Danmark bør være uafhængig af olie og gas

Danmark bør være uafhængig af olie og gas om 15 år, foreslår Amagerforbrændingens direktør Ulla Röttger. Hun er netop blevet udpeget til regeringens Højteknologifond, der skal sikre Danmark førertrøjen i feltet af videnssamfund.
Marie Andergren

Jeg tror nogle gange, det øger kreativiteten at sætte sig nogle mål, som umiddelbart virker uoverskuelige.

Ulla Röttger
Højteknologifonden
"Det ville være en interessant målsætning, hvis vi satte os for, at Danmark skal være uafhængig af olie og gas om 15 år. Så er vi foran alle andre lande. Og når oliepriserne stiger, så har vi måske fundet nogle løsninger, som vi kan videresælge," lyder skudsmålet fra Højteknologifondens miljø- og energikapacitet, Ulla Röttger.

Hun tog sig ingen betænkningstid, da Videnskabsministeriets departementschef for en måned siden ringede for at tilbyde hende en bestyrelsespost i regeringens nye Højteknologifond.

En fond der med formand Jørgen Mads Clausens ord skal skabe "industrier i milliardklassen på samlebånd."

"Det er den største forskningsmæssige satsning i min tid. Vi skal udvikle vores samfund og finde på nogle nye ting, som vi kan leve af i fremtiden. Jeg føler mig meget privilegeret, at jeg får lov til at bidrage til det arbejde," siger Ulla Röttger, der har siddet i direktørstolen for I/S Amagerforbrænding i København siden 2001.

Dokumentation
Formålet med Højteknologifonden

  • Regeringen vil udvikle Danmark til at blive et af verdens førende højteknologiske samfund.

  • Som et led i den vision fremsatte videnskabsminister Helge Sander d. 6. oktober 2004 et forslag til lov om Højteknologifonden i Folketinget.

  • Fondens formål er at styrke vækst og beskæftigelse ved at støtte strategiske og højteknologiske satsninger inden for forskning og innovation.

  • Som eksempler på relevante satsningsområder i Danmark i disse år har regeringen nævnt nanoteknologi, bioteknologi og informations- og kommunikationsteknologi.

  • Højteknologifonden opbygges gradvis i 2005-2012 med i gennemsnit mindst to mia. kr. årligt, således at den i 2012 tilstræbes at have en grundkapital på mindst 16 mia. kr.

  • I 2005 er fondens startmidler tre mia. kr., og beløb til udlodning vil være 200 mio. kr. Ansøgere kan allerede gå i gang med at søge midlerne, omend bestyrelsen nu skal til at konstituere sig og organisere sit arbejde. Derefter vil det blive op til bestyrelsen at give støtte til udvalgte projekter.


  • Altinget logo
    København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
    Politik har aldrig været vigtigere
    AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
    Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
    Copyright © Altinget, 2024