VKO vil have pris på oppositionens klimavision

PRIS: VKO kritiserer oppositionspartierne for ikke at sætte en pris på deres klimavision. Derfor har V og DF bedt regeringen om at beregne, hvad oppositionens plan vil koste.
Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt vil have beregnet omkostningerne ved at gennemføre oppositionens klimaplan
Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt vil have beregnet omkostningerne ved at gennemføre oppositionens klimaplan
Peter Baggesgaard Hansen

Det er oplagt, når man kommer med en vision og et mål, at man så også siger, hvordan man kommer derhen. Ellers er det indholdsløst. Hvis der skal være mening med det, så skal man også fortælle, hvad det koster.

Lars Christian Lilleholt
Energiordfører for Venstre

Oppositionen afviste i sidste uge regeringens og Dansk Folkepartis klima- og energipolitiske forslag med den begrundelse, at forslaget ikke var ambitiøst nok. Oppositionen kræver med udgangspunkt i den samlede oppositions fælles klimavision KlimaDanmark 2050, at regeringen arbejder mod at gøre Danmark fossilfrit senest 2050, samt at det samlede energiforbrug bliver reduceret med mindst 40 pct. i 2050.

VKO vil have pris på
Det har fået regeringspartierne og Dansk Folkeparti til at kritisere oppositionen for ikke at sætte en pris på planerne:

"Det er oplagt, når man kommer med en vision og et mål, at man så også siger, hvordan man kommer derhen. Ellers er det indholdsløst. Hvis der skal være mening med det, så skal man også fortælle, hvad det koster," siger Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt, som har bedt finansministeren komme med en beregning på, hvad de økonomiske konsekvenser er ved at gennemføre oppositionens forslag:

Dokumentation

Et flertal bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Det konservative Folkeparti og Liberal Alliance vedtog i sidste uge følgende vedtagelse (V76):
 
”Klimapolitisk redegørelse 2010 giver et samlet overblik over regeringens klimapolitik samt beskriver strategiske sigtelinjer for regeringens initiativer de kommende år med henblik på at opfylde reduktionsforpligtelsen for perioden 2013-2020 for de ikke-kvoteomfattede sektorer.
 
Folketinget konstaterer med tilfredshed, at der med de hidtidige initiativer er overopfyldelse af målsætningen frem til 2015, hvilket giver tid til at sikre målopfyldelse for den resterende del af perioden.
 
Energipolitisk redegørelse 2010 beskriver de aktuelle udfordringer på energiområdet og redegør for de vigtigste energipolitiske begivenheder det seneste år. Redegørelsen fokuserer på udviklingen i forsyningssikkerheden og regeringens vision om, at Danmark på længere sigt skal være uafhængigt af fossile brændsler.
 
Folketinget konstaterer med tilfredshed, at regeringen vil fremlægge et oplæg om uafhængighed af fossile brændsler, som skal slå tre fluer med et smæk og sikre forsyningssikkerheden, markante reduktioner af CO2 samt udviklingsmulighederne for Danmarks industri. Med udgangspunkt heri påbegyndes drøftelser med Folketingets partier om en ny energiaftale.”

De fire oppositionspartier Socialdemokratiet, SF, Det radikale Venstre og Enhedslisten foreslog 2050 som slutår for fossile brændsler i deres vedtagelsesforslag (V77), som indeholder hovedpunkterne fra deres nylige udspil KlimaDanmark 2050:
 
”Folketinget fastslår, at der er behov for en ambitiøs energipolitik, der kan bidrage til at:
 
- undgå en global temperaturstigning på over 2˚ C,
- øge forsyningssikkerheden,
- skabe grønne virksomheder og jobs.
 
Folketinget fastslår, at:
Danmarks energiforsyning skal være helt fri for fossile brændsler inden 2050,
- fossil energi udfases af el- og varmeforsyningen inden 2035,
- fossil energi til transport udfases inden 2050,
- bruttoenergiforbruget reduceres med mindst 40 pct. inden 2050,
- langt hovedparten af Danmarks reduktioner foretages som hjemlige investeringer.
 
Folketinget opfordrer regeringen til at:
- fremlægge et forslag til, hvordan Danmark kan og vil reducere 30 pct. CO2-emission uden for kvotesektoren.
- etablere et langsigtet støtteprogram til udvikling af klimavenlige energiteknologier,
- udbygge elsystemets fleksibilitet, så vind og på sigt sol kan blive den største energileverandør - også til transport,
- det gøres attraktivt at investere i og vælge klimavenlig teknologi,
- fremlægge en handlingsplan for klimatilpasning.”


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024