Mogens Jensen: Min bedste politiske film

POLITISKE FAVORITTER: Mogens Jensen, kulturordfører for Socialdemokraterne, har en lang liste af gode film og tv-serier med politisk indhold på sin favoritliste. Men en film med Richard Gere fra midten af firserne tager førstepladsen på hitlisten.
"Jeg har valgt en lidt ældre film, som på en spændende måde fortæller om politik og det at være i politik," siger socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, om sin yndlingspolitikfilm.
"Jeg har valgt en lidt ældre film, som på en spændende måde fortæller om politik og det at være i politik," siger socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, om sin yndlingspolitikfilm.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Astrid Maan ThomsenMads Bang

Hvad er din politiske favoritfilm?

"Jeg har valgt en lidt ældre film, som på en spændende måde fortæller om politik og det at være i politik. Filmen hedder "Skabt til succes" og er fra 1986, på engelsk hedder den "Power". Det er Richard Gere, som spiller noget, man nok ville kalde en spindoktor i dag. Han arbejder for et firma, som specialiserer sig i at lave politiske kampagner for politiske kandidater i USA.

Den film var mit første rigtige indblik i, hvordan man i USA arbejder med tv-reklamer og med at bygge kandidaternes image op.

Men selvfølgelig ligger der også en politisk intrige i filmen: En af Richard Geres karakters venner, som er miljøforkæmper, træder pludselig tilbage og bliver erstattet. Richard Gere forsøger gennem hele filmen at finde ud af hvorfor. Richard Gere opdager så, at vennen er blevet manipuleret af nogle oliebagmænd, som har sørget for, at hans kone har optaget et lån, hun ikke kan betale. Dermed tvinger de ham til at træde tilbage, så en olievenlig kandidat kan blive valgt i stedet for ham.

Fakta

Det digitale månedsmagasin Altinget | Politik er netop udkommet.

I denne måned er der ud over denne Q&A med Mogens Jensen et stort interview med Venstres formand Lars Løkke Rasmussen, et tema om kommunalvalget, samt et portræt af Dansk Folkepartis unge håb Anders Vistisen.

Månedmagasinet Altinget | Politik kan læses både på iPad, mac og pc.

Magasinet koster 32 kroner pr. nummer (eller 249 kr. for et årsabonnement).

Køb magasinet her.


Kilde:

Det er en fremragende film, som godt kunne trænge til at blive vist igen. Den holder stadigvæk, selvom den er fra 1986."

Hvad vil du sige, vi i dag kan lære af den?

TOP TRE

1. "Skabt til succes" (Power), 1986

2. "Alle præsidentens mænd" (All the President's Men), 1976

3. Tv-serien "Javel hr. minister" ("Yes minister"), 1980-1984

Mogens Jensen (S)
Kulturordfører og næstformand i Socialdemokraterne

"Først og fremmest den moral, som er vigtig i politik, at man skal holde fast i sine ideer og holde fast i den, man er, og hvad man tror på. At der er grænser for, hvad der kan købes for penge."

Kan man sammenligne handlingen i filmen med dansk politik?

"Ikke så direkte, da det jo foregår i USA for mange år siden. Men det er de samme mekanismer, der bliver brugt i USA i dag. Især det med tv-reklamer, som tegner et negativt billede af modkandidaten. Hele dette fænomen bliver udfoldet i filmen.

Heldigvis er politiske tv-reklamer ikke tilladt i Danmark. Når man ser valgkampe i USA, kan man se, at de bruger utrolig mange kræfter på at svine modparten til i stedet for at fokusere på politik. Det er gift for et demokrati.

Det er også personligt. Jeg blev engang præsenteret for en negativ video, lavet af Republikanerne mod en demokratisk kvindelig kandidat, som hed Betty. En overvægtig kvinde, og det brugte de en film på at fortælle om. De viste hendes krop i stramme dragter, hvor hele kroppen hopper og danser. Filmen afsluttes med ordene: "Her kommer Betty. Hun er fed. Vores modkandidat er ikke fed." Der må være en menneskelighed og en anstændighed, som vi skal bevare i Danmark, som de ikke har i USA."

Er politik i dag blevet mere personfikseret?

"Der er ingen tvivl om, at der i dag er mere fokus på personen og personens privatliv hos den enkelte politiker. Den udvikling har vi fået især fra England og Amerika. Jeg har også oplevet, at den politiske journalistik er blevet mere persondrevet, og der er mere fokus på personerne, på processerne frem for politik."

Hvad gør filmen speciel for dig?

"Du kommer ind bag facaden på amerikansk politik. Det er en af de første film, jeg kan huske, som gør dette. Dette er lang tid før "The West Wing" (på dansk "Præsidentens mænd", red.) Dog kunne jeg også godt have valgt "Alle præsidentens mænd" med Robert Redford og Dustin Hoffman, da det også er en fremragende film. Men den her film kommer ind bag hele kampagneapparatet."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024