Debat

Danmark skal fastholde støtte til ambitiøs klimapolitik i EU – også i praksis

DEBAT: Danmark må bakke fuldt op om EU-Kommissionens forslag om at udskyde salget af CO2-kvoter - alt andet vil være i modstrid med regeringens ønske om grøn omstilling. Det skriver fem grønne aktører sammen i dette debatindlæg.
Foto: www.colourbox.com

Cand.scient.soc studerende på RUC i EU-Studies og Global Studies og tilknyttet Altinget.dk som universitetspraktikant i efteråret 2012 på portalerne EU og Energi og Klima.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Jersild, Thomas Færgeman, Christian Poll, Tarjei Haaland & Søren Dyck-Madsen.
WWF Verdensnaturfonden, CONCITO, Danmarks Naturfredningsforening, Greenpeace og Det Økologiske Råd. 

Det har længe været god latin, at Danmark arbejder for, at EU påtager sig skrappere klimamål. Det erklærede danske mål er, at EU skal øge CO2-målet i 2020 fra 20 procent til 30 procent reduktion. 

Desværre hører vi fra vores europæiske grønne organisationer og samarbejdspartnere, at den danske stemme er blevet ulden på det seneste. Godt nok fremhæves det fra dansk side, at Danmark støtter 30 procent reduktion i EU, men samtidig undlader man klart at støtte de skridt, som skal føre os derhen. Det duer simpelthen ikke. 

Første skridt på vejen
Regeringen må helt og fuldt erklære sig som klar støtte af Kommissionens fremsatte forslag om at udskyde salget af kvoter, idet det er en forudsætning for en senere reduktion af kvotemængden i forbindelse med en stramning af EU's CO2-reduktionsmål i 2020 til 30 procent.

Fakta
Bland dig i debatten! Send dit indlæg til [email protected]

Forslaget om at bortsælge færre udledningsrettigheder er et første skridt til at arbejde sig hen imod en øget CO2-reduktion i Europa. Et nødvendigt skridt for at øge CO2-kvoteprisen på et tidspunkt, hvor det europæiske kvotemarked er i krise, og der ikke på kort sigt kan forventes vedtaget et øget reduktionsmål på grund af modstand fra en række lande med Polen i spidsen. 

Danmark skal holde fast
Hvis salget af en del af kvoterne besluttes udskudt til senere i perioden frem til 2020, så forventes det, at kvoteprisen kan holdes på nuværende niveau – eller måske endda stige en smule til fordel for investeringer i vedvarende energi og energieffektivitet.

Hvis salget af en del af kvoterne besluttes udskudt til senere i perioden frem til 2020, så forventes det, at kvoteprisen kan holdes på nuværende niveau – eller måske endda stige en smule til fordel for investeringer i vedvarende energi og energieffektivitet.

Hanne Jersild, Thomas Færgeman m.fl.
WWF Verdensnaturfonden, Concito m.fl.

Analyser viser, at det også vil give flere penge i statskassen fra auktioneringen på trods af færre solgte kvoter. Og det vil være til fordel for de danske virksomheders konkurrenceevne på EU’s eksportmarkeder ifølge en helt ny analyse fra Dansk Energi i tirsdags.

Danmark bør naturligvis fastholde sin hidtidige politik og støtte forslaget fra Kommissionen. Alt andet er i modstrid med regeringens ønske om grøn omstilling og direkte skadeligt for både den danske konkurrenceevne, afsætningen af grønne teknologier og det danske klimamæssige positive omdømme på klimaområdet i EU og globalt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024