Nordiske EU-borgere er mest bekymrede for klimaet

EUROBAROMETER: Klimaforandringerne ses som noget langt vigtigere for befolkningerne i Sverige, Danmark og Finland end i andre EU-lande. Den store forskel i synet på klimaet overrasker forsker.
Klimaforandringerne er noget, de nordiske befolkninger bekymrer sig om i højere grad en andre EU-borgere. Det viser tal fra den nyeste eurobarometermåling.
Klimaforandringerne er noget, de nordiske befolkninger bekymrer sig om i højere grad en andre EU-borgere. Det viser tal fra den nyeste eurobarometermåling. Foto: colourbox
Sara Fleckner Vilstrup

Det er ikke et stort tema i den kollektive diskussion i landet, som findes i pressen og online. Men det har været der som et vedvarende tema i flere årtier. Faktisk siden 1970'erne. Det er blevet etableret som noget, der har betydning. Det er ikke nødvendigvis et akut problem, men det er blevet etableret i den kollektive forestilling som noget, der er vigtigt.

Lars Kjerulf Petersen
Seniorforsker ved institut for miljøvidenskab på Aarhus Universitet
Klimadagsordenen har ry for at stå langt nede på danskernes prioriteringsliste. Men set i forhold til vores europæiske medborgere bekymrer klimaforandringerne danskere mere end langt de fleste EU-borgere.

Den nyeste måling fra Eurobarometer spørger EU-borgerne om, hvad de to vigtigste udfordringer EU står overfor lige nu er. Af tretten mulige svar ligger klimaforandringer sidst sammen med energiforsyning, miljøet og pension, som fire procent nævner som et af de to vigtigste udfordringer.

Langt over gennemsnittet placerer danskerne klimaforandringerne. 12 procent af danskerne peger på at klimaforandringerne er en af de to vigtigste udfordringer, EU står overfor i øjeblikket. Det betyder, at i danskernes optik er klimaforandringerne den femtevigtigste udfordring for EU. Kun svenskerne vægter området højere, hvor 21 procent har peget på det.

EU solgt gennem klimaspørgsmålet
Derek Beach, lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, peger på, at forklaringen kan være den fortælling om EU og klima, som har præget Danmark igennem en længere periode.

Dokumentation
Sådan prioriteres klimaforandringerne i EU-landene

Sådan er der spurgt: Hvad mener du, er de to vigtigste problemer, EU står over for i øjeblikket?

Svarmuligheder: Den økonomiske situation, arbejdsløshed, tilstanden af medlemstaternes offentlige finanser, immigration, prisstigninger/inflation, kriminalitet, skatter, EU's indflydelse i verden, terrorisme, klimaforandringer, energiforsyning, miljøet og pensioner.

EU-Medlemsland: Procent, der peger på klimaforandringer som det ene af de to vigtigste problemer:

Sverige

21
Danmark12
Finland11
Tyskland7
Luxembourg
Østrig
Ungarn
Kroatien
Storbritannien
Rumænien
Polen
Holland
Litauen
Frankrig
Belgien
Bulgarien
Slovakiet
Slovenien
Malta
Letland
Cypern
Spanien
Irland
Estland
Tjekkiet
Portugal
Italien
Grækenland
EU-gennemsnit

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024