FN foreslår stop for subsidier til fossile brændsler

KLIMA: Connie Hedegaard og udviklingsminister Christian Friis Bach fremlagde mandag FN's klimapanels anbefalinger forud for Rio+20 FN-konferencen. Det skal blandt andet være slut med subsidier til fossile brændsler, lød det.
Foto: Altinget

Det skal være slut med subsidier til fossile brædsler. Sådan lyder en af anbefalingerne fra FN's klimapanel forud for Rio+20-mødet om bæredygtig udvikling i juni, som EU-klimakommissær Connie Hedegaard præsenterede i København mandag.

Der bliver et stort behov for en bæredygtig udvikling, når vi skal dække verdensbefolkningens behov for fødevarer, energi og vand i fremtiden, lød det fra den tidligere danske minister. 

"Et menneske, der bliver født i dag - når vedkommende er fyldt 18 år, så siger den viden, vi har til rådighed, så vil verden have brug for mindst 50 procent flere fødevarer, mindst 45 procent mere energi og mindst 30 procent mere vand," fortalte kommissæren.

Med sig havde hun en række værktøjer. Blandt andet et stop for subsidier af fossile brændstoffer. 

"På verdensplan støttes vedvarende energi med ca. 60 mia. US-dollars. Med andre ord, syv gange så mange subdier går til fossile brændsler. Det jo ikke specielt klogt," fortæller Connie Hedegaard.

Ikke kun miljø
Udviklingsminister Christian Friis Bach har stor ros til klimapanelets anbefalinger:

"Vi må ikke gøre Rio til en miljøkonference. Der skal også være et stærkt fokus i rapporten på uddannelse, sundhed og lighed."

"Vi må afmontere frygten for, at den grønne økonomi giver nye barrierer," siger Christian Friis Bach.

Connie Hedegaard foreslår desuden fokus på grønne indkøb i den offentlige sektor og supplerer det danske EU-formandskabs vision om at få nedfældet et juridisk bindende direktiv i EU, som indebærer, at tre procent af offentlig bygningsareal skal energirenoveres på årsbasis. Klimakommissæren underbygger dette med, at en bro kan bygges imellem energieffektiviseringsindsatsen og nye arbejdspladser til den konjunkturfølsomme byggesektor.

Anbefalinger i klimapanelets rapport:

Seks nøglepunkter i panelets rapport:

  1. Kerneproblemfelterne - energi, fødevarer og vand - bør integreres til ét sammensat problemfelt. Panelet fremhævet, at dette skal bidrage til at knække koden på den truende fødevarekrise med et stigende fødevare-, energi- og vandbehov i takt med en voksende verdensbefolkning.

  2. Udfase statsstøtte til den fossile brændselsindustri med det formål, at vedvarende energi hurtigere bliver konkurrencedygtig på markedet. I forlængelse heraf anbefaler panelet, at pålægge CO2-skat over for hav- og luftfartssektorerne.

  3. Lighed skal udgøre et led på vejen mod bæredygtig udvikling. De unge bør involveres mere i samfundet, politik og arbejds- og virksomhedsudvikling.

  4. Bæredygtige valg bør være tilgængelige og prisoverkommelige for forbrugerne.

  5. Det internationale fællesskab bør skabe et nyt bæredygtig udviklingsindeks, som ikke inddrager bruttonationalproduktet i indsekskurven.

  6. Internationale, multilateralle organisationer, institutioner og råd vil, ifølge panelet, spille en afgørende rolle i bestræbelserne på, at regeringer opsætter milepæle inden for bæredygtig udvikling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, OECD’s Round Table for Sustainable Development, fhv. minister & MF (K), EU-kommissær
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Christian Friis Bach

MF (R), stifter, Warfair
cand.agro. (KVL 1992), ph.d. international økonomi (KVL 1996)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024