Debat

Billedkunstnernes Forbund: Kunsten må ikke ofres på bekostning af Forsvaret

At undtage Forsvaret fra kunstcirkulæret er et historieløst skridt, der nedprioriterer kunstens rolle i statslige byggerier. Det sender et signal om, at kunst ikke har nogen plads i vores fælles sikkerhedsinstitutioner, skriver Marie Thams.

At fjerne kunstmidlerne fra forsvarsbyggerierne er en kortsigtet og ansvarsløs beslutning, der ikke kun vil skade kunstnerne, men også de mennesker, der dagligt færdes i disse miljøer, skriver Marie Thams.
At fjerne kunstmidlerne fra forsvarsbyggerierne er en kortsigtet og ansvarsløs beslutning, der ikke kun vil skade kunstnerne, men også de mennesker, der dagligt færdes i disse miljøer, skriver Marie Thams.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Marie Thams
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lidt ud af det blå fik vi fornylig meddelelsen om, at Forsvaret skal undtages i statens cirkulære om kunstnerisk udsmykning af statens byggeri, fordi der skal afsættes midler til at løfte Forsvarets bygningsmasse.

Måske burde vi have set det komme, for allerede sidste år var Dansk Folkeparti ad et par omgange ude med ønsket om at undtage Forsvaret i kunstcirkulæret, som blandt andet blev kaldt en hån mod Forsvaret.

At undtage Forsvaret fra cirkulæret sender et signal om, at kunst ikke har nogen relevans i de institutioner, der varetager vores fælles sikkerhed.

Marie Thams
Forperson i Billedkunstnernes Forbund.

Alligevel havde vi troet, at der skulle mere til at pille ved cirkulæret, der har mere end 50 år på bagen og blev til i en tid, hvor pengene godt nok var mindre end i dag, men hvor troen på, at kunsten havde en rolle at spille i samfundet til gengæld, var stor.

Ifølge kunstcirkulæret skal statslige projekter bruge halvanden procent af håndværkerregningerne på ny kunst.

Og da staten i mange år har ladet stå til på landets kaserner, flyvestationer og flådestationer er logikken, at det må kunsten være med til at betale. Det er både historieløst og ansvarsløst.

Kunstens formål

Det er en alvorlig forringelse af vores samfunds værdier, når kunstens rolle som en integreret del af det offentlige rum nedprioriteres til fordel for kortsigtede løsninger.

Cirkulæret, der sikrer, at kunst får plads i statslige byggerier, handler ikke blot om økonomi – det handler om at værne om en tradition, hvor kunsten spiller en væsentlig rolle i at skabe meningsfulde og inspirerende omgivelser for borgerne, herunder også Forsvaret.

At undtage Forsvaret fra dette cirkulære sender et signal om, at kunst ikke har nogen relevans i de institutioner, der varetager vores fælles sikkerhed.

Læs også

Men kunstens formål er netop at skabe rum for refleksion, æstetik og menneskelighed, også i de institutioner, der beskæftiger sig med forsvar og sikkerhed.

Forsvaret er en vigtig del af vores samfund, og netop her kan kunsten bidrage til at skabe miljøer, der fremmer åbenhed, dialog og sammenhold blandt dem, der til dagligt ofte arbejder under fysisk og psykisk pres.

Kunsten som en integreret del af Forsvarets bygninger er samtidig med til at sikre forbindelsen mellem soldaternes arbejde og samfundet og til Danmarks humanistiske og demokratiske værdier.

Langsigtede effekter

Desuden må vi spørge os selv, hvilken langsigtet effekt det har, hvis kunsten udelukkes fra Forsvarets institutioner.

Det ansvar, staten har for at fremme og værne om kunsten, er ikke noget, der kan fraviges i vanskelige tider.

Marie Thams
Forperson i Billedkunstnernes Forbund.

Det er historieløst at glemme, at kunsten gennem århundreder har været med til at definere, hvem vi er som samfund, og hvad vi står for.

Det ansvar, staten har for at fremme og værne om kunsten, er ikke noget, der kan fraviges i vanskelige tider.

Tværtimod er det i disse perioder, vi har brug for kunsten til at minde os om, hvad vi kæmper for – de værdier og den kultur, som gør os til et samfund.

At fjerne kunstmidlerne fra forsvarsbyggerierne er derfor en kortsigtet og ansvarsløs beslutning, der ikke kun vil skade kunstnerne, men også de mennesker, der dagligt færdes i disse miljøer.

Kunsten er en del af vores fælles kulturarv og bør være til stede overalt i samfundet – også i Forsvarets bygninger.

Derfor bør forligspartierne genoverveje deres beslutning. Vi hjælper gerne med en løsning.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Marie Thams

Billedkunstner, forperson, Billedkunstnernes Forbund (BKF)
MFA i Visuel Kunst og MA i Kunstteori, Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, samt BA (hons) Fine Art & History of Art, Goldsmiths, London, UK, 2009

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024