Ny rapport: Sådan har museers finansiering ændret sig

MUSEER: Fondene og kommunerne spiller i dag en større rolle i støtten til landets museer, viser ny rapport. "En positiv udvikling, der løfter os," lyder det fra ODM-formand.

Moesgaard Museum blev i 2014 ombygget for 345 millioner – støttet af flere fonde, kommunen og Kulturministeriet.
Moesgaard Museum blev i 2014 ombygget for 345 millioner – støttet af flere fonde, kommunen og Kulturministeriet.Foto: Pressefoto
Peter Pagh-Schlegel

De seneste år har statens besparelser på kulturområdet været det varme diskussionsemne blandt politikere og aktører i det danske kulturliv.

Men ser man på udviklingen siden Kulturministeriets oprettelse i 1961, er støttekronerne til museerne blevet tidoblet. Det viser en ny rapport, "Museumslandskabet – Kulturpolitikkens udvikling og museernes vilkår", som konsulentbureauet Rasmussen & Marker har lavet for Realdania.

"Staten har ført en ekspansiv kulturpolitik, hvor visionen har været at få kulturen ud til alle – især ikke-brugerne. De seneste ti år har kommunerne dog overtaget en del af den støtte, som staten tidligere stod for – med væsentlige bidrag fra fondene," siger Lasse Marker, der er medforfatter til rapporten.

Statsstøtten til museerne toppede i 2007 i forbindelse med strukturreformen, hvor staten overtog amternes kulturudgifter, og er sidenhen blevet beskåret. Først som følge af finanskrisen i 2008 og senere med omprioriteringsbidraget, der siden 2016 har pålagt alle statsstøttede kulturinstitutioner årlige besparelser på to procent.

Museerne har tidligere levet et stilfærdigt liv uden de store lokalpolitiske interesser, men det er der ændret på i det seneste årti

Flemming Just
Formand, ODM

Kommunerne driver kulturpolitikken
Men samtidig var kommunalreformen også en lejlighed for kommunerne til at øge bevillingerne på kulturområdet i takt med statens spareiver.

"For mange af de nye kommuner bliver kultur en styrkemarkør, som i stigende grad bruges i kommunens bosætningspolitik, erhvervsudvikling og turismestrategi," lyder det i rapporten, der forudser at kommunerne vil overhale staten som museernes største bidragsyder i løbet af en kort årrække, hvis tendensen fortsætter.

ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER GRAFEN

Statens besparelser har sat skub i butikken
Bemærkelsesværdigt er det, at besøgstallene på landets museer er accelereret kraftigt i perioden kort tid efter, at staten har skruet ned for sine bevillinger til området. Det er der ifølge Lasse Marker flere årsager til.

"Der er helt klart kommet et politisk pres for, at museerne skal have flere gæster ind ad døren, så museerne kan legitimeres med folkelig opbakning. En anden forklaring er, at det er nødvendigt. Når staten skærer, er museerne nødt til at tjene flere penge selv ved at få flere gæster igennem døren," siger Lasse Marker.

Han understreger dog, at besøgstallene skal tages med en del forbehold, da det i 2017 kom frem, at nogle museer har haft lidt kreative tællemetoder.

Læs også

Men det ændrer ikke på, at der ifølge Lasse Marker har været en kulturpolitisk udvikling de seneste ti år, hvor fokusset på museernes relevans er blevet skærpet.

"Man har tidligere troet, at hvis blot man gjorde museerne tilgængelige, så ville man også få ikke-brugerne ind på museerne. Historien har dog vist, at det ikke er tilstrækkeligt. Der er derfor de seneste år kommet større fokus på, at museerne skal være relevante og give den enkelte bruger en god oplevelse", siger han.

ARTIKLEN FORTSÆTTER EFTER GRAFERNE 

ODM: Vi lytter til lokalpolitisk agenda
Ifølge Flemming Just, der er formand for museernes brancheorganisationen, ODM, kan udviklingen med den mindre statsstøtte til fordel for fondsmidler og kommunale kroner mærkes i arbejdet på landets museer.

"Selvom vi fortsat er underlagt af Kulturstyrelsens kvalitetsvurderinger og de fem museumssøjler, så lytter vi i højere grad til lokalpolitiske agendaer. Museerne har tidligere levet et stilfærdigt liv uden de store lokalpolitiske interesser, men det er der ændret på i det seneste årti," siger Flemming Just.

Han nævner blandt andet museernes rolle i forhold til børn og unge, da det spiller sammen med, at kommunerne også har ansvar for folkeskolerne. Derudover spiller museerne også en støre rolle i forhold til lokal branding.

"I kraft af de seneste fem til ottes års udvikling, hvor vi har fået spændende nye museumsbyggerier, er museerne som attraktioner begyndt at spille en hovedrolle i forhold til city-branding. I provinsen betyder det tiltrækning af akademiske arbejdspladser og tæt samarbejde med turistorganisationer," siger Flemming Just.

Er der fare for, at de lokalpolitiske interesser kan tage overhånd, så kulturarven bliver nedprioriteret til fordel for erhvervsudvikling og turisme?

"Nej, tværtimod er museerne blevet løftet op på et højere interesseniveau. Mit indtryk er, at museerne indgår i et meget ligeværdigt samarbejde med kommunerne, fordi man har en fælles interesse i at udvikle nogle områder," siger Flemming Just.

Han afviser ligeledes pointen fra Lasse Marker om, at de statslige besparelser og det landspolitiske pres skal have været medvirkende til, at museerne tjener flere penge selv.

"Vi har selvfølgelig skærpet vores fokus og er blevet dygtigere til at markedsføre og tiltrække fondsmidler. Men vi har også haft midlerne fra kommunerne og fondene til at lave bedre udstillinger. De statslige bevillinger falder først for alvor i 2016, og den effekt af de statslige nedskæringer kan man de fleste steder først mærke nu. Det handler mere om, at man har bygget sig til nogle mere spændende museer, og vi er blevet dygtigere til at lave spektakulære udstillinger og markedsføre dem," siger Flemming Just.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Just

Formand, Nationalpark Vadehavet, Museumsdirektør, Sydvestjyske Museer, adjungeret professor, Syddansk Universitet
cand.mag. i historie og dansk (Aarhus Uni. 1982), dr.phil. (Aarhus Uni. 1992)

Lasse Marker

Direktør, Why Consulting

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024