Professor: 100 procent vedvarende energi kræver effektivt samarbejde

ENERGI: Hvis de europæiske lande arbejder sammen og udnytter de geografiske og klimatiske forskelle, kan samfund baseret på 100 procent vedvarende energi opnås i 2050, fastslår den tyske professor Olav Hohmeyer. Det Økologiske Råd er positiv, mens Dansk Energi er mere skeptisk over for de tyske analyser.
Professor Olav Hohmeyer præsenterer resultaterne fra den seneste udgivelse om en elforsyning baseret 100 procent på vedvarende energi. Her ved en præsentation i hjemlandet Tyskland.
Professor Olav Hohmeyer præsenterer resultaterne fra den seneste udgivelse om en elforsyning baseret 100 procent på vedvarende energi. Her ved en præsentation i hjemlandet Tyskland.Foto: umweltrat.de
Anne Burlund

Det var utroligt positivt at se, hvor godt fagligt og videnskabeligt funderet de tyske analyser rent faktisk er. Rapporten viser, at det kan lade sig gøre at blive fossilt uafhængige i 2050 og viser samtidig vejen igennem konkrete handlingsforslag om internationalt samarbejde.

Bo Normander
Formand, Det Økologiske Råd
Et samfund, der bygger på 100 procent vedvarende energi er muligt i 2050, hvis landene samarbejder om lagring af energi og udnytter deres forskellige styrker og kapacitet. Det var budskabet, da den tyske professor Olav Hohmeyer gæstede København til et debatmøde arrangeret af Dansk Energi og Det Økologiske Råd.

"Beslutningerne skal træffes i dag, og der er behov for klare politiske mål," sagde Olav Hohmeyer.

Han opfordrede til allerede nu at udvide og fremskynde brugen af vedvarende energikilder, minimere konventionel elproduktion, bygge nye infrastrukturnet både nationalt og internationalt og udvikle og bygge nye energilagre. Helt konkret foreslog professoren, at den overskydende energi fra blandt andet tysk og dansk vindmølleproduktion bliver opsamlet og lagret i de norske vandreservoirs.

Hohmeyer er en af de førende eksperter på området i Tyskland og arbejder til dagligt i Det tyske Ekspertråd for Miljø (SRU), som rådgiver den tyske regering. Han er derudover medlem af FN's klimapanel og næstformand for panelets arbejdsgruppe om afbødning af klimaforandringerne. Han var inviteret til Danmark for at tale om Det tyske Ekspertråds seneste udgivelse om vedvarende energis potentiale.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024