KandidattestenEU-valg 2024

Kathrine Olldag

forRadikale Venstre

51 år

Kandidat-/masteruddannelse

Derfor stiller jeg op

JEG VIL VÆRE DEN SKABENDE FORANDRING I EUROPAS HJERTE Derfor stiller jeg op til Europa-Parlamentsvalget. Fordi jeg føler, jeg er lige så meget europæer, som jeg er dansker. Fordi jeg er barn af den kolde krig og murens fald. Fordi alle veje fører gennem Europa, hvis vi skal komme helskindede gennem klima-, migrations-, biodiversitets- og forsyningskrisen sammen.

Politiske mærkesager

Styr på affaldshåndtering, genbrug og genanvendelse i hele EU

Mens vi i Danmark er i fuld gang med at sortere vores affald i ti fraktioner, står det skidt til i mange andre EU-lande, på trods af, at lovgivningen er på plads. Der er massive problemer med lossepladser og ulovlig affaldseksport, særligt i de sydlige medlemslande. Det skal vi have fikset! Kloden kan ikke holde til, at vi ikke genbruger og genanvender vores ressourcer fornuftigt.

Grønt forbrug! Alt det vi køber, skal være bedre kvalitet og kunne repareres.

Fast fashion og skrammel fra online supermarkeder præger vores indkøbsvaner. Ting er lavet til at gå i stykker så snart garantien udløber, og er stort set umulige at reparere. Varer er pakket ind i plastikemballage, som oftest ikke genanvendes. Sådan behøver det ikke være! Hvis vi regulerer vores forbrug og indkøb på den rigtige måde, er EU's indre marked en fantastisk muskel til grøn omstilling.

Kampen for basale rettigheder i alle medlemslande er central

EU har et værdifællesskab, der bygger på demokrati og retsstatsprincipper. Men fællesskabet er under voldsomt pres. Markante nationalistiske værdiskred i medlemslande som Ungarn, Italien, Rumænien og Polen er bekymrende og sætter retsstatsprincippet under pres, fx ved lovgivningsmæssigt at forringe LGBTQ+ rettigheder og undertrykke den frie kritiske presse. Det skal vi sætte en stopper for!

Personlige spørgsmål

Hvilken politisk gruppe i Europa-Parlamentet vil dit parti sidde i?

Gruppen Renew Europe

Nævn en bog, der har gjort særligt indtryk på dig.

Søren Lippert, Derfor ender demokratiet som vi kender det

Er der en fritidsaktivitet, der er særlig vigtig for dig?

Bjergtrekking. Det fjerner stress, hjælper på fokus, giver mig fantastiske oplevelser og gør mig i godt humør.

Er der en kunstner eller musiker, du sætter særlig pris på?

Den tyske billedkunstner Anselm Kiefer, fordi han kunstnerisk udtrykker alle de rigtige grunde til, at vi i Europa skal styrke fællesskabet i fred og samarbejde.

Hvilken podcast lytter du altid til?

Guld og grønne skove Fordi den nørder i bund med ny grøn forskning og aldrig hopper over hvor gærdet er lavest.

Hvilket andet EU-land rejser du helst til?

Må indrømme jeg har en forkærlighed for Tyskland. Sproget, kulturen i de mange forskellige Bundesländer, post-krigs kunstnerne gennem det 20. århundrede, naturen og ikke mindst Berlin

Sammenlign svar

1

Det er en fordel for Danmark at være med i EU

For et lille l som Danmark er forpligtende, europæisk samarbejde den eneste vej frem i den verden, vi lever i. Klimakrisen stopper ikke ved grænsen, og den nye sikkerhedspolitiske virkelighed kræver, at vi står sammen. EU har bidraget til fred i verden, sikret menneskerettigheder og gjort det lettere at rejse, studere og arbejde på tværs af grænser. Det en kæmpe fordel for os danskere!
Kathrine Olldag
2

Danmark bør indføre permanent grænsekontrol og dermed træde ud af Schengen-samarbejdet

Grænsekontrollen er dyr symbolpolitik, som dræner politiet og forsvaret for ressourcer. Danmark bryder princippet om fri bevægelighed i EU, og er til daglig gene for pendlere og virksomheder. Vi bør i stedet bidrage til at føre kontrol med EU’s ydre grænse, så illegale migranter ikke kan rejse ind i EU – kombineret med teknologiske løsninger ved den danske grænse.
Kathrine Olldag
3

16-årige skal have stemmeret til europaparlamentsvalget

Når man fylder 16 år, er man færdig i skolen, og dermed fået en demokratisk dannelse, som gør en i stand til at stemme. Førstegangsvælgere, der bor hjemme, er mere tilbøjelige til at stemme – og fortsætter med at stemme gennem livet. Derfor synes jeg, det er en god ide, at 16-årige kan stemme til valget d. 9. juni.
Kathrine Olldag
4

