Dansk energipolitik får gode karakterer fra Energiagentur

ROS: Et foregangsland på energiområdet. Sådan lød de rosende ord om Danmark, da det Internationale Energiagentur (IEA) tirsdag præsenterede sin evaluering af dansk energipolitik. Dog faldt der også en reprimande til Danmark om ikke at sakke bagud.

Vind, sol og geotermisk jordvarme er allerede konkurrencedygtigt flere steder i verden. Det er en stor udfordring for Danmark at holde sig i energipolitikkens førerfelt, men det vil være investeringen værd.

Maria van der Hoeven
Direktør for IEA

I tirsdags faldt dommen over den danske energipolitik, da direktør for IEA, Maria van der Hoeven, fremlagde en evaluering af den danske energipolitik. Især roste hun målet om, at Danmarks energisystem skal blive uafhængigt af fossile brændstoffer inden år 2050. En ambition som VK-regeringen lancerede sidste år, og som den nuværende regering har beholdt i sit energiudspil.

Klimaordfører Lars Christian Lilleholt (V) mener da også, at æren skal tildeles den tidligere klimaminister Lykke Friis (V).

"Det viser, at den energiplan som VK-regeringen førte var meget ambitiøs," siger klimaordfører Lars Christian Lilleholt.

Politisk ordfører Jesper Petersen i SF mener derimod, det er den nuværende regering, der skal have ros:

"IEA konstaterer, som regeringen, at de billige energiprisers tid er omme og anerkender regeringens bestræbelser på at omstille energiforsyningen til 100 % vedvarende energi i 2050," siger han i en pressemeddelelse.  

Bedre muligheder for transport af strøm
Selvom der var mest ros til den danske klimapolitik, gav Energiagenturet også nogle anbefalinger til, hvordan Danmark bør forholde sig til energipolitikken for fremtiden.

Blandt andet bør Danmark i højere grad bruge naturgas som overgangsbrændsel samt udbygge muligheder for at transportere strøm via de såkaldte grids.

En af de andre råd fra IEA var, at Danmark skal pumpe CO2 i Nordsøen for at få ekstra olie ud af de eksisterende felter. Dét råd møder stærk kritik fra Greenpeace.

"Danmark bør tage den fulde konsekvens, når vi internationalt bliver rost for at ville udfase de fossile brændsstoffer og så stoppe med at presse mere olie ud af vores undergrund," siger klimamedarbejder Tarjei Haaland.

Førerposition truet
Hvis Danmark forsat ønsker at beholde vores status som forgangsland på klimaområdet, har vi dog ikke råd til at læne os tilbage, lød det fra IEA.

"Vind, sol og geotermisk jordvarme er allerede konkurrencedygtigt flere steder i verden. Det er en stor udfordring for Danmark at holde sig i energipolitikkens førerfelt, men det vil være investeringen værd," sagde Maria van der Hoeven, da evalueringen blev præsenteret i tirsdags.

Men at Danmarks position som foregangsland skulle være truet afviser energi -og klimaordfører Lars Christian Lilleholt og siger:

"Danmark halter ikke bagefter. Den klima- og energipolitik som er blevet ført de sidste ti år har gjort, at Danmark er det land i verden, som har den højeste andel af vedvarende energi i vores energiforsyning."

Tyskland allerede foran
Den udlægning er Concitos direktør Thomas Færgeman dog ikke helt enig i.

"Det en lidt en kæk bemærkning," kalder Thomas Færgeman udtalelsen fra Lars Chr. Lilleholt og påpeger, at vindmøllebyggeriet nærmest gik i stå under VK-regeringen. 

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024