Regeringen forventer at støtte oliejagten med 20 milliarder

PROGNOSE: Frem til 2042 forventer den danske stat at bruge knap 20 milliarder skattekroner på olie- og gasproduktionen i Nordsøen i form af investeringer og skatterabatter. "Ufatteligt", mener Alternativet før samråd torsdag. 

Nordsøaftalen fra 2017 betyder, at Danmark i perioden fra 2017 til 2025 forventes at udbetale i alt 5,6 milliarder kroner i skatterabatter til private olieselskaber. 
Nordsøaftalen fra 2017 betyder, at Danmark i perioden fra 2017 til 2025 forventes at udbetale i alt 5,6 milliarder kroner i skatterabatter til private olieselskaber. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas ArpAlbert Birk Morgen

Vi kan ikke stå og tale om at være et grønt foregangsland og samtidig blive ved med at understøtte fortidens energiudvinding.

Rasmus Nordqvist (ALT)
Klima- og energiordfører

Danmark investerer ikke kun massivt i grønne løsninger som vind- og solenergi. Også den fossile olie- og gasproduktion i Nordsøen får en betydeligt hjælpende hånd fra den danske stat.

Det fremgår af et svar, som skatteminister Morten Bødskov (S) har givet til Folketinget forud for et længe ventet samråd torsdag.

I svaret fra Skatteministeriet lyder det, at Danmark i perioden fra 2017 til 2042 forventes at skyde cirka 19,4 milliarder kroner i nordsøolien i form af investeringer gennem Nordsøfonden og skatterabatter.

Dokumentation

Om samrådet
Folketingets klima-, energi- og forsyningsudvalg har kaldt klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i åbent samråd om et stop for nye tilladelser til efterforskning og indvinding af olie og gas i Nordsøen.

Samrådet finder sted torsdag 24. oktober klokken 14.00 på Christiansborg. 

Samrådsspørgsmål A:
Hvis vi skal nå Parisaftalens målsætning om at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader, skal 80 procent af alle fossile reserver blive i jorden. Mener ministeren i det lys, at det er i tråd med Parisaftalen ikke bare at fortsætte den danske olie- og gasindvinding, men at udvide den ved at gennemføre den 8. udbudsrunde?

Samrådsspørgsmålet er stillet af Søren Egge Rasmussen (EL) og Mai Villadsen (EL).

Samrådsspørgsmål B:
Planlægger ministeren at igangsætte flere udbudsrunder efter den 8. runde, og mener ministeren ikke, at det skader Danmarks forhåbninger om at være et grønt foregangsland, når Irland, Frankrig, Costa Rica, Belize og Sverige allerede har forbudt efterforskning efter fossile brændsler eller er på vej til at gøre det?

Samrådsspørgsmålet er stillet af Søren Egge Rasmussen (EL) og Mai Villadsen (EL).

Samrådsspørgsmål C:
Hvad er ministerens holdning til a) at afvise ansøgninger fra olieselskaber under 8. udbudsrunde, b) at skrinlægge eventuelle fremtidige udbudsrunder og c) at udfase den fossile produktion i Nordsøen?

Samrådsspørgsmålet er stillet af Rasmus Nordqvist (ALT).

Kilde: ft.dk.


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024