Samfundsnødvendige produkter som medicin og teknologi skal produceres i EU, også selvom de kan fås billigere andre steder i verden

Europa skal ikke lukke sig fra samhandel med omverden, men på nogle få, kritiske områder er vi nødt til at styrke vores forsyningssikkerhed. Det gælder bl.a. kritiske teknologier, mineraler og et styrket sundhedsberedskab i tilfælde af fremtidige kriser.
Kathrine Olldag
5

Ukraine skal tilbydes medlemskab af EU, når de lever op til de formelle betingelser om blandt andet demokrati og retsstat

Ukraine hører til i vores europæiske familie. Hvis ikke vi hjælper dem, svigter vi deres kamp for en fri, demokratisk og fredelig fremtid. Vi kan ikke bare lukke alle lande ind i morgen, men vi skal hjælpe dem hurtigere på vej. Det er både i Danmark, Ukraine og Europas interesse.
Kathrine Olldag
6

Et enkelt land skal ikke længere have veto-ret til at forhindre, at EU vedtager nye sanktioner mod andre lande

I den verden, vi lever i, skal EU kunne arbejde bedre, hurtigere og mere fleksibelt sammen - særligt i udenrigspolitikken. Vi er ikke tjent med, at et enkelt land kan stikke en kæp i hjulet for resten. Det betyder IKKE at veto-retten ophæves på alle områder.
Kathrine Olldag
7

EU’s landbrugsstøtte skal afskaffes

I perioden 2023-27 bruger EU omkring 40 pct. af det samlede budget på landbrugsstøtte. Kun ¼ af midlerne bidrager til grøn omstilling af landbruget. Det er langt fra nok. Jeg vil derfor arbejde for, at vi på sigt udfaser den direkte landbrugsstøtte og sikrer, at midlerne bidrager til klima, natur, miljø og biodiversitet, så fremtidens landbrug belaster klimaet langt mindre.
Kathrine Olldag
8

EU bør fremme brugen af atomkraft som en bæredygtig energikilde

Kernekraft kommer til at spille en rolle i EU’s omstilling væk fra fossile brændsler. Men det tager længere tid og koster flere penge at opføre nye kernekraftværker end at fortsætte udbygning med vind og sol. EU skal altid fremme udvikling af nye teknologier, men klimaet kan ikke vente på kernekraft. Jeg vil have den billigste, hurtigste, grønneste løsning - for klimaet og for vores skattekroner.
Kathrine Olldag
9

EU skal give mere økonomisk støtte til at udbygge togtrafikken på tværs af Europa

Langt de fleste af EU’s medlemslande har et veludbygget jernbanenet. Det tager tid og kræver massive investeringer at udvide infrastrukturen. Men EU kan spille en vigtig rolle i at sikre, vi udnytter den jernbane, vi allerede har meget bedre. Fx ved at gøre det nemmere at rejse med tog og sikre nattog mellem mange flere af EU’s storbyer, så der er et reelt alternativ til at flyve.
Kathrine Olldag
10

EU skal nedjustere de grønne ambitioner, så erhvervslivet får længere tid til at omstille sig til EU's grønne krav

Tvært imod. Jeg mener, at EU skal gå forrest i verden og hæve de grønne ambitioner. Uafhængighed af fossile brændsler og adgang til grøn og billig energi vil styrke europæiske virksomheders konkurrenceevne og samtidigt sikre fremtidens grønne arbejdspladser i Europa.
Kathrine Olldag
11

Danmark skal være fuldt med i EU’s udlændingepolitik, og derfor bør vi afskaffe retsforbeholdet

Danmark bør afskaffe retsforbeholdet, og være med til at finde fælles løsninger på flygtninge- og migrationsproblemerne. Vi skal også afskaffe retsforbeholdet for at styrke politiets tværnationale samarbejde. ligeledes for at styrke muligheden for at inddrive økonomisk gæld, som andre medlemslandes borgere får, når de fx studerer i Danmark og optager SU-lån.
Kathrine Olldag
12

EU's økonomiske støtte til afrikanske lande skal gøres afhængig af, at de medvirker til at bremse migration til Europa

Migrationsudfordringer kræver langsigtede og massive investeringer - også i Afrika. Der bør investeres tilstrækkeligt med midler, så mennesker ikke flygter i første omgang. Derfor bør EU gå forrest i oprettelsen af mulighed for uddannelse og erhvervsudvikling, samt støtte Afrika i en bæredygtig og klimavenlig retning, så udfordringen med klimaflygtninge afbødes.
Kathrine Olldag
13

