Samira Nawa
 svarer 
Jeppe Bruus

Samira Nawa (R) spørger skatteministeren, Jeppe Bruus, i hvilket omfang han mener, at lovforslaget stemmer overens med sætningen i den politiske aftale af 24. juni 2022 ”Aftalepartierne er enige om at indføre en CO2-afgiftssats på 750 kr. pr. ton udledt CO2 i 2030”, når lovforslaget alene indeholder en udledningsafgift på 375 kr. pr. ton CO2, og alle øvrige afgifter på affald fortsat er ”energiafgifter” ifølge Skatteministeriets egen terminologi

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 183, Spørgsmål 2
Vil ministeren forholde sig til, i hvilket omfang han mener, at lovforslaget stemmer overens med sætningen i den politiske aftale af 24. juni 2022 ”Aftalepartierne er enige om at indføre en CO2-afgiftssats på 750 kr. pr. ton udledt CO2 i 2030”, når lovforslaget alene indeholder en udledningsafgift på 375 kr. pr. ton CO2, og alle øvrige afgifter på affald fortsat er ”energiafgifter” ifølge Skatteministeriets egen terminologi?

Svar fra fredag den 17. maj 2024
Dansk Fjernvarme har ved sit foretræde for Skatteudvalget redegjort for, at det bør være muligt at afløfte både C 2 -afgiften og emissionsafgiften ved anvendelse af CCS. Dansk Fjernvarme foreslår som en mulig løsning, at affaldsenergianlæg skal kunne lægge måling af C 2 -udledning til grund for betaling af afgift, og at rumvarme omfattes 100 pct. af emissionsafgiftsloven.

Kommentar Med lovforslag nr. L 182 og L 183, der skal gennemføre dele af Aftale om grøn skattereform for industri mv. 2022, og som er fremsat den 30. april 2024, lægges der op til at indføre en ny emissionsafgift på C 2 e-udledninger fra kvoteomfattede aktiviteter, herunder rumvarme mv., og en C 2 -afgift, som bl.a. omfatter ikke-kvoteomfattet proces og kvoteomfattet rumvarme mv.

Emissionsafgiften udgør 375 kr. pr. udledt C 2 i 2030 for de kvoteomfattede virksomheder, dog 125 kr. pr. ton udledt C 2 for mineralogiske processer mv. Hvis anvendelse af CCS medfører færre C 2 -udledninger i en kvoteomfattet produktion, og produktionen derfor skal indlevere færre kvoter, vil virksomheden få afløftet emissionsafgiften svarende til den opnåede reduktion af C 2 . Det skyldes, at afgiftsgrundlaget for emissionsafgiften er mængden af indleverede kvoter.

C 2 -afgiften vil udgøre 750 kr. pr. ton C 2 efter fuld indfasning, dog 375 kr. pr. ton C 2 for kvoteomfattet rumvarme mv. C 2 -afgiften er omfattet af energibeskatningsdirektivet, der ikke umiddelbart giver mulighed for at fritage for beskatning af energiprodukter på baggrund af fanget og lagret C 2 . Det skyldes, at C 2 -afgiften modsat emissionsafgiften skal beregnes ud fra energiindholdet af brændslerne på tidspunktet for selve indfyringen.

Der skal dog ikke herske tvivl om, at hensigten er, at der ikke skal betales afgift, hvis der ikke udledes C 2 , og der skal være de rigtige incitamenter i afgiftssystemet til fangst og lagring af C 2 .

Jeg har haft en god og konstruktiv dialog med fjernvarmesektoren for at finde de rigtige løsninger både inden for og uden for de aftalte CCS-udbud.

I aftalens ånd og for at understøtte aftalen om styrkede rammevilkår for CCS i Danmark vil der blive taget hensyntagen til afgiftslovgivningen i CCS-udbuddene. Dermed vil konkurrencevilkårene mellem forskellige bydere være ens på trods af forskelle i emissions- og C 2 -afgiften. Udbudsdesignet er ikke endeligt fastlagt og skal statsstøttegodkendes af Kommissionen.

Desuden arbejdes der på at etablere en aftaleordning, så virksomheder, der etablerer et CCS-anlæg uden for puljen, vil kunne indgå en aftale med myndighederne herom. De vil herved få ret til refusion af den del af C 2 -afgiften, der vedrører opsamlet og lagret C 2 .

En tilbagebetaling af C 2 -afgiften svarende til den C 2 , der opsamles og lagres, vil give den rette tilskyndelse til at anvende CCS og dermed reducere C 2 -udledningen. Ordningen vil desuden give alle virksomheder mulighed for afløftning af C 2 -afgiften svarende til den opsamlede og lagrede C 2 , og den vil derfor ikke blot sikre afløftning af afgiften for kvoteomfattede affaldsværker, men også for ikkekvoteomfattede virksomheder, der måtte beslutte sig for at etablere CCS.

Jeg er glad for, at vi har fundet denne løsning, som både giver det rigtige resultat og som giver den fremtidssikring, som branchen har efterspurgt.

Som det også er beskrevet i fremsættelsestalen til lovforslag nr. L 182, vil jeg derfor fremsætte ændringsforslag om disse problemstillinger under Folketingets behandling af lovforslagene.

For så vidt angår Dansk Fjernvarmes konkrete forslag kan jeg endvidere henvise til mit svar på SAU alm. del – spørgsmål 433 af 5. april 2024.

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024