Ingen fredning af fjernvarme

FJERNVARME: Politikere og aktører på fjervarmeområdet vil ikke på forhånd afvise, at fjernvarme skal spille en mindre rolle i fremtiden, sådan som klimakommissionen har tanker om.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Noget af det bedste, som er sket den danske energisektor. Det er, hvad formanden for regeringens klimakommission kalder fjernvarmen. Men kommissionsformand Katherine Richardson advarer dog mod at tro, at det er en selvfølge, at denne teknologi også i fremtiden skal være det alt overskyggende energikredskøb i fremtiden.

Advarslen er kommet i et interview til Altinget om kommissionens arbejde:

"Men måske er det ikke det bedste i fremtiden overalt i landet. Grunden er, at jeg kan se, at en række vedvarende energiformer såsom sol, vind, og biogas i en stor udstrækning er decentrale," siger Katherine Richardson, der understreger, at hun ikke ved, hvor stor en rolle fjernvarme skal spille.

"Det skal vi først analysere nærmere", siger Katherine Richardson.

Fjernvarme-formand: Fjernvarme kan ændres
Formanden for Dansk Fjernvarme, Jørgen Jørgensen, er overbevist om, at fjernvarme er hjørnestenen i det danske energikredskøb langt ud i fremtiden.

"Det er rigtigt, at der er en del vedvarende energiformer, som er mere decentrale. Samtidig så giver det heller ikke mening, at man kobler fritstående lavenergihuse til fjernvarmenettet," siger Jørgen Jørgensen, der dog ser gode samspilsmuligheder mellem decentrale energikilder og fjernvarmesystemet.

"Med solenergi, så kan jeg bedre forestille mig, at man stiller én stor solfanger op per 50 huse, som så deler varmen via et fjernvarmenet. Det er alt andet lige smartere end at skulle sætte små solvarmeanlæg op på alle husene. Når der kommer ny teknologi, så er det lettere at skifte det ud ét sted end på 50 hustage," siger Jørgen Jørgensen.

Han kan derfor sagtens forestille sig, at mindre bebyggelser går sammen med vedvarende energikilder og så distribuerer energien via deres eget mini-fjernvarmenet. Samtidig peger han på, at vindmøller kan overføre deres energi til fjernvarmesystemet via varmepumper.

Klima- og energiminister Connie Hedegaards (K) partifælle, Per Ørum Jørgensen, slår heller ikke syv kors for sig, da han hører udmeldingen fra kommissionsformanden.

"Klimakommissionen skal have frie hænder til at kigge på alt. Hvis de skal lave et godt stykke arbejde, så må alt kunne diskuteres," siger Per Ørum Jørgensen.

SF: Fjernvarme - når vi brænder affald af
Også SF's energiordfører Anne Grete Holmsgaard er forsigtigt positiv over for Katherine Richardsons tanker.

"Men hvis man ser frem til 2050, hvor SF mener, at Danmark skal være fosilfrit, vil vi i Danmark formodentligt stadig brænde affald af. Og så skal vi have fjernvarme til at distribuere varmen rundt, med mindre vi bliver ekstremt dygtige til at omdanne slam, gylle og andet affald til energi. Samtidig så kan en fremtidig langt større andel af vindkraft også betyde, at man bruger varmepumper i stedet for fjernvarme," siger Anne Grete Holmsgaard.

Concito: Kun i tæt befolkede områder
Martin Lidegaard fra tænketanken Concito, er ikke uenig med Katherine Richardson. Han han forventer først, at der vil ske væsentlige ændringer måske 20 til 30 år ud i fremtiden.

"I mange år frem vil der være spildvarme ved el- og industriproduktion, hvor det er oplagt at bruges til fjernvarme. Det er klart, at fjernvarmen skal koncentreres i de tætbefolkede dele af landet," siger Martin Lidegaard.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024