Lovændring skal sikre flere forsøgsmøller

VINDMØLLER: Upræcis lovtekst har i flere år hindret opsætning af forsøgsvindmøller. Lovændring er på vej.
En lovændring skal gøre det lettere at opstille forsøgsvindmøller.
En lovændring skal gøre det lettere at opstille forsøgsvindmøller.Foto: www.colourbox.com
Niels Th. Dahl

Når man har så travlt med at kritisere kommunerne for ikke at være hurtige nok til at udpege kommunale arealer til vindmøller, så var det måske en idé først at feje for egen dør.

Johs. Poulsen (R)
Miljøordfører

Nissum Bredning i Nordvestjylland - det vestligste stykke af Limfjorden mellem Oddesund og Thyborøn - er et af de allerbedste steder i Danmark at sætte vindmøller op. 

Vandet er lavt, vinden er stærk, og egentlig burde der stå langt flere end de kun 8 møller, der indtil videre er blevet rejst.

Men selv om der gennem flere år har været adskillige aktører, der har søgt om at få lov til at sætte en række forsøgsvindmøller op netop i Nissum Bredning, så er sagerne indtil videre ingen vegne kommet.

Dokumentation

SÅDAN SER DET NYE LOVFORSLAG UD:

Forslag til Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi
(Lokal medinddragelse i havvindmøller i forsøgsområder)

§ 1

I lov nr. 1392 af 27. december 2008 om fremme af vedvarende energi, foretages følgende ændringer:

1. Efter § 22 indsættes:

»§ 22 a. Klima- og energiministeren kan udpege områder, der reserveres til forsøg og udvikling af havvindmøller. Ministeren kan ved afgørelser om tilladelser efter § 22 og § 25 i sådanne forsøgsområder lægge vægt på særlige kriterier, herunder forsøgs- og udviklingselementer som opstillingen forventes at indebære, inddragelse af eller medejerskab fra elforbrugere, borgere og foreninger i lokalområdet, samarbejde med kommuner samt demonstrationsværdien af opstillingen. Ministeren kan fastsætte vilkår for de forsøg m.v., der skal udføres, for samarbejdet med de lokale parter, om rapportering af resultaterne samt til de typer af vindmøller, der skal opstilles og afprøves.

Stk. 2. Klima- og energiministerens udpegning efter stk. 1 skal offentliggøres.

Stk. 3. Allerede meddelte tilladelser til opstilling af vindmøller i forsøgsområdet berøres ikke af udpegningen efter stk. 1. Verserende ansøgninger, modtaget inden udpegningen, bortfalder, og der udmeldes en frist på mindst 8 uger inden for hvilken, der kan indsendes ansøgning om tilladelser i forsøgsområdet.«

§ 2

Loven træder i kraft den 1. juli 2009.


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024