Venstre: Regeringen har genåbnet energiaftalen

AFGIFT: Når regeringen vil have tilbagerullet brændeafgiften, er det at åbne for energiaftalen, mener Venstre. Det afviser ministeren, som kun vil have en ”klogere” finansiering af aftalen. SF og K har nye krav til regeringen.
Regeringen vil ændre på økonomien i energiaftalen. Det mener Venstre er at åbne for energiaftalen.
Regeringen vil ændre på økonomien i energiaftalen. Det mener Venstre er at åbne for energiaftalen.Foto: Colourbox
Morten Øyen

Vi er enig i, at der skal nogle kompenserende tiltag til. Men vi vil have en diskussion om den finansieringsmodel, som regeringen har lagt frem, for vi ønsker ikke, at der tages penge, vi allerede havde tiltænkt andre ting på finansloven.

Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Skatteordfører
Fakta

"Brændeafgiften"

Som en del af det brede energiforlig i 2012 blev regeringen, Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Enhedslisten enige om, at der skal indføres en forsyningssikkerhedsafgift.

Afgiften lægges på rumvarme og skal dække det statslige tilskud til biogas, ekstreregningen til solceller, industriel kraftvarme, vedvarende energi i erhverv samt dække det tab, som staten får på grund af færre indtægter fra afgifter på fossile brændstoffer.

I den forbindelse har regeringen formuleret et lovforslag, der lægger en afgift på al rumvarme fra såvel fossile brændsler som biomasse - heriblandt en afgift på brænde til brændeovne. Den er siden blevet kritiseret skarpt for at være meget besværlig og øge grænsehandlen.

Det har nu fået regeringen til at foreslå en "tilbagerulning" af forsyningssikkerhedsafgiten.

Regeringen har genåbnet energiaftalen, når den nu beder partierne om at støtte en tilbagerulning af den udskældte brændeafgift. Det mener Venstre, der i længere tid har bedt regeringen åbne op for den kun to år gamle aftale.

"Det er en meget stor del af finansieringen af energiaftalen, som regeringen vil have støtte til at ændre. Det kan ikke tolkes på andre måder,end at dermed er regeringen gået med til at åbne energiaftalen," siger Venstres Lars Chr. Lilleholt.

"Det er jo helt nyt, at finansieringen til energiaftalen nu skal findes uden for aftalen," tilføjer han og henviser til regeringens forslag om at tilbagerulle forsyningssikkerhedsafgiften ved at forhøje bundskatten.

Venstre støtter ikke regeringens konkrete forslag, men partiet er glad for, regeringen har åbnet for at skrue energiaftalen anderledes sammen, fortæller han. Partiet har nemlig gennem længere tid presset på for at få en "billiggørelse" af energiaftalen. Men sådan skal regeringens udmelding nu slet ikke forstås, siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Dokumentation
Det foreslår regeringen:

- Tilbagerulning af forsyningssikkerhedsafgiften
- Tilbagerulning af afgiftsforhøjelserne på fossile brændsler fra Forårspakke 2.0.
- Omlægning af afgifterne vedrørende bioolier og andre VE-brændsler, så der opstår overenstemmelse med EU's energibeskatningsdirektiv.

Finansieringen skal ske via en forhøjelse af bundskatten med 0,40 procentpoint og nedsættelse af personfradraget med 600 kroner. Ifølge Skatteministeriet er finansieringsbehovet opgjort efter tilbageløb og adfærd ca. 2,8 milliarder kroner i 2015 stigende til ca. 3,4 milliarder kroner i 2020.

For at imødegå de øgede drivhusgasudledninger ved tilbagerulning af forsyningssikkerhedsafgiften foreslår regeringen etablering af biocovere, udtagning af lavbundsjorde og etablering af et nyt energisparesekretariat.

Kilde: Regeringens udspil.


0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024