Danmark skal stille soldater til rådighed til en kommende europæisk indsatsstyrke på 5.000 mand

Danskerne viste med al tydelighed, at vi er klar til at engagere os i Europa og verden, da vi afskaffede forsvarsforbeholdet i 2022. En europæisk indsatsstyrke er ikke en EU-hær, men kan deltage i stabilitetsbevarende missioner i EU’s nærområder. Det skal Danmark bidrage til så godt, vi kan.
Kathrine Olldag
14

Danmark skal erstatte kronen med euroen

Danmark følger allerede euroområdets pengepolitik, blot uden at have indflydelse på den førte politik. Derfor skal vi på sigt også have euro, så Danmark er med i kernen af det europæiske samarbejde og sidder med ved bordet, hvor beslutningerne bliver truffet.
Kathrine Olldag
15

EU skal regulere hvilke strategisk vigtige teknologier, medlemslandene må eksportere

Ligesom energiuafhængighed er industripolitik også blevet sikkerhedspolitik. Europa skal ikke lukke sig om sig selv, men vi er nødsaget til at styrke en risikobaseret og strategisk tilgang, så kritiske teknologier ikke forsvinder foran næsen på os og sætter Europa bagerst i det internationale industrikapløb.
Kathrine Olldag
16

EU skal ikke optage flere nye medlemslande

Selvfølgelig skal vi optage flere lande. Et større og styrket EU er både i Danmark og Europas interesse. Skal vi lade ukrainerne i stikken og nægte dem deres ønske om at blive en del af EU? Ikke hvis det står til mig.
Kathrine Olldag
17

Tyrkiet skal ikke længere være kandidat til at blive medlem i EU

Det står ikke først for, at Tyrkiet bliver optaget i EU, da landet er alt for langt fra at leve op til de demokratiske og menneskeretslige krav, vi naturligvis skal stille til medlemslande i EU.
Kathrine Olldag
18

EU skal stramme reglerne for dyretransporter, så de ikke varer længere end otte timer

Hvert år transporteres 1,6 mia. dyr inden for og ud af EU. Det er alt for mange. Den produktion, vi fastholder, skal være af langt bedre kvalitet og med fokus på dyrevelfærd og lokal produktion. Det betyder også, at vi må og skal nedbringe transporttiden til gavn for både dyr og mennesker.
Kathrine Olldag
19

EU skal vedtage fælles stop for udvinding af fossile brændstoffer senest i 2030

Men EU er storimportør af fossile brændstoffer, så et fælles stop for udvinding i EU vil blot føre til øget import, så længe vi opvarmer vores hjem med olie og gas, kører i benzin- og dieselbiler og vores produktion afhænger af fossile brændstoffer. Derfor er det vigtigste EU kan, at arbejde for at vi hurtigst muligt omstiller os væk fra kul, olie og gas og over på grøn strøm og fjernvarme.
Kathrine Olldag
20

Det samlede landbrugsareal i EU skal mindskes for at gøre plads til mere vild natur

Landbrugsarealet i EU udgør 40 pct. af det samlede landområde, men i Danmark er tallet helt oppe på 60 pct. Og størstedelen af arealet går til at producere foder til dyr i stedet for mad til mennesker. EU har allerede ambitiøse mål for, hvor meget natur vi skal beskytte. For at bremse biodiversitetskrisen er der akut behov for, at vi genopretter mere natur.
Kathrine Olldag
21

Det er godt, at EU vil ændre reglerne, så det i nogle tilfælde bliver tilladt at jage ulve i Danmark

Nej, naturen og biodiversiteten har en iboende værdi og det den skal vi beskytte. Ulven er en hjemmehørende art, men er stadig truet. I 2023 var der kun 30 ulve i Danmark, mens forskere vurderer, at en selvstændig ulvebestand i Danmark skal være på mindst 100 ulve, hvis den skal kunne være levedygtig.
Kathrine Olldag
22

Udlændinge skal kunne købe sommerhuse i Danmark

Jeg er stor fan af det indre marked, og dermed EU-borgernes mulighed for at anskaffe sig et sommerhus i Danmark. Det vil også øge turismeomsætningen, især i landdistriktsområderne. Tiden er løbet fra den såkaldte 'sommerhusregel' hvor udlændinge ikke må købe sommerhus i Danmark, samtidig med, at vi danskere gerne må købe fritidshuse i mange EU-lande.
Kathrine Olldag
23

EU skal oprette modtagecentre for asylansøgere, som skal ligge uden for Europa

Jeg er engageret i løsninger, som overholder internationale konventioner, og giver bedre beskyttelse af flygtninge og EU’s ydre grænser, herunder en mere solidarisk fordeling af flygtninge mellem landene. Kan EU oprette modtagecentre i et sikkert tredjeland, støtter jeg også muligheden for oprettelsen af modtagecentre, som kan ødelægge menneskesmuglernes forretning.
Kathrine Olldag
24

