedets tidligere tendenser til ‘heroisme’. Traditionen er vendt til en styrke, nu hvor den udspilles under demokratiets vinger.

Læs også

Senest fulgte donationer fra A.P. Møller Fonden og Realdania til tilbageføring og renovering af skolens udendørs svømmeanlæg, kulminerende med A.P. Møller Fondens støtte til omskabelse af Idrætshallen fra 1931 til en ‘Ollerup Arena’ i 2019. Hermed havde ikke bare Ollerup, men hele det sydlige Fyn fået en smuk og pompøs hal til træning og opvisninger samt til koncerter og events.

Gymnastikkens frisættelse og kobling til nye betydninger – som kontrast til Bukhs oprindelige hældning mod det ekstreme – vil fortsætte Grundlovsdag i år. Alt i alt har skolen i løbet af et århundredes kampe om gymnastikken både kropskulturelt, arkitektonisk, kunstnerisk og politisk placeret sig langt fra alle fordomme om en udkant og helt på forkant ved at give det danske demokrati nye inspirerende former.

Lad os håbe at skolen fortsat holder fast i at have forladt fortrængningens vej og undlader at bagatellisere Niels Buks skyggesider til fordel for en besindelse på nu at have skabt en livskraftig demokratisk fornyelse med brug af hans prægtige kulisser. Det er den fortælling, der har bragt skolen helskindet ind i nutidens demokratiske Danmarkshistorie, og som har givet det danske demokrati en nødvendig saltvandsindsprøjtning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Bonde

Professor, Institut for Idræt og Enæring, Københavns Universitet
dr.phil. (2002)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024