Sidste EU-måling inden valgdagen: SF haler ind på S

Mens Radikale står til nul mandater i en ny EU-måling, står SF til at vinde hele tre mandater ved søndagens valg. Det får nu Socialdemokratiet til at angribe SF's udlændingepolitik. "Det er panik før lukketid," svarer SF igen.

SF ånder S i nakken forud for søndagens europaparlamentsvalg, viser en ny meningsmåling.
SF ånder S i nakken forud for søndagens europaparlamentsvalg, viser en ny meningsmåling.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Der er vind i SF's sejl frem mod søndagens valg til Europa-Parlamentet.

Til gengæld ser det ud til, at den politiske modvind har ramt den socialdemokratiske flåde på opløbsstrækningen.

Det får nu Socialdemokratiets spidskandidat, Christel Schaldemose, til at trække udlændingekortet og lange ud efter folkesocialisterne.

I en meningsmåling, som Epinion har lavet for Altinget og DR, vokser SF til 16,6 procent af stemmerne, mens Socialdemokratiet falder til 17,7.

Et sådant resultat vil betyde, at de to partier, der er i samme valgforbund, bliver lige store med tre mandater hver.

I de seneste Epinion-målinger har Socialdemokratiet stået til fire mandater, mens SF har stået til to.

S i angreb

Socialdemokratiets spidskandidat, Christel Schaldemose, afviser at spekulere i årsagerne til partiets meningsmålte tilbagegang, da Altinget ringer. Evalueringen bliver først lavet efter valget, fortæller hun.

Men hun vil gerne give sit besyv med, da Altinget spørger, hvorfor hun mener, at røde vælgere bør stemme på Socialdemokratiet fremfor SF.

"Der er kæmpe forskel på os og SF, når det kommer til udlændingeområdet. Vi ønsker, at EU skal hjælpe med migrationsudfordringerne. Men vi skal gøre det udenfor Europa og ikke indenfor Europa, som SF mener," siger Christel Schaldemose.

Socialdemokratiet skulle nok overveje, om det her ikke er et signal fra deres vælgere

Kira Marie Peter-Hansen (SF)
EU-spidskandidat

Hun henviser til, at SF ønsker, at Danmark skal være med i EU's solidaritetsmekanisme, der blandt andet fordeler flygtninge og asylansøgere mellem EU's medlemslande.

Dermed træder hun i fodsporene på udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad, der tirsdag stemplede ind i valgkampen med et hårdt angreb på SF.

Til Berlingske sagde han, at SF har en "dybt uansvarlig" udlændingelinje på EU-plan.

"Man har et dobbeltansigt, når man herhjemme siger, at man ønsker en stram udlændingepolitik, og man så til EU-valg siger, at man gerne vil have en meget, meget liberal udlændingepolitik," lyder det fra Kaare Dybvad, der på Twitter bliver bakket op af Christel Schaldemose.

Mønsteret var det samme under en partilederdebat tirsdag aften på DR. Her gik statsminister Mette Frederiksen (S) til hårdt angreb på SF-formand Pia Olsen Dyhr på spørgsmålet om flygtninge og udlændinge.

Overfor Altinget afviser Christel Schaldemose tillige, at SF repræsenterer et grønt alternativ til Socialdemokratiet i den realpolitiske virkelighed.

"I forhold til det grønne er der kun smånuancer til forskel. Vi kæmper for det samme i Europa-Parlamentet," siger hun og fortsætter:

"Og så kommer vi til at sidde i en gruppe i Parlamentet (S&D red.), der er i stand til at møve sig ind ved forhandlingsbordet. Vi er ikke bange for at lave de aftaler, der skal til. Her er der også forskel på os og de andre i valgforbundet," siger Christel Schaldemose.

SF er medlem af partigruppen De Grønne. Det er også her, Alternativet agter at placere sig, hvis partiet bliver valgt til EU-Parlamentet.

Panik før lukketid

SF's spidskandidat, Kira Marie Peter-Hansen, er – ikke overraskende – godt tilfreds med den nye måling.

Men hun mener, det er "ærgerligt, at socialdemokraterne bruger kræfterne på at bekrige et parti, de selv siger, de er meget enige med".

"Det er panik før lukketid," siger hun og fortsætter:

"Socialdemokratiet skulle nok overveje, om det her ikke er et signal fra deres vælgere om, at de faktisk ønsker et reelt rødt og grønt Socialdemokrati, der ikke sidder i en midterregering med Venstre, der nøler i den grønne omstilling af landbruget," siger hun.

Vi er ikke bange for at lave de aftaler, der skal til. Her er der også forskel på os og de andre i valgforbundet

Christel Schaldemose (S)
EU-spidskandidat

Hun mener ikke, at SF's støtte til solidaritetsmekanismen, som den danske regering (med henvisning til retsforbeholdet) har valgt at stå udenfor, er et brud med den stramme udlændingepolitik.

"Vi mener, at alle lande – også Danmark – skal hjælpe med at løse de udfordringer, vi har med migration og asyl i Europa. Det er forskellen på os og regeringen," siger Kira Marie Peter-Hansen.

Hun afviser dog at fortælle, om Danmark – ifølge SF – skal vise solidaritet ved at tage flygtninge og asylansøgere til Danmark gennem den fælles EU-omfordeling.

