Analyse af 
Erik Holstein

DF holder sommergruppemøde: Messerschmidt går til stålet, men vejen til storhed er lang

Onsdag klokken 11.00 holder Dansk Folkeparti pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Sønderborg. Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, varmer op med en lynanalyse af partiets kampform.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Kampform: Svagt opadgående med momentvise tilbageslag

Dansk Folkeparti overlevede valget, men det er også det eneste positive, partiet kan sige om et valgresultat, hvor det engang så magtfulde parti kun scorede 2,6 procent af stemmerne. Blot to valg forinden havde Dansk Folkeparti fået over 21 procent.

Alle Morten Messerschmidts (DF) modstandere har nu forladt partiet – mange til fordel for Inger Støjberg – men det har i det mindste skabt ro i geledderne. Frifindelsen i byretten har også gjort, at Messerschmidt endelig har kunnet lægge Meld/Feld-sagen bag sig.

Nu kan han koncentrere sig fuldt om politikken. Og Messerschmidt har da også været yderst aktiv på det sidste og er virkelig gået til stålet.

Det fik man allerede inden sommerferien et eksempel på i Folketingets afslutningsdebat, hvor DF-formanden brugte hele sin taletid på at læse overskrifter fra danske aviser om kriminalitet begået af udlændinge. Hardcore og kontroversielt, men effektfuldt til DF-segmentet.

På sommergruppemødet forventes Dansk Folkeparti at fremlægge et stort udspil om migration. Et kerneområde for partiet, hvor man kan præstere mere substantielle udspil end eksempelvis Nye Borgerlige.

Opgøret med Thulesen Dahl

Få dage før sommergruppemødet proklamerede Messerschmidt i Berlingske et totalt opgør med forgængeren Kristian Thulesens Dahls ambition om at gøre Dansk Folkeparti til et midterparti, der både kan samarbejde med socialdemokraterne og de borgerlige.

Morten Messerschmidt er en fremragende debattør, men han har ikke nær samme folkelighed som sine forgængere

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Nu skal DF være et entydigt blåt parti, der ikke længere vil sige nej til topskattelettelser, og Messerschmidt foreslår endda at afskaffe arveafgiften, på trods af at det kronisk øger uligheden.

Det er godt nyt for de andre partier i blå blok, men det ændrer den profil, DF har haft i mange år, og spørgsmålet er, om der er behov for endnu et parti på den blå bane med en meget højreorienteret økonomisk profil.

Når det gælder diskussionen om øget arbejdsudbud, har Messerschmidt imidlertid sin helt egen indfaldsvinkel: Giv seniorerne bedre vilkår og lad være med at frasortere dem i ansøgerfeltet, så får vi løst en stor del af problemet med den manglende arbejdskraft, lyder budskabet igen og igen fra Messerschmidt. Et budskab, der kan vise sig at have en betydelig appel.

Messerschmidt er ikke "likeable"

Morten Messerschmidt er en fremragende debattør, men han har ikke nær samme folkelighed som sine forgængere på formandsposten.

Ifølge Epinion er 35 procent af vælgerne positivt stemt over for Inger Støjberg, mens 48 procent vender tomlen ned, altså et minus på 13 procent. For Messerschmidt er de samme tal 20 procent i positiv favør og 56 procent i negativt. Et minus på 36 procent. DF-formanden ses ikke ligefrem som likeable.

Samtidig måtte Dansk Folkeparti forleden indkassere en kedelig meningsmåling med kun 3,4 procent, efter det hårdt prøvede parti gennem nogle måneder havde kæmpet sig op mod 5 procent.

Det viser noget om, at vejen tilbage for DF er meget lang, og efter Messerschmidts blå økonomiske melding er de strategiske perspektiver blevet mere tvivlsomme. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024