DF: Uacceptabelt at elkunder skal bevise fejl

ELPRISER: Hvis elmåleren har fejl og frikendes i en test af elselskaberne, ligger bevisbyrden hos forbrugeren. Uacceptabelt, mener Dansk Folkeparti.
Elforbrugerne skal ikke stå med bevisbyrden, hvis der er fejl på elmåleren.

Det mener Mette Hjermind Dencker (DF), der er én blandt flere politikere, som har rettet et §20-spørgsmål til klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) om problemstillingen.

"Vi vil gerne have, at bevisbyrden til enhver tid ligger hos elselskaberne og ikke forbrugeren. Det er fuldstændig umuligt for en forbruger at løfte en bevisbyrde fra et teknisk instrument, der er løbet løbsk," siger familieordfører for Dansk Folkeparti, Mette Hjermind Dencker.

Harmen er opstået, efter at forbrugerprogrammet Kontant på DR bragte en historie, om hvordan forbrugerne skulle bevise, at elmåleren viste forkert, hvis elselskabernes tests frikendte dem.

Forfejlet kritik
Men Adm. direktør for Dansk Energi, Lars Aagard, forstår imidlertid ikke politikernes kritik.

"Hvis forbrugerne ikke er enige, kan de til enhver tid klage til Energiklagenævnet eller høres ved domstolene. Er der en situation, hvor det målte forbrug er helt ude i hampen, og forbrugeren kan bevise det, så tager instanserne stilling til det. Og vi følger altid anvisninger fra Energiklagenævnet eller domstolene," siger han.

Han er dermed enig med Martin Lidegaard, som i sit svar til Mette Dencker gav en næsten identisk forklaring.

Fejlagtige oplysninger
For problemet stikker ifølge Lars Aagard dybere. Han mener, at problemet er, at nogle forbrugere indsender fejlagtige oplysninger over en længere årrække, og når der endelig tjekkes op på dem, så får de enorme regninger på grund af differencen.

"De forurettede går så til programmer som Kontant og siger, at de umuligt kan have brugt så meget strøm på tre måneder, når det i virkeligheden er flere års forbrug, de ikke har oplyst," siger han.

Den udlægning er formanden for de Frie Elforbrugere, H.C. Schjerning, enig i et godt stykke hen af vejen.

"Selvfølgelig er det forbrugeren, som sidder med bevisbyrden. De, der har været fremme i medierne om det her, har været lidt for højtravende. En elmåler kan løbe forkert, men der er ingen, som kan bruge for 214.000 kr. på så kort tid. Jeg mener, at det er eget ansvar at tjekke den månedligt," siger han.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024