Debat

Fyr op under bæredygtige biobrændstoffer

DEBAT: I løbet af de næste seks måneder bliver det klart, om der er en fremtid for produktion af 2. generation biobrændstoffer. Det er nu, regeringen skal overbevise EU om at få forpligtende mål, lyder opfordringen fra en række organisationer.
Foto: www.colourbox.com
Morten Øyen

Morten er redaktør og journalist på Altinget.dk. Morten er cand.scient.pol. fra Københavns Universitet og har en MA i journalistik fra City University i London.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Aagaard, Direktør, Dansk Energi, Peter Stigsgaard, direktør, Energi- og olieforum, Søren Gade, direktør, Landbrug & Fødevarer, Lars Hansen, direktør, Novozymes, Thomas Dalsgaard, koncerndirektør, DONG Energy, Anne Grete Holmsgaard, direktør, BioRefining Alliance og Gitte Seeberg, generalsekretær, WWF.

Det er nu, vi skal fyre op under brugen af bæredygtige biobrændstoffer. I løbet af de næste seks måneder, vil det blive klart, om der er en fremtid for produktion af 2. generation biobrændstoffer i Danmark og i Europa på denne side af 2020. EU-kommissionen har fremlagt forslag med gode intentioner nemlig et ønske om at udfase de traditionelle biobrændstoffer og motivere til investeringer i 2. generation biobrændstoffer, produceret på affald, halm og andre bæredygtige restprodukter fra land- og skovbrug.

Det er den helt rigtige vej at gå. Men desværre er EU-kommissionens foreslåede virkemidler og regler så uklare og rodede, at de ikke vil få investorerne til at turde satse.

Der skal skabes et markedstræk
Derfor vil vi opfordre til, at vi gør, som vi har gjort for vedvarende energi: Få et europæisk forpligtende mål for, hvor stor en andel, der skal være 2.-generationsbrændstoffer - med solide krav til bæredygtighed - og at Danmark lægger sig i selen for at få det gennemført på EU-plan. Et forpligtende mål er enkelt, gennemskueligt - og det vil virke. Derfor skal vi arbejde for at få sat det mål, der kan skabe et markedstræk og give et klart signal til investorerne.

Fakta
BLAND DIG I DEBATTEN! - Send en mail til [email protected]

For Danmark vil det være en enestående mulighed for at skabe job. Vi har alle kompetencerne; vi har afprøvet teknologi i mellemstor skala i Kalundborg. Et eksempel er et gennemarbejdet forslag til et bioraffinaderi, der kan producere 2. generation bioethanol på halm. I anlægsfasen vil det skabe 3.000 job og desuden betyde anslået 1.400 job, når anlægget er i drift. Det skader jo heller ikke, at den type anlæg ofte ligger i et landdistrikt.

Lidegaard, det er nu!
At skabe klare regler og tydeligt vise, at EU vil prioritere 2. generation brændstoffer bringer os tættere på ambitionen fra regeringens eget vækstteam for vand, bio og miljøløsninger om at "Danmark skal blive et vækstcenter med viden, teknologi og produktion i en bæredygtig europæisk bioøkonomi".

Et forpligtende mål er enkelt, gennemskueligt - og det vil virke. Derfor skal vi arbejde for at få sat det mål, der kan skabe et markedstræk og give et klart signal til investorerne.

Lars Aagaard m.fl.
...

Dét, EU beslutter nu, vil nemlig være styrende for investeringerne frem til 2020, altså de næste syv år. Så kære Martin Lidegaard. Det er nu, du og den danske regering skal overbevise jeres europæiske kolleger om at få sat et forpligtende mål, der kan bane vejen for 2. generation biobrændstoffer. Vi står bag dig hele vejen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024