Debat

S: Kulturpolitik som løftestang til stærkt rigsfællesskab

DEBAT: Der er langt større potentiale i rigsfællesskabet med Grønland og Færøerne, hvis vi blot dyrker det. Ikke mindst gennem kulturpolitikken, skriver formand for Folketingets Kulturudvalg, Flemming M. Mortensen (S).

Kulturpolitikken skal fungere som løftestang til et stærkere rigsfællesskab, skriver Kulturudvalgets formand Flemming Møller Mortensen (S).
Kulturpolitikken skal fungere som løftestang til et stærkere rigsfællesskab, skriver Kulturudvalgets formand Flemming Møller Mortensen (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Flemming M. Mortensen (S)
Formand for Folketingets Kulturudvalg og ordfører for Færøerne

Selvom kulturområdet er hjemtagne områder både på Færøerne og i Grønland, må det ikke give os berøringsangst i forhold til at samarbejde. Vil vi styrke de kulturelle bånd og den fælles forståelse mellem landene, så skal kendskabet til rigsfællesskabet styrkes.

Flemming Møller Mortensen (S)
Formand for Kulturudvalget og ordfører for Færøerne

Folketingets Kulturudvalg har netop besøgt Færøerne.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Formålet med studieturen var at få indblik og viden om den aktuelle udvikling inden for færøsk kunst- og kulturliv, som spiller en helt afgørende rolle for identitetsskabelsen i et lille land som Færøerne.

Vi talte med politikere, kunstnere og andre aktører inden for færøsk kulturliv. Vi besøgte blandt andet Færøernes symfoniorkester, nationalteater, nationalmuseum og kunstmuseum. Og vi blev præsenteret for færøsk litteratur, film og kunst.

Turen har gjort et stort indtryk på mig. Ikke mindst fordi det mindede mig om værdien af vores unikke rigsfællesskab, hvor vores tre lande tilsammen skaber en helhed, der er mere end summen af de enkelte dele. Og hvor der er et langt større potentiale i rigsfællesskabet, hvis vi blot dyrker det – ikke mindst gennem kulturpolitikken.

Sammen er vi stærke
Gennem vores fælles historie, kultur, sprog og kongehus er vores tre lande i rigsfællesskabet vævet tæt sammen. Og ikke mindst er vi tæt bundet sammen i rigsfællesskabet gennem mennesker. Tænk på de unge fra Færøerne og Grønland, som kommer til Danmark for at studere, eller danskere, der drager til Færøerne og Grønland for at arbejde. De er med til at bringe os tættere sammen ved at berige os med kultur og oplevelser fra andre dele af rigsfællesskabet.

Der er samtidig stor forskel på landene. Hvert land er helt unikt. Derfor har vi sammen så meget mere at byde på end hver for sig. Forskellighed gør stærk, siger man. Et mangfoldigt rigsfællesskab gør os derfor alle større både indadtil i rigsfællesskabet og ikke mindst udadtil mod verdenen. Derfor synes jeg, at vi skal værne om vores rigsfællesskab og være med til at videreudvikle det.

Kulturpolitikken som løftestang
Studieturen til Færøerne viste, at kulturpolitikken er et konkret redskab til at styrke båndene i rigsfællesskabet.

På turen blev vi mødt med refleksioner over, hvorfor det er islændinge, der er dygtige til at samarbejde med færøske kulturudøvere, hvorfor man ikke i højere grad fra dansk side eksponerer færøske idrætsudøvere, og hvorfor Færøerne kun sjældent bliver nævnt i dansk TV, som også følges tæt af færingerne.

Det er rigtigt set. Selvom kulturområdet er hjemtagne områder både på Færøerne og i Grønland, må det ikke give os berøringsangst i forhold til at samarbejde. Vil vi styrke de kulturelle bånd og den fælles forståelse mellem landene, så skal kendskabet til rigsfællesskabet styrkes. Jeg er derfor godt tilfreds med, at vi de senere år har taget vigtige initiativer, der går i den retning. 

Med DR’s nye public service-kontrakt fra 2015-18 har vi eksempelvis fået indskrevet, at dækningen af grønlandske og færøske forhold skal styrkes.

Vi har Dansk-Færøsk Kulturfond og Kulturfonden Danmark-Grønland, der begge har til formål at støtte de kulturelle forbindelser i rigsfællesskabet. Fondene har dog ikke uanede ressourcer, hvorfor vi fra Folketingets Kulturudvalg har støttet op om vigtigheden af at tænke i øvrige tværgående samarbejdsprojekter i rigsfællesskabet. Her ser jeg også gerne, at danske kulturinstitutioner har fokus på samarbejde med alle rigsfællesskabets parter. Ligesom dansk forskning kan være med til at løfte, berige og engagere inden for resten af uddannelsesverdenen i rigsfællesskabet.

Rigsfællesskabet i folkeskolen
Fremtidige generationer skal også have kendskab til vores fælles historie. Skal vi have en større forståelse for rigsfællesskabet, så starter det allerede i folkeskolen. Jeg lægger derfor stor vægt på, at danske skoleelever har viden om rigsfællesskabets samt Færøerne og Grønlands historie og kultur. I en globaliseret verden er det vigtigt, at vi også har kendskab til vores egen historie - ikke mindst hos de fremtidige generationer.

Det er derfor også positivt, at der er udarbejdet nyt undervisningsmateriale og idéer til undervisningsforløb til dette formål, ligesom folkeskolereformen giver nye muligheder.

Inden for de senere år er der derfor taget vigtige skridt i retning af at styrke vore tre landes kulturelle samarbejdsflader. Mere kan gøres, hvis vi også fremadrettet har fokus på vores kulturelle og historiske fællesnævner i rigsfællesskabet.

Vi er en del af et større og meget værdifuldt fællesskab med tætte bånd mellem Færøerne, Grønland og Danmark. Det fællesskab skal vi værne om og passe på, og derfor skal vi også være med til at videreudvikle det. Rigsfællesskabet er med til at berige os og gøre os større både i de tre lande, men også over for omverdenen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Møller Mortensen

MF (S), næstformand, Dansk Kulturinstituts bestyrelse, klosterforstander, Aalborg Kloster fhv. minister for udviklingssamarbejde og for nordisk samarbejde
Sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024