Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Kommentar af 
Gitte Lillelund Bech

Torsten Schack får væsentlige opgaver i nyt 'alt godt fra havet'-ministerie

Set med maritime øjne er det meget fornuftigt at samle flere områder i det nye Ministerium for Samfundssikkerhed og Beredskab. Første test af både den nye minister og ministeriet er et nyt beredskabsforlig, som skal være på plads inden jul, skriver Gitte Lillelund Bech.

Torsten Schack Pedersen er kendt for at sætte sig ind i stoffet og at være en arbejdsom og detaljeorienteret (nogle gange lidt rigeligt) politiker, der forstår værdien af kompromiser, skriver Gitte Lillelund Bech. 
Torsten Schack Pedersen er kendt for at sætte sig ind i stoffet og at være en arbejdsom og detaljeorienteret (nogle gange lidt rigeligt) politiker, der forstår værdien af kompromiser, skriver Gitte Lillelund Bech. Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Lyt til artiklen 6:31

Vi er vist mange, der har tænkt, at det i forbindelse med regeringsrokaden ville være naturligt at udnævne en særskilt minister for beredskabet, men at indholdet i ministeriet var vanskeligere at vurdere.

Umiddelbart var det nærliggende at tænke Beredskabsstyrelsen, Center for Cybersikkerhed og Styrelsen for Forsyningssikkerhed, men hvilke øvrige styrelser og ansvarsområder ville falde ind under det nye ministerium?

Den nye minister Torsten Schack Pedersen er selvskrevet til opgaven.

Gitte Lillelund Bech
Fhv. forsvarsminister

Det er nu afklaret, og jeg må konstatere, at det ligner et 'alt godt fra havet'-ministerium, som den nyudnævnte minister Torsten Schack Pedersen (V) skal stå i spidsen for.

Alt godt fra havet skal her forstås som, at der faktisk overflyttes væsentligt flere opgaver fra væsentligt flere eksisterende ministerier, end jeg tror, nogen havde forventet.

Det bliver et overraskende stort ministerium, hvor en del af det relaterer sig til den maritime sektor, men hvor der også er en masse andre områder at finde: det generelle beredskab, alarmberedskabet, sikkerhed på teleområdet, koordination af den nationale krisestyring og -kommunikation og Den Nationale Operative Stab.

Umiddelbart kan det virke som om, at det er et sammensurium af en masse forskellige politikområder, men de færreste husker nok, at SVM-regeringen tilbage ved regeringsdannelsen i 2022 igangsatte en analyse af, hvordan Justitsministeriet kunne opsplittes.

Udadtil var hovedfokus, hvorvidt politiet skulle udskilles af Justitsministeriets ressort, men en af delanalyserne handlede faktisk om det civile beredskab.

Læs også

Det er resultatet af denne analyse, som det nye ministerium udspringer af.

Dannelsen af Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab med de dertil hørende ressort-flytninger synes derfor mere gennemtænkt og -analyseret, end hvad der ofte opleves, når der oprettes nye ministerier.

Jeg har også noteret mig, at en tankegang, der synes at præge ministeriets forskellige ressortområder, er, at ansvaret for politikker og beredskab ligger det samme sted som eksekvering og håndtering, når uheldet er ude.

Det er heller ikke så normalt.

Set med maritime øjne er det meget fornuftigt at samle for eksempel havmiljøberedskabsområdet, der kommer fra Miljøministeriet, og ansvaret for de 'dedikerede kapaciteter til at bekæmpe miljøhændelser i havet', der kommer fra Forsvarsministeriet.

Det betyder, at ministeren både har ansvaret for planer og beredskab og for overvågning og oprydning, hvis ulykken skulle være ude.

Tilsvarende gør sig gældende, når det drejer sig om ansvaret for sejladssikkerhed, der overflyttes fra Erhvervsministeriet, ansvaret for kystredning, der overflyttes fra Forsvarsministeriet, og ansvaret for strandingsloven, der overflyttes fra Justitsministeriet.

Største udfordring for den nye minister er faktisk, at hans kendskab til den maritime sektor ikke er den største.

Gitte Lillelund Bech
Fhv. forsvarsminister

Strandingsloven hører vi normalt ikke så meget til, men den kom om noget i fokus, da Mærsk tabte et stort læs containere ved den jyske vestkyst i december 2023.

