Debat

Europas fremtid er sort som kul

DEBAT: Krisen har sat sit præg på energimarkederne - kulprisen falder, og Europas grønne vækst står i stampe. Energipolitikken skal sikre finansiel stabilitet og genskabe konkurrencekraften, skriver Bendt Bendtsen (K).

Cand.scient.soc studerende på RUC i EU-Studies og Global Studies og tilknyttet Altinget.dk som universitetspraktikant i efteråret 2012 på portalerne EU og Energi og Klima.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bendt Bendtsen
MEP for Konservative

Dette er mit sidste bidrag til Altinget.dks udmærkede debat-serie. Europa har været præget meget af krisen og den økonomiske situation, og det er slet ikke slut endnu. Energipolitikken kan bruges til at få økonomien på fode igen og genskabe konkurrencekraften.

Skifergas trykker kulpriser i bund 
Krisen har i sandhed sat sit præg på energimarkederne. Europas grønne vækst står i stampe, men ikke kun fordi det er blevet billigere at forurene. De faldende CO2-priser har en stor effekt, men begivenheder såsom den amerikanske naturgas-revolution har også en kedelig konsekvens for miljøet i Europa.

Den store mængde naturgas fra skifer, der nu findes på markedet i USA, gør, at efterspørgslen på kul falder. Priserne falder med, og producenterne leder efter nye kunder. Europæerne står klar til at aftage det kul, der på et marked med relativt høje gaspriser er meget attraktivt. Tysklands Energiewende skrotter CO2-neutral atomkraft til fordel for kul.

Fakta
Bland dig i debatten! Send dit indlæg til [email protected]

Energieffektivitet en branche i vækst 
Det er selvfølgelig pinligt, at EU's grønne ambitioner skal gå fløjten, fordi vi tilsyneladende ikke er i stand til at lukrere på de forekomster af skifergas, der findes i de europæiske lande. USA har ikke opført sig eksemplarisk under naturgas-revolutionen, men det bør ikke forhindre Europa i at starte udvindingen af naturgas fra skifer.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) tøver desværre fortsat med at give nye tilladelser til efterforskning efter skifergas. Han venter på erfaringerne fra prøveboringer i Vendsyssel, men han kunne jo også snakke med andre europæiske lande om deres erfaringer. Frankrig gør jo alt for at beskytte deres atomkraft, så her har skifergas lange udsigter. Omvendt har briterne lige tilladt nye efterforskninger - er deres erfaringer mon noget ministeren interesserer sig for?

Det er selvfølgelig pinligt, at EU's grønne ambitioner skal gå fløjten, fordi vi tilsyneladende ikke er i stand til at lukrere på de forekomster af skifergas, der findes i de europæiske lande.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet for Konservative

Der er selvfølgelig andre ting, vi kan gøre for at forbedre klimaet og skabe arbejdspladser. Energieffektivitet er en branche i vækst, og det nye direktiv vil medføre et stort marked for grønne tiltag.

Naturgas og energieffektivitet er nøgleord 
Søren Søndergaard, Folkebevægelsen mod EU, har for nylig taget den populistiske hat på ved at sige, at visse EU-lande ikke har råd til at gennemføre energieffektivitetsdirektivet. Jeg er helt uenig i den antagelse.

Direktivet er nemlig bygget op på den måde, at det i høj grad skaber private investeringer - også i offentlige bygninger. Når SE, tidligere Syd Energi, investerer voldsomt i både Tyskland og Polen, beviser det jo, at der er et marked for energibesparelser. Det er også positivt, at denne branche præges af private investeringer, så de slunkne offentlige kasser - i f.eks. Spanien og Italien - ikke skal trække læsset.

Virksomhederne har selvfølgelig også trange kår under krisen, men markedet for energibesparelser, der har et kæmpe potentiale på grund af de mange lavt hængende frugter, bør kunne udnyttes af kloge virksomheder og skabe lokal vækst blandt håndværkere og deslige. Energieffektivitet er en branche i hastig vækst - og den kan gøres uafhængig af offentlige budgetter.

Det fremstår tydeligt, at netop naturgas og energieffektivitet er to nøgleord i Danmark og i Europa. Det er derfor ejendommeligt, at venstrefløjens optræden nu er med til at kompromittere fremgang inden for klima- og energieffektivitet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024