Debat

Staten skal lempe naturbeskyttelser

VINDMØLLER: Staten skal hjælpe til med placeringen af vindmøller i landskabet og bør lempe reglerne for placeringer, skriver tre vestjyske borgmestre.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carsten Kissmeyer, borgmester i Ikast-Brande Kommune,
Torben Nørregaard, borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune,
og Johnny Søtrup, borgmester i Esbjerg Kommune

Vindmølleindustrien står stærkt i både de midt- og vestjyske kommuner med virksomheder som Siemens Wind Power og Vestas Wind Systems i spidsen. Den midtjyske region er et globalt centrum for vindkraft og viden om vinden som ressource.

Vindmølleindustriens virksomheder er yderst vigtige både lokalt og nationalt. I kraft af deres investeringer og mange arbejdspladser, både når det gælder viden og produktion, er de både lokalt og nationalt drivkræfter for samfundsøkonomien. Vindmølleindustrien bidrager betydeligt til Danmarks betalingsbalance til udlandet. Det ønsker vi i kommunerne, at den bliver ved med at kunne.

I kommunerne har vi længe bevist vores evne og vilje til at skabe gode rammer for vindmølleindustriens behov for at have test- og demonstrationspladser til blandt andet den løbende afprøvning af prototyper og ny teknologi. Det er et helt grundlæggende behov i forhold til udviklingsarbejdet. Er der ikke nem adgang til testpladser inden for overskuelig afstand af virksomhedernes udviklingsafdelinger, kan vi frygte, at vindmølleindustrien må flytte udviklingsarbejdet til udlandet. Det er nærliggende at tro, at produktionsafdelingerne så hurtigt vil følge efter. En sådan negativ udvikling ønsker hverken kommunerne eller staten.

Helt konkret kræver de foreslåede placeringer, at nationale og EU-baserede beskyttelser i områderne lempes eller fjernes.

Carsten Kissmeyer, Torben Nørregaard og Johnny Søtrup
Borgmestre i tre vestjyske kommuner

Kommunerne har udpeget områder, hvor vi kan placere disse test- og demonstrationspladser. Nu har vi brug for statens hjælp til at omsætte ord til handling og prioritere de langsigtede samfunds-, miljø- og klimamæssige perspektiver ved at sikre, at udvikling af vind som vedvarende energikilde fortsat kan foregå i Danmark. Helt konkret kræver de foreslåede placeringer, at nationale og EU-baserede beskyttelser i områderne lempes eller fjernes.

I de midt- og vestjyske kommuner ser vi frem til et godt og tæt samarbejde med staten om at varetage dette lokale og nationale ansvar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024