Vælgere: Valget vindes ikke på skole og klima

MENINGSMÅLING: Folkeskolen er udnævnt til en af efterårets store sællerter, men emnet er langt nede på vælgernes prioriteringsliste. Klima bunder her et år efter det mislykkede topmøde.
Udsigterne er lyse for de politikere, der kan overbevise vælgerne om, at netop deres parti kan tilbyde den bedste sundhedspolitik.
Udsigterne er lyse for de politikere, der kan overbevise vælgerne om, at netop deres parti kan tilbyde den bedste sundhedspolitik.
Erik Holstein

Finanskrisen har flyttet emner som arbejdsløshed og økonomi længere op på vælgernes dagsorden, men de værdipolitiske emner er ikke blevet betydningsløse. Det er konklusionen på en ny meningsmåling, hvor vælgerne har udpeget de emner, der vil have størst betydning for deres stemmeafgivning ved folketingsvalget.

Præcis 50 procent af danskerne peger på sundhed som et af de tre vigtigste områder for stemmeafgivningen ved næste valg. På anden- og tredjepladsen kommer emnerne økonomisk politik med 45,9 procent og arbejdsløshed med 41,2 procent.

Resultaterne fremgår af en ny meningsmåling fra A&B Analyse udført for Altinget.dk. Svarpersonerne har haft mulighed for at krydse tre politiske temaer af blandt otte oplistede muligheder. 

Bekymrings-barometer
"Generelt kan man sige, at det er de temaer, vælgerne er mest bekymrede for, der topper sådan en liste," siger professor Jørgen Goul Andersen fra Statskundskab ved Aarhus Universitet. Goul Andersen har i mange år forsket i vælgervandringer, og han formoder, at de seneste måneders besparelser på sygehusene har været med til at sende sundhed helt i top:

Man kan let ødelægge den gode stemning ved søndagsfrokosten, hvis man begynder at diskutere udlændingepolitik. Det er stadig et politisk emne, danskerne har meget stærke følelser omkring.

Jørgen Goul Andersen
Professor i statskundskab ved Aarhus Universitet

"Besparelser gør folk bekymrede, selvom der er hældt rigtig mange ekstra penge i sundhedsvæsnet de senere år. Traditionelt har sundhed været en trumf for venstrefløjen, men i 2001 havde Fogh erobret den dagsorden. Nu er det svinget over igen," siger Goul og tilføjer:

"Økonomi var langt nede af listen i flere år, og arbejdsløshed kunne man kun få med som tema, hvis man kombinerede det med "mangel på arbejdskraft". Men det var før den økonomiske krise."       

Hver tredje peger på udlændingepolitik
Det er dog langtfra sådan, at de økonomiske spørgsmål er blevet enerådende på den politiske scene. Med 33,3 og 33,2 procent er der en tredjedel af vælgerne, der har kriminalitet og udlændingepolitik som de emner, der betyder mest for deres stemmeafgivning. Det giver en placering midt i feltet blandt de otte oplistede temaer.

"I 90'erne var der bred utilfredshed med, at der kom så mange indvandrere til landet. Nu er der mere styr på tilstrømningen, og der er kommet flere positive nyheder som f.eks. de mange indvandrerpiger, der tager en uddannelse. Derfor bekymrer det ikke vælgerne så meget som dengang," siger Goul Andersen, der dog tilføjer:

"Det er stadig et politisk emne, danskerne har meget stærke følelser omkring. Man kan let ødelægge den gode stemning ved søndagsfrokosten, hvis man begynder at diskutere udlændingepolitik."

LA's dagsorden
Skattepolitik kommer ligeledes ind i midterfeltet - og ligger med 32,7 procent kun marginalt efter de værdipolitiske spørgsmål. Det indebærer en betydelig fremgang for et emne, som der for få år siden var et tema, som kun en mindre andel borgerlige vælgere havde på prioriteringslisten.

Skattepolitikkens genkomst har formodentlig en sammenhæng med den øjeblikkelige succes for Liberal Alliance, der har skat som det højest prioriterede politiske tema.

År 1 efter klimafloppet
Meget overraskende finder man folkeskolen nede på en syvendeplads ud af de otte temaer. Med 30,7 procent er emnet ikke uden betydning, men i betragtning af, at statsministeren har gjort folkeskolen til et af de helt afgørende politiske pejlemærker i disse måneder, kunne man have ventet en mere central placering i vælgernes bevidsthed.

Bundskraberen på 27,4 er miljø og klima, der for under et år siden havde næsten alle politikeres bevågenhed:

"Der var en enorm mobilisering op til klimatopmødet, men fiaskoen ved topmødet tog luften ud af det. Dertil kommer, at miljø og klima er politiske temaer, der bliver trængt i en økonomisk krise. Her er det den umiddelbare jobskabelse, der er i fokus," siger Jørgen Goul Andersen.  

Dokumentation

Spørgsmål:
Hvilke politikområder er vigtigst for din stemmeafgivning ved næste folketingsvalg? (afkryds de 3 vigtigste områder blandt nedenstående 8 muligheder)

Sundhed50.0 pct.
Økonomisk politik45.9 pct.
Arbejdsløshed41.2 pct. 
Kriminalitet33.3 pct.
Udlændinge33.2 pct.
Skat32.7 pct.
Folkeskole30.3 pct.
Miljø og klima27.4 pct.

A&B-målingen er foretaget på nettet på baggrund af 1069 repræsentativt udvalgte svarpersoner. Undersøgelsesperioden er 28/10 til 2/11.

Grafik: Christian Mølgaard


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Goul Andersen

Professor, Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet, forfatter
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1977)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024