Debat

Danske Regioner og Danske Vandværker: Rent drikkevand skal forblive en regional opgave

Hvis Folketinget fjerner alle miljøopgaver fra regionernes portefølje, frygter vi et tab af værdifulde kompetencer, der er til gavn for vores miljø og samfund, skriver Mads Duedahl og Susan Münster.

Det
kan få store konsekvenser for miljøbeskyttelsen og vores drikkevand,
hvis den tværgående koordinering og den faglige kompetence og viden, regionerne
i dag besidder, går tabt, skriver Mads Duedahl og Susan Münster. 
Det kan få store konsekvenser for miljøbeskyttelsen og vores drikkevand, hvis den tværgående koordinering og den faglige kompetence og viden, regionerne i dag besidder, går tabt, skriver Mads Duedahl og Susan Münster. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Mads Duedahl
Susan Münster
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Her i landet åbner mange af os stadig for hanen i køkkenet, når vi har brug for et glas koldt drikkevand – modsat flere steder i Sydeuropa. Og vi skal fortsat have tillid til, at vi kan drikke rent vand fra hanen herhjemme. Det vil vi, som repræsentanter for regioner og vandværker, gerne slå et slag for.

Hvis vi fortsat skal sikre rent vand kræver det dog, at folketingspolitikerne tænker sig godt om i øjeblikket og ikke spiller hasard med vandkvaliteten i fremtiden.

Det vil være et stort tab at lukke mange års vedvarende indsats for at sikre grund- og drikkevandet ud med badevandet – i bogstavelig forstand. 

Beskyttelsen af vores vand risikerer nemlig at havne i et kompetencemæssigt vakuum, hvis Folketinget vælger at kortslutte den nuværende organisering af miljøopgaverne, sådan som Sundhedsstrukturkommissionen foreslår.

Kommission vil fjerne miljøopgaver fra regioner

Med et pennestrøg, og uden saglig argumentation, vil kommissionen med alle sine tre modeller fjerne alle miljøopgaver fra regionerne, dermed også på vandområdet.

Det er vel at mærke, uden at kommissionen redegør for et bedre alternativ, og uden så meget som at have haft ét eneste miljøfagligt medlem i kommissionen. 

Med nedlæggelsen af amterne mistede man vigtig viden og kompetencer.

Mads Duedahl og Susan Münster
Næstformand, Danske Regioner, og direktør, Danske Vandværker

Både kommuner og regioner varetager i dag opgaver i forhold til at beskytte vores drikkevand.

Det beror på, at der er nogle opgaver, som løses bedst lokalt, og at andre opgaver forudsætter en bredere tilgang på tværs af kommunegrænser.

Regionerne løser i dag opgaven med at beskytte miljøet, og ikke mindst grundvandet, mod forurening fra såkaldte punktkilder, når der for eksempel sker større forureninger med PFAS, pesticider og andre kemikalier.

Det sker på et stærkt vidensgrundlag og med fokus på at få prioriteret opgaverne bedst muligt i hele landet.

Det kan derfor få store konsekvenser for miljøbeskyttelsen og vores drikkevand, hvis den tværgående koordinering og den faglige kompetence og viden, regionerne i dag besidder, går tabt som følge af en 'hovsa-løsning', hvor der ikke er regionerne eller tilsvarende myndighed til at løfte ansvaret.  

Viden forsvandt med amterne

Sporene fra den seneste strukturreform skræmmer: Med nedlæggelsen af amterne mistede man vigtig viden og kompetencer, som kommuner, regioner og vandværker siden har arbejdet hårdt for at genetablere og løfte.

Regionerne har siden strukturreformen haft udvalgte opgaver med jord- og grundvandsforurening og har her opbygget stærke faglige miljøer. Den kompetence har spillet en vigtig rolle, da PFAS for tre år siden bankede på som et nyt forureningsproblem.

Vi har forholdt os til udfordringen og bidraget til en handlingsplan mod PFAS.   

Læs også

Det nuværende videns- og kompetenceniveau er baggrunden for, at regionerne i dag har over 100 afværgeanlæg, der holder kemikalier væk fra vandforsyninger, der ellers ville have problemer.

De beskytter mere end en femtedel af drikkevandet i Danmark og sikrer, at flere end én million danskere nu undgår forurenet vand i hanerne.  

Vandværker står løbende over for skærpede krav om kontrol og regulering. Derfor er det nødvendigt, at ansvaret for at løse vores miljøproblemer ikke kun placeres lokalt, men at der også er en regional forankring baseret på en stærk faglighed. 

I Danske Vandværker og Danske Regioner frygter vi altså i dén grad et tab af værdifulde kompetencer, der er til gavn for vores miljø og samfund.

Lad os ikke gentage fejlen fra 2007 ved endnu engang at splitte og opløse stærke faglige miljøer.

Lad os i stedet for sammen bidrage til, at vi fortsat kan drikke rent vand fra hanen.     

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Duedahl

Formand (V), for Region Nordjylland, 1. næstformand i Danske Regioner, medlem af Venstres Forretningsudvalg og Hovedbestyrelse
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 2013)

Susan Münster

Direktør, Danske Vandværker, i bestyrelsen for Tænketanken Demokratisk Erhverv og Bestyrelseskvinder, repræsentantskabsmedlem i IDA og formand for IDA Lederforum
bygningsingeniør (1988)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024