Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent

Holstein om finanslovsudspil: "Velfærd tilsat et skvæt vælgerbestikkelse"

Det vil i år være sværere for kommunerne at kritisere regeringen nye finanslovsudspil, da der denne gang er flere penge til velfærd. Det vurderer Altingets politiske kommentator. 

Ifølge Erik Holstein er der gode muligheder for en bred aftale: "Sidste år kom der en historisk bred aftale, der spændte helt fra SF til LA, og det kan man godt forestille sig igen"
Ifølge Erik Holstein er der gode muligheder for en bred aftale: "Sidste år kom der en historisk bred aftale, der spændte helt fra SF til LA, og det kan man godt forestille sig igen"Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Hvis Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, skal give én overskrift på regeringens nye finanslovsudspil, er han ikke i tvivl om, hvad det skal være:

"Velfærd tilsat et skvæt vælgerbestikkelse."

Og det er der råd til. For man har ifølge Erik Holstein længe haft masser af penge i Finansministeriet.

"Sidste år holdt man igen af frygt for, at inflationen ville blusse op. Den trussel er der ikke mere, så nu kan man 'lette foden på bremsen', som Wammen udtrykte det," lyder det.

Der vil være rigtig mange partier, der vil byde til for at være med i forskellige elementer

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Han hæfter sig med, at regeringen med finansminister Nicolai Wammen (S) fredag præsenterede et finanslovsudspil med nye milliarder af kroner til blandt andet velfærd. 

Og det er ifølge Erik Holstein vigtigt for alle tre regeringspartier, at det forbedrede økonomiske råderum bliver brugt på velfærd.   

"Sidste år røg Socialdemokratiet ind i store problemer, fordi kommunerne måtte spare, selvom statskassen var fuld. Den kritik vil blive meget mindre i år," fortæller han og forsætter.

"Frem for alt skal finansloven dække nogle af de huller i velfærden, der er opstået de senere år. Finansloven udmønter de ret generøse aftaler med kommuner og regioner – og udspillet er også en håndsrækning til de kommuner, der på grund af nogle tekniske problemer med grundskylden, stadig har svært ved at få enderne til at mødes."

Læs også

"En sejr for Venstre"

Erik Holstein hæfter sig også ved, at håndværkerfradraget genindføres, efter S-regeringen i 2021 var med lukke ordningen.

Han kalder genindførelsen af fradraget for "en sejr for Venstre", fordi håndværkerfradraget er en meget konkret ting, som Venstres kernevælgere vil elske. Men for den politiske kommentator ligner det også "ren vælgerbestikkelse".

"Da man sidst indførte håndfradraget var det i en situation med arbejdsløshed, og dengang gav det god mening med et fradrag, der satte gang i beskæftigelsen. Det argument er helt væk i dag, hvor man nærmest skal slås for at få en håndværker."

Gode muligheder for bred aftale 

I de kommende uger vil Folketingets partier blive inviteret til forhandlinger i Finansministeriet, hvor regeringen har lagt op til, at der er en reserve på 500 millioner kroner, som der kan forhandles om.

Ifølge Erik Holstein vil regeringen gerne vise, at den kan samarbejde bredt.

"Der vil være rigtig mange partier, der vil byde til for at være med i forskellige elementer. Sidste år kom der en historisk bred aftale, der spændte helt fra SF til LA, og det kan man godt forestille sig igen."

Selvom hele regeringen gerne vil have en bred aftale, så har de enkelte regeringspartier også deres egne prioriteringer i forhold til samarbejdsparter, forklarer Erik Holstein. 

Og derfor er det ifølge ham vigtigt for Venstre at få partier som Konservative og Radikale med, mens socialdemokraterne meget gerne skal have SF ombord for at dække den røde flanke af.

Og det lader ikke til, at de kommer til at få problemer med dette, vurderer han: 

"Den nye konservative leder Mona Juul vil vise, hun kan skaffe resultater, Martin Lidegaard vil sidde med ved bordet, og Pia Olsen Dyhr er meget pragmatisk anlagt."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024