Om  
James David Vance

Kaldte ham for “Amerikas Hitler”. Nu er prisbelønnet forfatter Trumps nye vicepræsidentkandidat

Det bliver senator i Ohio og prisbelønnet forfatter J.D. Vance, der skal stå ved Trumps side som hans vicepræsidentkandidat, når amerikanerne skal til stemmeurnerne til november. Vance har tidligere været udtalt Trump-kritiker, men han har siden trukket udtalelserne tilbage. 

James David Vance er officielt republikanernes vicepræsidentkandidat.
James David Vance er officielt republikanernes vicepræsidentkandidat.Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Ritzau Scanpix
Emilie Tilma

"Man har et standpunkt, til man tager et nyt."

Sådan sagde den forhenværende socialdemokratiske statsminister Jens Otto Kragh som bekendt tilbage i 1967. Og det er et udsagn, som den nyligt offentliggjorte republikanske vicepræsidentkandidat, J.D. Vance, om nogen kan nikke genkendende til. 

På det Republikanske Partis nationalkonvent i den amerikanske by Milwaukee i mandags, blev Donald J. Trump officielt præsenteret som partiets præsidentkandidat. I samme ombæring blev sløret også løftet for, hvem der skal stå ved hans side til det amerikanske præsidentsvalg i november. 

Det blev den 39-årige senator i Ohio, J.D. Vance (James David Vance, red.). 

Læs også

Vance meldte sig ind i den politiske debat i USA tilbage i 2016, hvor han udgav bogen 'Hillbilly Elegy'. En erindringsbog om hans opvækst i den hvide arbejderklasse i Amerikas rustbælte, hvor socioøkonomiske problemer som misbrug og fattigdom var og er hverdagskost. 

I den forbindelse blev J.D. Vance en markant stemme under valgkampen i 2016, hvor han gentagende gange udtalte sig kritisk om den republikanske kandidat Donald Trump og hans valgkampagnes negative konsekvenser for den hvide arbejderklasse i USA. 

Her kaldte han blandt andet Trump en "idiot", samt at han var en "Never Trump guy". I en besked til en bekendt i 2016 skrev Vance, at han skiftede mellem at tænke, at "Trump er et kynisk røvhul som (Richard, red.) Nixon, som ikke ville være så slemt (og måske endda nødvendigt), eller at han er Amerikas Hitler". 

Siden har piben dog fået en anden lyd. Da Vance skulle vælges til senator i delstaten Ohio i 2022, bejlede han netop til Trump og trak i den forbindelse sine tidligere kritiske udtalelser tilbage og deklarerede sig i stedet som en stålfast støtte til den tidligere præsident. 

En taktik, der sikrede han støtten fra Trump og hermed også sædet som senator i Ohio. 

Og nu skal han samarbejde endnu tættere med den republikanske præsidentkandidat, når Vances navn kommer til at følge Trumps på de millioner af stemmesedler, som bliver omdelt i USA ved valget i november.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

James David Vance

Vicepræsidentkandidat (R), USA, senator, Ohio, forfatter
jurist (Yale University, 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024