Debat

Kulturregionerne: Staten må anerkende betydningen af langsigtede kulturprojekter

Kulturaftalerne er essentielle for at fremme kulturel udvikling i hele Danmark, ikke kun i de store byer. Nedlæggelsen af disse aftaler truer ikke blot den kreative mangfoldighed, men risikerer også at svække det langsigtede samarbejde, som er nødvendigt for innovativ og kunstnerisk vækst, skriver kulturregionerne.

Det etårige perspektiv udgør i vores øjne den største udfordring i forhold til vores fælles ansvar for kulturel udvikling i hele landet, skriver kulturregionerne.
Det etårige perspektiv udgør i vores øjne den største udfordring i forhold til vores fælles ansvar for kulturel udvikling i hele landet, skriver kulturregionerne.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er ikke kun sundhedsstrukturreformen, der truer det kulturelle udviklingsperspektiv uden for de store og etablerede kulturbyer.

De danske kulturaftaler foreslås nemlig nedlagt med et lovændringsforslag, og så bedes kommunerne om på meget kort sigt at tage stilling til en opløsning af kulturregionernes samarbejder med Kulturministeriet; også kendt som kulturaftaler.

Afsender

Jes Lunde, formand for Kulturregion Nordjylland.
Johs Poulsen, formand for Kulturregion Midt- og Vestjylland.
Andreas Boesen, formand i Kulturregion Østjyske Vækstbånd.
Kasper Glyngø, formand for Kulturring Østjylland.
Rabih Azad-Ahmad, formand for Kulturregion Aarhus.
Kjeld Nørmark Thrane, formand for Kulturregion Trekantområdet.
René Andersen, formand for Kulturudvalg Sønderjylland-Schleswig.
Anne Møllegaard Mortensen, formand Kulturregion Fyn.
Hans Erik Munch, formand for Kulturregion Midt- og Vestsjælland.
René Tuekær, formand for Kulturregion Storstrøm.
Pia Beckmann Skourup, formand for Kulturregion Metropol.

Hvor kommer det fra? Altså: Hvad handler det om?

Det spørgsmål stiller vi os selv i disse dage.

Kulturregionerne har med deres kulturaftaler været særligt værdifulde for kulturel udvikling i hele landet.

Kulturaftalerne har nemlig i deres unikke sammensætning og langsigtede perspektiv mulighed for at skabe stærke platforme for vores kunstnere og institutioner og række langt ud til vores borgere med nyskabende kunst- og kulturtilbud af høj kvalitet.

Læs også

Kulturaftalernes styrke
Men vi undres: For forstår staten faktisk, hvor værdifulde disse langsigtede og forpligtende samarbejder er her udenfor storbyerne? Og glemmer staten deres medansvar i udviklingen af kultur i hele landet?

Det vil svække det udgangspunkt, der gør kulturaftalerne stærke: Den flerårige indsats, der styrker vores kunst- og kulturaktører.

kulturregionerne

Vi efterspørger derfor i kulturregionerne en anerkendelse af den stærke og strategiske platform for udvikling, som de forpligtende, langsigtede samarbejder skaber rammerne for, og vi indgår meget gerne i en dialog om, hvordan vi sammen kan udvikle en model for regelforenkling og afbureaukratisering, som kvitterer for regeringens ambitioner om selv samme.

Ret skal det lyde, at vi i kulturregionerne faktisk kun kan tale om en mulig opløsning.

Der er nemlig foreslået en erstatningsordning fra Slots- og Kulturstyrelsen, som ikke er afspejlet i forslaget om lovændringen. Erstatningen tilbyder en bevilling for et år ad gangen og ikke som nu i fire år.

Det vil desværre, set fra vores perspektiv, hverken kvittere for ambitionen om mindre bureaukrati eller forenkle aftalerne.

Og vi ved, det vil svække det udgangspunkt, der gør kulturaftalerne så stærke: Den flerårige indsats, der styrker vores kunst- og kulturaktører, og øger succesraten for de nytænkende og innovative udviklingsprojekter.

De innovative kulturudviklingsprojekter
Netop de innovative kulturudviklingsprojekter har kulturaftalerne arbejdet med i mere end 25 år.

Det er sket med overvejende succes og mange gode og vedvarende eksempler som Sangens Hus i Herning, Billedskolen Storstrøm, Fynsk Kultur på Recept, Unges Møde Med Kunsten og Iværk i Nordjylland og mange, mange flere.

Det tager tid at udvikle kultur – også i hele landet. Derfor vækker det bekymring med (så) kortsigtet en løsning.

kulturregionerne

Og det tager tid at udvikle kultur – også i hele landet. Derfor vækker det bekymring med så kortsigtet en løsning.

Det etårige perspektiv udgør i vores øjne den største udfordring i forhold til vores fælles ansvar for kulturel udvikling i hele landet.

Vores anbefalinger hviler på de gode resultater, som vi med de flerårige indsatser har set hos borgere, aktører, institutioner og miljø indenfor kunsten og kulturen: Lad os sætte os sammen, stat og kommuner, og lad os gribe den gode erfaring, de langsigtede og forpligtende formater har.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Johs. Poulsen

Byrådsmedlem (R), Herning Kommune, formand for Kultur og Fritidsudvalget, fhv. MF (2005-11)
lærer (Herning Seminarium. 1980)

Jes Lunde

Rådmand (R), Sundhed og Kultur, Aalborg Kommune, fhv. kommunaldirektør, Rebild, fhv. gruppeformand (SF) og MF 1982-2001
cand.oecon. (Aalborg Uni. 1980)

Andreas Boesen

2. viceborgmester og gruppeformand (S), Horsens Kommune, chefkonsulent, VIA Horsens
MSc. i statskundskab (Aarhus Uni. 2016)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024