Hun henviser til, at medlemslandene også kan vælge at vise solidaritet ved at sende penge eller mandskab til de ydre grænser.

"Det kommer an på, hvor mange der kommer til grænsen, og hvad de andre lande gør. Det kommer også an på, om presset er på de ydre grænser eller inde i EU," siger SF'eren.

Et skridt længere ude på venstrefløjen finder man Per Clausen og Enhedslisten, der står til 7,8 procent af stemmerne og et enkelt mandat.

Læs også

Kamp mellem Moderaterne og Radikale

Epinions måling er anderledes dyster, hvis man holder med Radikale.

Martin Lidegaards parti står nemlig kun til 4,9 procent af stemmerne. Et sådant resultat vil betyde, at partiets spidskandidat, Sigrid Friis, ikke får et mandat i Parlamentet. Ved EU-valget i 2019 fik Radikale to mandater.

"Det viser, at der er alt at kæmpe for frem til på søndag," siger Sigrid Friis og tilføjer:

"Jeg håber, at mange vil tænke, at der er brug for en radikal stemme i Europa-Parlamentet, der kan trække landbruget, miljøet og energien i en grønnere retning".

Det viser, at der er alt at kæmpe for frem til på søndag

Sigrid Friis (R)
EU-spidskandidat

Vil du betegne det som en fiasko, hvis I ender på nul mandater, som målingen spår?

"Vi vil under alle omstændigheder tage valgresultatet til efterretning og bruge det til at spørge os selv, hvad vi har gjort rigtigt og forkert, og hvad vi skal gøre mere og mindre af i fremtiden. Det hele er en del af det samlede DNA, der udgør vores parti og vores generationsprojekt med Martin Lidegaard i spidsen. Den her valgkamp taler selvfølgelig også ind i det," siger Sigrid Friis.

Hvis partiet skal kravle over spærregrænsen, skal det med stor sandsynlighed ske på bekostning af Moderaterne.

De to midterpartier kæmper konkret om det tredje mandat i deres fælles valgforbund, der også tæller Venstre.

Ifølge Epinion står Moderaterne til seks procent af stemmerne. I midten af maj stod Lars Løkke Rasmussens regeringsparti til 4,3 procent af stemmerne.

Dengang var det Moderaterne og partiets spidskandidat, Stine Bosse, der stod til at trække det liberale valgforbunds Sorte Per og få nul mandater.

Venstre står fortsat til to mandater i den nye Epinion-måling.

Læs også

Konservativ fremgang

Heller ikke i den borgerlige opposition er der rykket på fordelingen af mandater.

Liberal Alliance står til to mandater, mens Konservative, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti står til at få et enkelt mandat.

Meget tyder dog på, at Liberal Alliance kommer til at få kamp til stregen fra Konservative, der også er på udkig efter det tredje mandat i de to partiers borgerlige valgforbund.

I skrivende stund står Konservative, der er anført af Niels Flemming Hansen, til 8,3 procent af stemmerne.

Jeg har endda mødt én, der har lavet et spækbræt med mig på

Jan Kristoffersen (ALT)
EU-spidskandidat

Dermed er han lige i hælene på Liberal Alliance og Henrik Dahl, der går markant tilbage sammenlignet med de forrige målinger.

I starten af maj stod Liberal Alliance til at få 12 procent af stemmerne. I den nyeste måling står Alex Vanopslaghs parti til 8,5.

Liberal Alliances spidskandidat, Henrik Dahl, er dog godt tilfreds alligevel.

"Det vil være en tredobling af vores sidste resultat EP-valgresultat. Det vil vi være meget stolte over," skriver han i en sms til Altinget.

Niels Flemming Hansen har også nedfældet en sms til Altinget.

Han skriver, at han er glad for opbakningen, men at det kun er valgresultatet, "der tæller".

"Derfor knokler vi videre for at fortæller danskerne, hvorfor en stemme på os er en stemme på afgørende dansk indflydelse i EU," fortsætter han.

Læs også

Grøn med grøn på

Det sidste parti på stemmesedlen – Alternativet – står fortsat til nul mandater.

Men noget tyder på, at partiets spidskandidat, Jan Kristoffersen, ikke er uden chancer for at få det første EU-mandat i Alternativets historie.

Ifølge Epinion er partiet vokset til 4,1 procent af stemmerne. I begyndelsen af maj stod Alternativet til 1,7.

"Det stemmer godt overnes med min mavefornemmelse," siger Jan Kristoffersen og fortsætter:

"Jeg møder rigtig mange, der tager godt imod os. Vi møder folk, der uopfordret laver deres egne Alternativet-flyers. Jeg har endda mødt én, der har lavet et spækbræt med mig på".

Hvad er årsagen til jeres fremgang, tror du?

"Jeg vil tro, det handler om, at den grønne dagsorden stadig er hamrende vigtig. Vi er grøn med grøn på, og det appellerer især til rigtig mange unge vælgere," siger Jan Kristoffersen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Kira Marie Peter-Hansen

MEP (SF) 2019-
Bachelorstuderende i international relations (Vesalius College, Belgien) 2020-

Niels Flemming Hansen

Kommende MEP (K), afgående MF (K)
hh (Kolding Købmandsskole 1996)

0:000:00

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024