Jyske borgmestre ønsker testmøller på beskyttede områder

INDUSTRI: Beskyttede områder bør kunne bruges til testvindmøller, for ellers kan det betyde, at vindmølleindustrien flytter udviklings- og produktionsafdelinger til udlandet, mener tre jyske borgmestre.
Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Nu har vi brug for statens hjælp til at omsætte ord til handling og prioritere de langsigtede samfunds-, miljø- og klimamæssige perspektiver ved at sikre, at udvikling af vind som vedvarende energikilde fortsat kan foregå i Danmark.

Carsten Kissmeyer, Torben Nørregaard og Johnny Søtrup
V-borgmestre i hhv. Ikast-Brande, Ringkjøbing-Skjern og Esbjerg Kommuner

Vindmølleindustrien står stærkt både i de midt- og vestjyske kommuner, men manglende mulighed for opsætning af testvindmøller på beskyttede områder truer regionens vækst og fremtidige udviklingsmuligheder inden for vedvarende vindenergi i Danmark.

Det mener de tre jyske borgmestre Carsten Kissmeyer (V) fra Ikast-Brande Kommune, Torben Nørregaard (V) fra Ringkøbing-Skjern Kommune, og Johnny Søtrup (V) fra Esbjerg Kommune, der i et fælles debatindlæg opfordrer staten til at gribe ind.

"Er der ikke nem adgang til testpladser inden for overskuelig afstand af virksomhedernes udviklingsafdelinger, kan vi frygte, at vindmølleindustrien må flytte udviklingsarbejdet til udlandet. Det er nærliggende at tro, at produktionsafdelingerne så hurtigt vil følge efter. En sådan negativ udvikling ønsker hverken kommunerne eller staten," skriver de tre borgmestre.

De frygter, at de manglende arealer til nye testmøller vil betyde, at vindmølleindustrien vil flytte deres udviklings- og produktionsafdelinger til udlandet, hvor vilkårene er mere lempelige.

"Brug for statens hjælp"
De tre kommuner har allerede udpeget områder, hvor test- og demonstrationspladser kan placeres. Men opsætning af testvindmøller i de udpegede områder kræver ifølge de tre borgmestre, at nationale og EU-baserede beskyttelser i områderne "lempes eller fjernes".

"Nu har vi brug for statens hjælp til at omsætte ord til handling og prioritere de langsigtede samfunds-, miljø- og klimamæssige perspektiver ved at sikre, at udvikling af vind som vedvarende energikilde fortsat kan foregå i Danmark," slår de tre borgmestre fast i deres fælles debatindlæg.

På nuværende tidspunkt er de to store internationale vindmøllevirksomheder Siemens Wind Power og Vestas Wind Systems er repræsenteret i regionen.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024