Radikal kovending om Østerild

VINDMØLLER: Vindmølletestcentret i Østerild blev alligevel ikke den naturpolitiske katastrofe, som Radikale frygtede i 2010. Nu mener partiet, at det er god idé at udvide projektet. Enhedslisten er også mere positiv i dag.

Politi måtte bane vejen for skovarbejdernes maskiner, der blev blokkeret af aktivister mod et vindmølletestcenter i Østerild. 
Politi måtte bane vejen for skovarbejdernes maskiner, der blev blokkeret af aktivister mod et vindmølletestcenter i Østerild. Foto: Henning Bagger / Scanpix
Morten ØyenHjalte T. H. Kragesteen

Jeg mener, det er godt, at vi har Østerild. Så det var nok for hårde ord at bruge om noget, som er vigtigt for dansk vindmølleindustri. Det var kørt meget op dengang.

Ida Auken (R)
Miljøordfører

Store protester, aktivister i træerne og anholdelser. Der var drama, da vindmølletestcenter Østerild blev etableret.

Fakta
Nye testpladser til store vindmøller 

Det var VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokraterne i der i 2010 blev enige om aftalen om et nyt testcenter for store vindmøller i Østerild Klitplantage. I 2011 begyndte arbejdet med at etablere testcenteret.


Det Nationale Testcenter For Vindmøller i Østerild blev indviet i oktober 2012, mens det lidt mindre testcenter i Høvsøre går tilbage til 2002. Det er Danmarks Tekniske Universitet (DTU), der står for anlæggelse og drift af testcentrene. Høvsøre har plads til fem pladser til op til 165 meter høje vindmøller, og Østerild har syv pladser til op til 250 meter høje vindmøller, når de måles fra jord til øverste vingespids. 

Østerild-centret er foreløbig det eneste sted i verden, hvor det kan lade sig gøre at foretage målinger på kæmpevindmøller under varierende klimatiske forhold.

Regeringen, vindindustrien og DTU Vindenergi undersøger nu de tekniske muligheder for en udvidelse nærmere.
 Når de faglige undersøgelser foreligger, vil de blive drøftet med forligskredsen bag aftalen om et nationalt testcenter for store vindmøller.

Ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen vil regeringen præsentere et udspil til flere testpladser til store vindmøller inden jul.

Kilde: DTU Vindenergi, Erhvervs- og Vækstministeriet og Altinget

I halvlanden uge lykkedes det lokale og miljøaktivister at udsætte fældningen af træerne i Østerild Klitplantage, inden politiet brød blokaden og banede vejen for skovarbejderne.

På Christiansborg gik bølgerne også højt. Radikale smækkede døren til forhandlingerne om testcenteret, som de kaldte en ”skandale”.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024