Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

Lektorer i energi: De store entreprenørmaskiner er kæmpe, oversete klimasyndere

Gravemaskiner, kraner og bulldozere på vores veje og byggepladser udleder så store mængder CO2, at det svarer til den internationale luftfarts samlede klimaaftryk. Det skal vi have gjort noget ved, skriver Anders Hedegaard Hansen og Lasse Schmidt. 

Vi håber, at næste gang beslutningstagere, fonde og branchen selv sætter sig for at drøfte den bæredygtige omstilling, vil blikket lande på de store entreprenørmaskiner, hvor det måske største, uopdagede potentiale for CO2-reduktioner ligger, skriver Anders Hedegaard Hansen og Lasse Schmidt.
Vi håber, at næste gang beslutningstagere, fonde og branchen selv sætter sig for at drøfte den bæredygtige omstilling, vil blikket lande på de store entreprenørmaskiner, hvor det måske største, uopdagede potentiale for CO2-reduktioner ligger, skriver Anders Hedegaard Hansen og Lasse Schmidt.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Anders Hedegaard Hansen
Lasse Schmidt
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Entreprenørmaskiner over hele verden renoverer og bygger fremtidens byer og vejnet.

De udleder store mængder CO2, men dette overses ofte.

Folketinget vedtog i 2020 den danske klimalov. Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990 og opnå at være et klimaneutralt samfund senest i 2050.

Det store antal entreprenørmaskiner er med til at udlede så store mængder CO2, at det svarer til den internationale luftfarts samlede klimaaftryk.

Anders Hedegaard Hansen og Lasse Schmidt
Lektorer ved AAU Energi

Det er derfor ikke en hemmelighed, at vi har travlt, hvis vi skal nå i mål.

Flytransportens høje klimaaftryk er nok det område, flest danskere er opmærksomme på og ønsker, at der bliver gjort noget ved.

Dernæst kommer landbrugets udledninger.

Det understregede klima- energi- og forsyningsministeren for næsten præcist to år siden på ministeriets hjemmeside.

"Vi skal helt i mål på både den korte og den lange bane, og vi ved, hvor skoen trykker. De lavthængende frugter har vi plukket, og klimaprogrammet viser tydeligt, at vi især skal have udledningerne ned i landbruget og i transporten. […] Øvelsen er kompliceret, og det skal gøres ordentligt. Men i mål skal vi," sagde klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Den største lavthængende frugt

I maj i år er byggebranchens udledninger også kommet i fokus, fordi regeringen med opbakning fra et bredt politisk flertal landede en aftale med markant stramning af klimakravene til nyt byggeri.

I den sammenhæng er frugttræet set fra forskernes side af bordet ikke rystet grundigt nok.

Der er en stor, lavthængende klimasynder af en frugt, vi bør plukke, så snart det er muligt. Det kan gøre en markant forskel i klimaregnskabet.

Læs også

Det er de færreste danskere, der er klar over, at de store, tunge entreprenørmaskiner i form af gravemaskiner, kraner, bulldozere og andet transportmateriel fra bygge- og anlægsbranchen er kæmpe klimasyndere.

Faktisk er det store antal entreprenørmaskiner, som hver dag arbejder løs på byggepladser og ved vejarbejder i hele verden, med til at udlede så store mængder CO2, at det svarer til den internationale luftfarts samlede klimaaftryk.

Derfor er det en frugt, der er værd at plukke.

Den tabte energi koster på klimaregnskabet

I entreprenørmaskiner er de hydrauliske cylindre, pumper og motorer musklerne i arbejdet.

Forskning viser, at enorme mængder energi går tabt, på grund af ineffektive hydrauliske systemer.

Det kræver mere forskning og flere midler til opgaven, hvis vi skal nå hen til en fremtid, hvor bygninger er bæredygtige fra vugge til grav, og klimaaftrykket reelt kan sænkes.

Anders Hedegaard Hansen og Lasse Schmidt
Lektorer ved AAU Energi

Den næste generation af entreprenørmaskiner er elektriske.

Derfor er evnen til at udføre en hel dags arbejde på en enkelt batteriopladning vigtig, men desværre spilder de nuværende hydrauliske systemer simpelthen for meget energi til at dette er realistisk.

Det vil vi som forskere gerne ændre på.

Det er en reel mulighed at gøre maskinerne mere effektive og klimavenlige.

Forskningsmidlerne kommer desværre ikke flyvende af sig selv til projekter med fokus på reduktion af entreprenørmaskinernes udledninger.

Måske fordi de færreste kender til maskinernes problematiske udledninger.

Vi håber på at åbne offentlighedens øjne for det meget store potentiale, der ligger i at finde bæredygtige løsninger i den sammenhæng.

Vi skal sørge for bæredygtige processer

Det kræver mere forskning og flere midler til opgaven, hvis vi skal nå hen til en fremtid, hvor bygninger er bæredygtige fra vugge til grav, og klimaaftrykket reelt kan sænkes.

Den omlægning indebærer ikke kun bæredygtige materialer og effektiv energianvendelse. Vi skal også sørge for bæredygtige processer i selve konstruktionen.

Disse processer er afhængige af entreprenørmaskiner, hvis udledninger ofte overses i vurderingen af byggeriets samlede klimaaftryk og bæredygtighed.

Et omfattende studie har vist at de store maskiner har en gennemsnitlig effektivitet på kun 21 procent, mens eksempelvis gravemaskiner, som står for halvdelen af de samlede udledninger fra entreprenørmaskiner, kan have effektivitetstal så lave som 12 procent.

Læs også

Det betyder, at entreprenørmaskiners energitab og deraf relaterede udledninger svarer til næsten 80 procent af udledningerne fra den internationale luftfart.

Vi ser derfor et stort potentiale i at reducere udledningerne i selve byggeprocesserne og de maskiner, der er med til at udføre dem.

Stærkere samarbejde mellem forskere og industrien

Vi håber, at næste gang beslutningstagere, fonde og branchen selv sætter sig for at drøfte den bæredygtige omstilling, vil blikket lande på de store entreprenørmaskiner, hvor det måske største, uopdagede potentiale for CO2-reduktioner ligger.

Maskinernes antal, størrelser og markante farver taget i betragtning, er de jo ikke svære at få øje på.

Næste skridt er at kridte banen op til et endnu stærkere samarbejde mellem os forskere og industrien, så vi sammen kan udvikle fremtidens bæredygtige entreprenørmaskiner, der med mere energieffektive hydrauliksystemer kun sætter et minimalt klimaaftryk.

Potentialet for at reducere udledningerne i byggeprocesser er enormt, og den lavthængende frugt plukkeklar, hvis parterne for alvor vil den bæredygtige omstilling.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024