EU skal øge antallet af redningsaktioner i Middelhavet

Jeg så gerne, at Frontex var mere aktiv i sine redningsaktioner. Vi kan ikke tillade, at mennesker dør på havet, uanset om de flygter eller rejser med håbet om en bedre tilværelse. Men den vigtigste opgave ligger i at forhindre, at mennesker tager den risiko, og sætter deres liv i hænderne på skrupelløse menneskesmuglere.
Kathrine Olldag
25

Det er godt, at EU har fastsat et minimum for øremærket barsel til mænd

Det er fantastisk for både mænd, kvinder og børn, at mænd også får en øremærket ret til tid med deres børn. Og det virker! Tak EU!
Kathrine Olldag
26

Lande skal kunne trækkes i EU-støtte, hvis deres lovgivning diskriminerer seksuelle minoriteter

Det skal have konsekvenser, hvis et medlemsland ikke overholder grundlæggende menneskerettigheder, herunder retten til at være den man er, og elske hvem man vil.
Kathrine Olldag
27

EU skal kunne gribe ind i landenes håndtering af pandemier eller andre grænseoverskridende sundhedstrusler

EU skal arbejde endnu tættere sammen både ift. at forberede sig på og fremtidige pandemier eller sundhedstrusler. Det gælder særligt ift. investere mere i udvikling og forskning herunder vaccineproduktion, samt at opbygge et fælles kriseberedskab på europæisk plan med værnemidler, lægemidler, nødvendige forsyninger mv.
Kathrine Olldag
28

Vi skal fokusere mere på EU end USA som udenrigs- og sikkerhedspolitisk allieret

USA er Danmarks vigtigste militære allierede og NATO er stadig vores sikkerhedsgaranti. Men det er ikke givet, at det fortsat vil være sådan, og dansk sikkerhed handler også om mere end militær styrke. Klima, migration og cybersikkerhed, er også afgørende for Danmarks sikkerhed. Og på alle disse områder er og bliver EU vores vigtigste allierede.
Kathrine Olldag
29

EU bør have en ny traktat for at gøre samarbejdet mere effektivt

I EU skal vi være klar til at håndtere de udfordringer, vi står med. Både klimakrisen, den anspændte sikkerhedssituation og fremtidige sundhedskriser. Det kræver, at vi gør EU klar til fremtiden. Uden traktatændringer bliver det svært, så derfor er vi klar til at reformere og forny vores samarbejde.
Kathrine Olldag
30

Det er godt, at EU lovgiver om kønskvoter i virksomheders bestyrelser

Hvis vi i Danmark fortsætter i samme tempo som nu, skal vi vente over 100 år på at få ligestilling på ledelses- og bestyrelsesgangene. Så langt rækker min tålmodighed ikke. Kvoter er ikke et mål i sig selv, men et værktøj til at skubbe på en udvikling, der med al tydelighed ikke kommer af sig selv.
Kathrine Olldag
31

EU skal fremme, at der i offentlige udbud stilles krav om ordentlige arbejdsvilkår

Vi skal selvfølgelig sikre ordentlige arbejdsvilkår for arbejdskraft. Det er i høj grad medlemslandenes ansvar, men vi er åbne overfor at se på, hvad EU kan gøre for at fremme arbejdsvilkår.
Kathrine Olldag
32

EU skal forbyde TikTok

Jeg er ikke sikker på, at et direkte forbud er vejen frem, men vi er som samfund nødsaget til at forholde os både alvorligt og nuanceret til konsekvenserne ved både datadeling og det indhold, som algoritmerne viser os mennesker.
Kathrine Olldag
33

EU's budget bør vokse yderligere

Med de store grænseoverskridende udfordringer, som vi skal løse sammen i Europa, kan vi meget vel være nødsaget til at øge budgettet. Jeg har ikke noget imod at investere i vores og de kommende generationers fremtid.
Kathrine Olldag
34

EU skal anerkende Palæstina som stat

Både EU og selvfølgelig også Danmark bør anerkende Palæstina som sin egen stat. Det er et helt nødvendigt skridt frem mod en fredelig tostatsløsning, hvor hverken palæstinensere eller israelere frygter for deres sikkerhed.
Kathrine Olldag
35

Det skal være sværere for studerende fra andre EU-lande at få adgang til SU, når de studerer i Danmark

Vi skal være glade for, at europæere kommer til Danmark for at studere. Det giver en kæmpe værdi for vores samfund - også økonomisk.
Kathrine Olldag
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024