Debat

Flaskehalse rimer ikke på forsyningssikkerhed

DEBAT: I en række lande tager man politisk stilling til forsyningssikkerhed. Det bør også være tilfældet i Danmark, og derfor bør en politisk strategi være en naturlig udløber af den kommende energisystemsanalyse, der er en del af energiaftalen, skriver Charlotte Søndergren.
Foto: danskenergi.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Charlotte Søndergren 
Afdelingschef i Dansk Energi

I det forgangne år har udbygningen af det tyske højspændingsnet ikke rykket sig mange kilometer. Det kan virke som et fjernt problem for Danmark. Men el er en eksportvare som mange andre, og ligesom vi er afhængige af motorveje til at transportere mælk, kød og vindmøllekomponenter til vores eksportmarkeder, gælder dette også el.

Hvis vi skal have mest mulig værdi af vores el og ikke mindst de store havmølleparker, vi har bygget og planlægger at bygge, har vi brug for at kunne transportere el over grænserne.

Mindst lige så vigtigt er det, at vi skal kunne importere el, hvis vi selv står i en situation, hvor vi mangler el. 2013 har været et historisk år, hvor vi for første gang ville være afhængige af vores naboer på en kold, vindstille dag.

Den tyske flaskehals
Casen med Tyskland sætter spørgsmålstegn ved vores forsyningssikkerhed. For konsekvensen af den manglende udbygning i Tyskland er, at vores mulighed for at sende el over grænsen til Tyskland er begrænset af en flaskehals.

Kablet mellem Jylland og Tyskland er kun tilgængeligt 34 procent af tiden, fremgår det i den seneste markedsrapport fra Energitilsynet. Årsagen er, at Tyskland på grund af sin mangelfulde udbygning af sit højspændingsnet ikke ønsker at aftage dansk strøm på eksempelvis blæsende dage, hvor der også er overskud af vindstrøm i Nordtyskland, der ikke kan sendes sydpå. Og hvad med den anden vej? Udvikler dette sig til at gælde begrænsninger mod nord også, er vi først på den.

Fakta

Deltag i debatten!

Send dit indlæg til [email protected] 

Den tyske flaskehals er symptom på, at hvert land prioriterer sine egne forbrugere og økonomiske interesser, før de prioriterer at stille kabler og el til rådighed for naboerne.

Et politisk spørgsmål 
Derfor har lande som Storbritannien, Frankrig, Holland og Spanien politiske mål for forsyningssikkerhed. Hovedsageligt ud fra den betragtning, at det er så væsentligt et spørgsmål, at det kræver politisk stillingtagen.

Hvert land prioriterer sine egne forbrugere og økonomiske interesser, før de prioriterer at stille kabler og el til rådighed for naboerne.

Charlotte Søndergren
Afdelingschef, Dansk Energi

Det, mener vi også, det bør gøre i Danmark.

Enhedslisten, Konservative og Venstre ser også forsyningssikkerhed som et politisk spørgsmål. Helt konkret har Mike Legarth på energipolitisk konference efterlyst en forsyningssikkerhedsstrategi, der skal udsættes for kontrol.

Derfor bør klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard lade analyserne af energisystemet, der er en del af energiaftalen, blive fulgt op af en politisk strategi for den danske forsyningssikkerhed, så vi kan sikre os, at der er el i nettet og ikke flaskehalse den dag, vi har brug for tyskerne, svenskerne eller nordmændene til import af el.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Søndergren

Direktør for Forsyningsstrategi og Vind, Hofor
cand.polyt. (DTU 1994)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024