Grønne organisationer raser over testcenter

HØRING: De grønne organisationer kritiserer forslaget om et testcenter for kæmpevindmøller i Østerild. De er utilfredse med, at der ikke stilles utvetydige krav om at etablere erstatningsskov. Andre kritiserer den manglende borgerinddragelse.
Flere grønne organisationer ønsker utvetydige krav om erstatningsskov.
Flere grønne organisationer ønsker utvetydige krav om erstatningsskov.

Man har en politisk målsætning om at fordoble det danske skovareal inden for en trægeneration, og det er et mål, som man er langt fra at opfylde, hvis man skulle have opfyldt målsætningen proportionelt over en årrække. Man vil blive sat yderligere tilbage her, hvis man rydder 800-1200 hektar skov ved testcenteret, uden at der ligger nogen som helst forpligtigelse til at rejse ny skov som erstatning for den gamle.

Trine Skov
Friluftspolitisk konsulent, Friluftsrådet

Kritikken hagler ned over regeringens forslag om at etablere et testcenter for kæmpevindmøller i Østerild. Flere grønne organisationer er utilfredse med, at teksten til anlægsloven ikke stiller utvetydige krav om at plante erstatningsskov, som kompensation for den skov, som skal ryddes i forbindelse med etableringen af testcentret. Desuden er der utilfredshed med processen, hvor flere organisationer ikke føler, at de er blevet inddraget i tilstrækkelig grad. Det fremgår af høringssvarene fra den netop afsluttede høring.

Friluftspolitisk konsulent i Friluftsrådet Trine Skov påpeger det paradoksale i, at regeringen har en politisk målsætning om at fordoble det danske skovareal, men samtidigt fælder skov uden at stille utvetydige krav om etablering af erstatningsskov på et tilsvarende areal.

"Man har en politisk målsætning om at fordoble det danske skovareal inden for en trægeneration, og det er et mål, som man er langt fra at opfylde, hvis man skulle have opfyldt målsætningen proportionelt over en årrække. Man vil blive sat yderligere tilbage her, hvis man rydder 800-1200 hektar skov ved testcenteret, uden at der ligger nogen som helst forpligtigelse til at rejse ny skov som erstatning for den gamle," siger hun.

Dokumentation

Derfor skal havvindmøller stå på land:
(Svar fra Miljøministeren til Per Clausen (EL)) 

Prototyper skal opstilles og afprøves i områder, hvor store komplekse landskabselementer i terrænet ikke må have indflydelse på målingerne, men hvor landskabsruheden skal være det dominerede element. Det vil sige, at der ønskes en enkel topografi, hvor der er veldefinerede vindforhold, men hvor landskabselementer som eksempelvis skov ikke har en dominerende effekt på målingerne.

Ruheden i landskabet bestemmes af de forskellige elementer, der er i landskabet f.eks. skove, læhegn, bygninger, havet. Turbulensen beskriver variationen i vinden.

Det er nødvendigt i forhold til test og forskning med en høj middelvind for at få store belastninger på møllen, således at møllen som helhed kan afprøves grundigt under hårde betingelser.

Der bør samtidig i et udvalgt område være mulighed for, at der i visse vindretninger er komplicerede vindforhold med højere turbulens, så de kraftigere påvirkninger kan bidrage til at påvise eventuelle svagheder i dimensioneringen af prototypen.

De bedst egnede arealer er åbne vestjyske terræner /vestvendte kyster samt områder med stor ruhed. Disse arealer er typisk beliggende i et bælte langs den jyske vestkyst ca. 0-40 km fra kysten. En ideel site er en site med én sektor fra vest med en ruhedsklasse på 1-1,3 og med en ruhedsklasse fra de øvrige sektorer på mellem 1-2.

Havet som landskabstype har en ruhedsklasse på 0, og vinden på havet giver derfor ikke den turbulens og kompleksitet, der er nødvendig for afprøvningen af en prototype.

Klima- og Energiministeriet samt Risø/DTU er enige heri. Endelig nævner Risø/DTU, at tilgængeligheden til protyperne skal være enkel, hvilket kan opnås på land, men ikke vil kunne opnås på havet.


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024