Danske parlamentarikere vil stemme for EU-budgettet

BUDGET: Lederne for de fire største grupper i Europa-Parlamentet kritiserer det nye EU-budget, men de danske parlamentarikere vil stemme for. Forhandlingerne med Parlamentet, der kan forkaste budgettet, går nu i gang.
Efter topmødet om budgettet sagde lederne for de fire største grupper i Europa-Parlamentet, at Parlamentet ikke kan godkende budgettet. Flere danske parlamentarikere vil dog stemme for.
Efter topmødet om budgettet sagde lederne for de fire største grupper i Europa-Parlamentet, at Parlamentet ikke kan godkende budgettet. Flere danske parlamentarikere vil dog stemme for.Foto: European Council
Michelle Arrouas

EU's nye budget svækker Europas konkurrencedygtighed, det er uambitiøst, og Europa-Parlamentet vil ikke godkende det. Så bastant var udmeldingen fra gruppelederne af de fire største grupper i Parlamentet, efter at medlemslandene den 8. februar nåede til enighed om budgetrammen for de næste syv år på et langt og kaotisk topmøde i Bruxelles.

Den udmelding har skabt frygt for, at Parlamentet vil forkaste budgettet ved at nægte at godkende det. Ifølge flere danske parlamentarikere, der alle er medlemmer af de største grupper i Parlamentet, er der dog ikke grund til bekymring.

"Jeg vil stemme for budgettet, og jeg er overbevist om, at det kommer igennem. Det er en politisk markering, som gruppelederne ikke vil komme langt med hos medlemslandene," siger Dan Jørgensen (S).

Utænkeligt, at tyskerne stemmer mod Merkel
Dan Jørgensen er medlem af De Europæiske Socialdemokrater, en af de grupper, hvis leder rettede en sønderlemmende kritik mod budgettet.

Dan Jørgensen understreger, at gruppelederne ikke har fået mandat til deres udmelding af parlamentarikerne, og at der langt fra er tale om fælles front mod budgettet i Parlamentet.

Nu går vi ind og kigger på budgettet, og så begynder vi at forhandle alle detaljerne. Man kan sagtens forestille sig, at Parlamentet ikke godkender det, hvis Ministerrådet slet ikke flytter sig i forhandlingerne.

Anne E. Jensen (V)
Medlem af Europa-Parlamentet

"Der vil blive ringet rundt, og medlemslandene vil lægge pres på parlamentarikerne. Det er eksempelvis nærmest utænkeligt, at de tyske konservative vil stemme imod budgettet og Merkel," siger Dan Jørgensen.

Martin Schulz, De Europæiske Socialdemokraters gruppeleder og formand for Europa-Parlamentet, arbejder dog for, at afstemningen om budgettet skal være anonym, så medlemslandene ikke kan finde ud af, hvilke parlamentarikere der stemmer imod. Efter planen skal Europa-Parlamentet stemme om budgettet til maj eller juni, når de mødes til plenarsamling i Strasbourg.

Parlamentet kræver fleksibilitet i budgettet
Venstres Anne E. Jensen er medlem af Parlamentets budgetudvalg, og skal derfor være med til at forhandle om budgettet med Ministerrådet.

Hun understreger, at Ministerrådet skal give sig på nogle punkter, hvis Europa-Parlamentet skal godkende budgettet.

"Nu går vi ind og kigger på budgettet, og så begynder vi at forhandle alle detaljerne. Man kan sagtens forestille sig, at Parlamentet ikke godkender det, hvis Ministerrådet slet ikke flytter sig i forhandlingerne," siger Anne E. Jensen, som desuden sidder i den liberale gruppe i Europa-Parlamentet.

Det er især omkring spørgsmålet om fleksibilitet, at der skal forhandles. Parlamentarikerne ønsker fleksibilitet i budgettet, sådan at penge, der ikke bliver brugt på et område, kan overføres til et andet.

Anne E. Jensen regner med, at Parlamentet kommer med deres resolution, et forhandlingsgrundlag, til marts.

Spænder livremmen ind
Lederne af de fire grupper i Parlamentet har særligt været kritiske over for nedskæringerne af budgettet. For første gang i det europæiske samarbejde er rammebudgettet mindre end det foregående.

Ifølge Bendt Bendtsen, der er medlem af den store konservative gruppe i Parlamentet, har de økonomiske vanskeligheder, der plager det meste af Europa, gjort de store nedskæringer uundgåelige.

"Den økonomiske situation gør, at alle medlemslandene må spare, og så må EU selvfølgelig også," siger Bendt Bendtsen.

Derfor mener han også, at det vil være barnligt at forkaste budgettet.

"Nu ved vi jo ikke endnu, hvordan Europa-Parlamentet vil forholde sig til budgettet og opføre sig, men jeg synes, det er vigtigt, at man lader være med at opføre sig som den lille dreng nede i børnehaveklassen, der er hysterisk, fordi han ikke får sin vilje," siger han.

Dan Jørgensen mener ikke, at det skrumpede budget vil gøre det sværere at løse de opgaver og udfordringer, EU står over for de kommende år.

"Europæisk politik adskiller sig jo fra den danske ved, at det ikke handler så meget om omfordeling af goderne. Vores job er at lave fælles regulering og regler på tværs af grænserne, og det kan vi blive ved med, også på det nye mindre budget".

Penge fra landbrug til forskning
Dan Jørgensen er især begejstret for, at medlemslandene med det nye budget har øremærket 20 procent til klimapolitikken.

"I min drømmeverden ville vi bruge alle pengene på miljø, forskning og klima, men det er jo ikke realistisk. Men enhver kan se, at det her er et kæmpe løft for klimapolitikken," siger han.

Både Dan Jørgensen, Bendt Bendtsen og Anne E. Jensen glæder sig desuden over, at der med det nye budget vil gå penge fra landbrugsstøtte og strukturfonde til uddannelse, forskning og transportinvesteringer, selvom de gerne havde set endnu større beskæringer på landbrugsstøtten.

"Jeg ville gerne have haft et højere ambitionsniveau, og at der kom endnu færre penge til landbruget og strukturfonde, men gennem mange år har jeg lært, at politik er det muliges kunst. 27 lande er blevet enige, og der var ikke nogen, der nedlagde veto, og det tror jeg, vi skal være glade for," siger Bendt Bendtsen.

EU's budget ventes først endeligt vedtaget i forsommeren. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024