Danskerne: Klimatiltag skader konkurrenceevnen

MÅLING: Et flertal af vælgerne mener, at en yderligere dansk CO2-reduktion vil skade konkurrenceevnen. Målingen viser, at de røde vælgere er delt. Hos SF erkender man, at der ligger en stor forklaringsopgave.
Der er ikke vælgeropbakning til regeringens plan om en yderligere reduktion af CO2-udledningen.
Der er ikke vælgeropbakning til regeringens plan om en yderligere reduktion af CO2-udledningen.Foto: www.colourbox.com
Sara Fleckner Vilstrup
Danmark er allerede et klimaforegangsland, og flere klimatiltag vil skade den danske konkurrenceevne.

Det er holdningen blandt et flertal af danskerne i en ny meningsmåling, som A&B Analyse har lavet for Altinget.dk.

Målingen er gennemført, efter klimaminister Martin Lidegaard (R) præsenterede klimakataloget, der er udgangspunktet for forhandlingerne om at nå regeringens klimamål om en reduktion af CO2-udslippet med 40 procent i 2020, set i forhold til 1990. De første 34 procents reduktion faldt på plads med energiaftalen fra marts 2012 og tilbage udestår så 6 procent.

Meningsmålingen viser, at 53,8 procent af danskerne mener, at Danmark ikke skal gå længere end de allerede planlagte 34 procent, da det vil skade den danske konkurrenceevne.

Modsat mener en markant mindre del på 34,5 procent, at det er en fordel for dansk konkurrenceevne at være grøn, og seks procents reduktion over seks år er overkommeligt.

Fakta
Sådan har vi spurgt

Det er blevet foreslået, at Danmark skal reducere sin CO2-udledning yderligere seks procent end der, som allerede er planlagt frem mod 2020. Hvilket af følgende udsagn er du mest enig i?

Det er en fordel for dansk konkurrenceevne at være grøn, og seks procents reduktion over seks år er overkommeligt.

Danmark er allerede klima-foregangsland, og yderligere CO2-reduktion vil skade dansk konkurrenceevne.

Dykker man ned i målingens undertal, viser det sig, at de røde vælgere generelt mener, at det gavner konkurrenceevnen med yderligere klimatiltag. Dog er socialdemokraternes vælgere en undtagelse, hvor flertallet mener, det vil skade konkurrenceevnen.

Interne spændinger i regeringen
Ifølge Altingets kommentator Erik Holstein afspejler målingen, at den grønne dagsorden ikke er en vinderdagsorden, som den var det inden finanskrisen. Og så illustrerer den nogle af de interne spændinger i regeringen.

Man kan frygte, sådan en meningsmåling som denne vil være regeringens undskyldning for at gøre mindre. Så tager man bare fuldstændig fejl.

Per Clausen
Klimaordfører, Enhedslisten

"Den grønne dagsorden betyder meget for Radikale - og for SF er den blevet helt afgørende, fordi den er noget nær det eneste argument for, at SF fortsat sidder i regering. Omvendt prioriterer centrale socialdemokrater så udpræget jobskabelse over klima og miljø. Det er en tendens, der er blevet forstærket efter erhvervs- og vækstsminister Henrik Sass Larsens indlemmelse i regeringen. Sass er ikke så grøn, at det gør noget," siger Erik Holstein.

Han slår netop ned på, at socialdemokraternes vælgere, modsat resten af de røde vælgere, mener, at flere klimatiltag skader dansk konkurrenceevne.

"Det tydeliggør forskellen. Om der kommer flere klimatiltag afgøres af, hvordan styrkeprøven bliver internt i regeringen. Hvis de gerne vil den grønne dagsorden, er Enhedslisten på plads til at lægge stemmer dertil," siger Erik Holstein.

Socialdemokraternes klimaordfører Pernille Rosenkrantz-Theil kan godt forstå, at socialdemokratiske vælgere er bekymrede for konkurrenceevnen.

"Den bekymring har jeg også i maven. Jeg er enormt optaget af arbejdspladser i Danmark. De borgerlige kører en skræmmekampagne, hvor de holder fast i, at det står i modsætning til hinanden. Det får mig til at tjekke og gentjekke, at det skaber arbejdspladser. Kernen i at få samfundet til at hænge sammen er, at folk har et arbejde," siger hun.

En borgerlig sang
Pernille Rosenkrantz-Theil mener ikke, at hele opfattelsen af, at klima og konkurrenceevne ikke kan gå hånd i hånd er rigtig.

"Det er den sang, de borgerlige partier synger. Selvfølgelig er der nogle, der tror, de har ret, når de siger det. Jeg vil gerne udfordre den præmis, at grøn omstilling går ud over konkurrence-evnen. Ud over at det er godt for klimaet, så er det også en god forretning," siger hun.

Pernille Rosenkrantz-Theil peger på, at det var en præmis, som eksisterede i 1990'erne, hvor teknologierne ikke var så udviklede. Derfor kunne grøn omstilling være en dyr investering og også ramme konkurrenceevnen.

"Det har forandret sig, hvilket afspejler sig i at dansk erhverv, dansk industri og dansk landbrug støtter op om energiaftalen. Det gør de, fordi der er penge i det for dem. Det er i dag blevet til hinandens forudsætninger," siger hun.

Klimatiltag skal forklares
Hos SF mener klimaordfører Steen Gade at klimatiltagene skal forklares bedre.

"Der er nogle andre, der har været dygtigere til at sælge deres budskab. Vi har en stor forklaringsopgave. Der er kommet en forståelse af, at man kan gå for vidt. Det kan man også i nogle brancher, og derfor har vi også lettet trykket for nogle erhverv med vækstaftalen i foråret," siger Steen Gade.

Ifølge Steen Gade er der masser af klimatiltag, som vil kunne gavne beskæftigelsen og konkurrenceevnen. Han slår ned på en række forskellige mulige tiltag, som for eksempel fjernaflæsningsmålere for el og el-biler.

Enhedslisten klar
Og får Steen Gade held med at overtale de øvrige regeringspartier, så er Enhedslisten klar. Det fortæller gruppeformand Per Clausen (EL), der fortæller, at han gerne ser regeringen rykke på klimaet hurtigt.

"Her og nu skulle man indgå en konkret aftale om en klimaplan, som gennemfører reduktion og fremlægger konsekvenserne på beskæftigelse. Regeringen skal komme i gang, så folk kan se, at det giver arbejdspladser. Vi har brug for, at virkeligheden viser, at grøn omstilling skaber arbejdspladser," siger Per Clausen og fortsætter:

"Men det forudsætter, at regeringen tager fat på det her. Det har de indtil nu forsømt. Man kan frygte, sådan en meningsmåling som denne vil være regeringens undskyldning for at gøre mindre. Så tager man bare fuldstændig fejl."

Dokumentation

Det fulde resultat af meningsmålingen

Det er en fordel for dansk konkurrenceevne at være grøn, og seks procents reduktion over seks år er overkommeligt (34,5 %)

Danmark er allerede klima-foregangsland, og yderligere CO2-reduktion vil skade dansk konkurrenceevne (53,8 %)

Ved ikke (11,7 %)

Kilde: Målingen er foretaget af A&B-Analyse for Altinget.dk i perioden 29. august til 3. september blandt 1058 repræsentativt udvalgte danskere.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Kommende MEP (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024