Også her gælder, at der tænkes en kobling mellem sikkerhed, redning og stranding, der ikke tidligere har været så udtalt, da områderne har været fordelt mellem tre forskellige ministerier.

Endelig forventer jeg, at det vil være en fordel for den maritime sektor, at en stor del af Center for Cybersikkerhed flyttes sammen med den generelle rådgivning om forebyggelse af terror og spionage og med ansvaret for den digitale informationssikkerhed, herunder den nationale strategi for cybersikkerhed.

Det er ingen hemmelighed, at også den maritime sektor med den udbredte digitalisering er og fortsat vil være i fokus, når det angår cyberangreb og -spionage, blandt andet på erhvervshavnene.

Samtidig overflyttes koordination af håndtering af sikkerhedshændelser mod kritisk infrastruktur på havet, hvilket blandt andet dækker søkabler, rørledninger, havvindmølleparker og boreplatforme fra Klima- Energi- og Forsyningsministeriet.

En lidt perifer berøring med den maritime sektor som sådan, men alligevel med sammenhæng til for eksempel sejladssikkerhed.

Læs også

Ministeriet for samfundssikkerhed og beredskab har med sine opgaver et væsentligt mere civilt tilsnit end for eksempel søsterministeriet i Sverige: Ministeriet for Civilt Forsvar, der blev etableret som led i det svenske forsvarsforlig 2016-2020 for at (gen)opbygge Sveriges samlede forsvarsevne.

Hvor det svenske ministerium bygger på en totalforsvarstankegang, der var naturlig, når man ikke var medlem af Nato, har det danske ministerium mere fokus på beredskabet, når det drejer sig om for eksempel effekten af klimaforandringer, digitalisering og cyber, miljøudfordringer og ikke mindst tele- og energiområdet.

Det betyder også, at den nye minister Torsten Schack Pedersen er selvskrevet til opgaven (og her en disclaimer: Jeg har siddet i Venstres folketingsgruppe med Torsten i knap ti år), for han har gennem sine mange år i Folketinget beskæftiget sig med stort set alle de emner, der indgår i ministeriets opgaveportefølje, enten som ordfører eller som udvalgsmedlem i de relevante udvalg.

En tankegang, der synes at præge ministeriets forskellige ressortområder, er, at ansvaret for politikker og beredskab ligger det samme sted som eksekvering og håndtering, når uheldet er ude.

Gitte Lillelund Bech
Fhv. forsvarsminister

Læg dertil, at ministeren er kendt for at sætte sig ind i stoffet og at være en arbejdsom og (nogle gange lidt rigeligt) detaljeorienteret politiker, der forstår værdien af kompromiser.

Hvad angår beredskabet generelt – og den store frivillighed, der er på dette område – har han erfaring fra sin tid som kommitteret i Hjemmeværnet, der ligesom det civile beredskab under Beredskabsstyrelsen har rigtigt mange danskere som frivillige.

Største udfordring for den nye minister er faktisk, at hans kendskab til den maritime sektor ikke er den største (når vi ser bort fra, at han har været fiskeriordfører).

Men det kan der jo ændres på. 

Hvis det skal lykkes at få et velfungerende ministerium for samfundssikkerhed og beredskab, kræver det, at ministeren og hans embedsfolk forstår at sikre den rette integration mellem de mange forskellige områder, der lægges ind under ministeriet.

Samtidig skal der ske en kontinuerlig koordinering og samtænkning med de øvrige ministerier, som der fortsat er berøring og sagsoverlap med.

De fleste har nok som jeg en forventning om, at der vises resultater forholdsvis hurtigt, hvilket skal ske samtidig med sammenflytning af medarbejdere i nye lokaler og så videre. 

Første test på, om både den nye minister og ministeriet består sin prøve, vil være forhandling af et nyt beredskabsforlig, som skal være på plads inden jul.

Hvis det lykkes, må vi konstatere, at ministeren og regeringen har bestået sit svendestykke, og at det vitterligt er positivt med 'alt godt fra havet'.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Gitte Lillelund Bech

Fhv. forsvarsminister (V), fhv. direktør, Danske Havne, selvstændig rådgiver
cand.merc.mat. (CBS 1992)

Torsten Schack Pedersen

Beredskabsminister, MF (V)
HH (Nordvestjysk Handelsgymnasium 1995), cand.polit. (Københavns Uni. 2004)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024